Regler for bål og grilling i Norge

På grunn av faren for skogbrann ber norske myndigheter landets innbyggere om å avstå fra å tenne bål eller bruke engangsgrill. I den anledning er det verdt å huske de grunnleggende reglene for båltenning og grilling i Norge.

Norges justisminister ba landets innbyggere tenke seg godt om før de fyrer opp bål eller bruker engangsgrill, da dette øker risikoen for skogbrann.

– Lukten av bål og stekepølser er en fantastisk ting. Men vi bør klare oss uten en stund. Så det er bedre å ta med stekt kjøtt på termos eller smørbrød til naturen, sier justisminister Emilie Enger Mehl.

Ministerens kommentarer kom etter at flere store skogbranner brøt ut og været var tørt, noe som gjør det lett for flammer å antennes og spre seg. I april ble det registrert mer enn fire hundre branner i landet.

Oslos brannvesen understreket også at innbyggere som drar ut på piknik i naturen bør la engangsgriller (engangsgrill) være hjemme.

Vel, hvilke spesifikke regler er på plass for øyeblikket?

På grunn av skogbrannfaren er det strengt forbudt for beboere å gjøre opp bål i skog og skogsområder fra 15. april til 15. september.

Men selv om det er et generelt forbud mot bål, har innbyggerne fortsatt lov til å tenne bål og bruke engangsgrill i områder hvor brann er usannsynlig, for eksempel i nærheten av vann, på offisielle campingplasser eller hvis lokale forskrifter er velkjente. Oslo parker er også unntatt fra skadeforsikring. I tillegg er det viktig at bål tennes i trygg avstand fra bygninger og vegetasjon.

Det er riktig at grilling er tillatt på gårdene. Beboere har også lov til å brenne organisk hageavfall, men må varsle (eller innhente tillatelse fra) lokale myndigheter.

I tider med alvorlig tørke kan lokale myndigheter innføre totalt bålforbud. Når et slikt forbud trer i kraft, er all åpen ild ute forbudt, bortsett fra grilling i egen gårdsplass eller hage.

Du kan sjekke risikoen for spredning av skogbranner der du befinner deg på siden år. Nei.

I Norge er det hyppige branner som skyldes at en brukt engangsgrill kastes i den vanlige søppeldunken. De fleste parker og grøntområder har imidlertid spesielle søppeldunker, vanligvis merket «engangsgrill». Det er trygt å kaste en brukt grill i dem.

Ved brann ringer du brannvesenet 110.

Det er viktig å ikke glemme at den som har forårsaket brannen er ansvarlig for at brannen ikke sprer seg og er forsvarlig slukket.

Drevet av thelocal.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Regler for bål og grilling i Norge

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *