Ideer for å reise rundt i Norge: de mest imponerende arkitektoniske stykkene i landet

Foreløpig ser det i hvert fall ut til at de som bor i Norge vil tilbringe sommerferien eller deler av den her i landet. Statsministeren i landet oppfordret også til å planlegge en ferie i Norge. Derfor vil det nok ikke være uaktuelt å ta en titt på de mer interessante og uoppdagede stedene som dette nordiske landet kan tilby reisende.

Norge er et land med fjell og fjorder og er mest kjent for sine naturlige «arkitektoniske» underverker, men landet har også mange menneskeskapte kreasjoner og rett og slett fantastiske arkitektoniske underverker.

Selvfølgelig har du sikkert hørt eller sett Operahuset i Oslo eller tradisjonelle trekirker. Men hva mer vet du om norsk arkitektur? Her er 15 imponerende verk som virkelig er verdt å se.

1. Ishavskatedralen (Tromsdalen kirke, Ishavskatedralen). Tromsø, Nord-Norge

Ishavskatedralen, et av Tromsøs mest kjente landemerker, ble bygget i 1965. Det ble også bygget en sognekirke tegnet av den norske arkitekten Jan Inge Hovig. Dens 11 taktrekanter sies å ligne isfjell eller tradisjonelle nordnorske torsketørker. Dette verket har utvilsomt en innvirkning på bildet av byen kjent som Nordens Paris.

Råd

Overraskende nok er det best å besøke Ishavskatedralen på en overskyet dag, for da avsløres fargene på alterets glassmosaikk best.

2. Undervannsrestaurant «Under». Lindesnes, Sør-Norge

Det er den første i Europa og den største undervannsrestauranten i verden, som kan huse 100 personer. Bygningens struktur består av en skrå betongblokk senket til havbunnen og forbundet med kystbergartene med en bro. Panoramavinduer lar deg observere havets flora og fauna og samtidig nyte den beste maten som det norske kjøkken har å by på.

Restaurantens kokker, som alle tidligere har jobbet på ulike Michelin-restauranter, satser på å bruke lokale råvarer, som sjømat som bokstavelig talt ligger like ved, eller lam fra Sør-Norge. I tillegg er «Under» ikke bare en restaurant, men gir også en mulighet til å utforske den marine undervannsverdenen – betongfasaden til pasatat vil etter hvert bli til et kunstig rev.

Råd

Til tross for den store størrelsen på restauranten er det begrenset med plasser, så reservasjoner bør gjøres i god tid.

3. Nidara domkirke. Trondheim, Midt-Norge

Nidarakatedralen, den nordligste middelalderkatedralen i verden, er av kulturell og historisk betydning. Det tok 230 år å bygge (fra 1070-tallet til 1300-tallet) og ble startet til ære for kong Olav II. Etter hans død på 1030-tallet ble han en helgen og blir gravlagt i denne katedralen. i Nidaradomen til 1906. Norske ledere ble også kronet.

Fra 1300- til 1700-tallet. Nidara domkirke ble ødelagt av mer enn én brann, og i 1708 ble den nesten helt nedbrent. Katedralen har gjennomgått flere større restaureringer, den siste var i 2001. Den gotiske bygningen er ikke bare en viktig turistattraksjon i Trondheim, men også St. Et mål for pilegrimer som går Olavsveien fra Selånger i Sverige. Det gjennomføres utflukter i kirken for turister.

4. Heddal trekirke (Heddal stavkirke)Notodden, Midt-Norge

Nesten 20 meter lang og 26 meter høy på 1200-tallet. Heddal stavkirke er landets største bevarte trekirke i norsk middelalderstil. Ifølge norsk folketro ble den bygget av trollet Finn på bare tre dager. Ifølge historikere var imidlertid byggeperioden mye lengre: det antas at den tre-tårnede kirken ble bygget på stedet for en enda eldre kirke, hvis tidligere skip ser ut til å ha blitt innlemmet i strukturen til den nåværende kirken. Heddal stavkirke er restaurert to ganger, siste gang i 1950. Den er fortsatt sognekirke. Heddal stavkirke åpner for besøkende om sommeren.

5. Bridges of the Atlantic Way. Averøy, Vestfjordene

Atlanterhavsveien, en åtte kilometer lang strekning av Norwegian Route 64 som forbinder fastlandet med øya Averøy, er svært ofte nevnt i lister over verdens beste reisemål, og mottok i 2005 Norwegian Century Construction Award. Den ble bygget på 1980-tallet og har totalt åtte broer, den lengste (259 m) og høyeste (nesten 23 m) er Storseisundbrua.

Byggingen ble finansiert med bompenger, men veien har allerede betalt seg tilbake og er nå gratis å kjøre på. Det er flere observasjonsdekk med fascinerende utsikt over havet og de omkringliggende øyene.

Råd

I dårlig vær, spesielt om høsten, kan veien være stengt, så det er bedre å finne ut av det på forhånd før du kjører.

6. Snøhetta utkikk, Dombås, Midt-Norge

Snøhetta utkikk gir panoramautsikt over Snøhetta og Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark. Dette bygget er tegnet av det norske arkitektfirmaet «Snøhetta». Det er et varmt, tørt sted å sitte, slappe av og nyte utsikten. Hvis du er heldig, kan du se en sau eller en vill hjort. Bygget er vanligvis åpent fra juni til midten av oktober og kan nås med gangsti fra Snøhetta parkeringsplass eller Hjerkinne togstasjon.

7. Borgund trekirke (Borgund stavkirke). Lærdal, Vestfjordene

I motsetning til Heddals trekirke av norsk middelalderarkitektur, er Borgund stavkirke, en av de best bevarte bygningene i sitt slag i landet, ikke en sognekirke, men i hovedsak et museum. Kirken dateres tilbake til rundt 1180 og har blitt utvidet og restaurert flere ganger. Kirken er åpen for besøkende fra april til september.

8. Trollstigen. Åndalsnes, Vestfjordene

Trollstigen er en del av Norsk rute 63 som forbinder Geiranger med Åndalsnes. Utsikten fra toppen av Trollstigen besøkssenter er fantastisk. Serpentinveien er stengt om vinteren (rundt midten av oktober eller november), når det er farlig å ferdes på den. Veien åpner først i mai, når turistsesongen starter.

Råd

Høysesongen i Trollstigen er fra midten av juni til august, og veien er mindre trafikkert i begynnelsen av juni eller september.

9. Nordlyskatedralen (Nordlyskatedralen – Alta Kirke). Alta, Nord-Norge

Northern Lights Cathedral er en sognekirke. Den er tegnet av det norske arkitektfirmaet LINK. i 2013 sammenligner kritikere den bygde kirken med en fabrikk. Likevel er det et interessant eksempel på moderne norsk design. Kirken er åpen hele året – det er verdt å gå inn for å se alteret og orgelet, som ser ut som nordlyset takket være lysinstallasjonene.

10. Hopperstad trekirke (Hopperstad stavkirke). Vik, Vestfjordene

Hopperstad stavkirke ble bygget i 1130. og er en av de eldste i Norge. 1800-tallshjelp den ble restaurert av den norske arkitekten Peter Andreas Blix, og Borgund kirke ble hans inspirasjon. På dette stedet fant han også et enda eldre 1000-tall. kirken. Hopperstad stavkirke er åpen for besøkende fra mai til september.

11. Stegastein observasjonsdekk. Aurlandsvangen, Vestfjordene

Utsiktsplattformen Stegastein, 30 m lang og fire meter bred, laget av stål og tre, stikker ut fra fjellsiden omtrent 640 m over havet. i 2006 ligger det åpne observasjonsdekket langs Bjørgavegen (Fv243), en serpentinvei som forbinder Lærdalsøyri og Aurlandsvangen.

12. Loen heis. Loen, Vestfjordinger

Loen-heisen er den bratteste taubanen i Norge. Det er også raskt nok: Reisen fra det laveste stoppet i Loene til Mount Hoven tar bare fem minutter. Denne heisen har vært en stor turistattraksjon siden den åpnet i 2017. Han forbedret turistsituasjonen i byen betraktelig.

Heisen hever seg ca. 170 m over bakken. Denne turen er verdt å overvinne enhver høydeskrekk: utsikten er fantastisk, og fra den høyere stasjonen kan du se Nordfjorden, Lovatnet og Jostedalsbreen i det fjerne.

Råd

De som vil teste motet kan sjekke ut Via Ferrata, en spektakulær rute som inkluderer klatring, rappellering og gange på en hengebro, før de returnerer til byen med taubane.

1. 3. Utstein Abbey (Utstein Kloster). Mosterøy, Vestfjordene

Utstein kloster er Norges best bevarte middelalderkloster. Det ble bygget rundt 1260. Under vikingtiden, under styret til Harald den Hårfagre, som regnes som Norges første konge, ble klosteret også gjort om til en festning. Augustinermunkene som bodde her, som kom fra England og Danmark, begynte å dyrke frukt i Norge. Jordene rundt var fruktbare, så Utstein ble til det rikeste klosteret i landet.

Etter reformasjonen ble klosteret forlatt, men rundt 1700 ble det kjøpt av den lokale Garmann-familien. I dag huser dette klosteret et museum og er omgitt av landområder hvor sauer som tilhører etterkommere av Garmann-familien fortsatt beiter. Her holdes det også konserter. Klosteret åpner for besøkende fra 21. juni.

14. Helleren i Jøssingfjord. Sokndal, Vestfjordene


Helleren i Jøssingfjord-området i Jøssingfjord ble ifølge historikere bosatt på 1500-tallet. Ligger under en fjellkappe, er området virkelig romslig og pittoresk. To 1800-tallet står fortsatt her. trebygninger som utfører funksjonen som museum og kulturinstitusjon.

Råd

Du kan besøke dette stedet og gå inn i bygningene når som helst og gratis, men du må forlate alt slik du fant det.

15. Flørli 4444. Lysefjord, Vestfjordene


Dette er verdens lengste tretrapp – som navnet tilsier har den 4444 trinn som fører til Ternevatnet. Opprinnelig ble disse trappene brukt av arbeidere ved vannkraftverket i Flørli by. Men med inntoget av automatisering er behovet for personale borte, og Flørli har blitt en spøkelsesby.

I dag har Flørli bare noen få fastboende, men byen blir levende om sommeren når mange bestemmer seg for å gå opp trappene. Det er en sesongåpen kafé-bar, du kan bestille en overnatting.

Råd

Hit kommer du kun med ferge fra Lauvvik, Lysebotn eller Stavanger.

Tilpasset fra fodors.com og visitnorway.com.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Ideer for å reise rundt i Norge: de mest imponerende arkitektoniske stykkene i landet

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *