Energidrikker er mer usunne enn du tror – studie advarer

Energidrikker fra forskjellige produsenter: en aktuell studie advarer mot de farlige konsekvensene av forbruket deres. Bilde: imago images / dts pressebyrå

Helse og psyke

Joséphine Andréoli

Hvem vet ikke: etter en kort natt eller en dag som er altfor lang, løper du raskt til supermarkedet for sparedosen koffein: en energidrikk, eller hvis du er i tvil, kanskje til og med to.

Leger og forbrukerrådgivningssentre har lenge advart om at de sukkerholdige drikkene i de fargerike boksene er alt annet enn sunne. Snarere tvert imot: alle som drikker store mengder på kort tid risikerer alvorlige helseproblemer.

For eksempel mistenkes kombinasjonen av koffein med andre ingredienser i energidrikker å utgjøre en spesiell risiko for hjertehelsen.

Monster Energy Drink eller Energy Drink VR 46 - The Doctor *** Monster Energy Drink eller Energy Drink VR 46 The Doctor

Energidrikker er populære blant unge mennesker.Bilde: IMAGO Images/Manfred Segerer

Det er ikke rart at de potensielle skadene til energidrikker har vært diskutert i årevis. Allerede i 2008 estimerte Federal Institute for Risk Assessment (BfR) at overdreven forbruk kunne være helseskadelig.

Energidrikker: dårlig søvn med lavt forbruk

Men ikke bare – én nåværende studie fra Norge går enda lenger: Selv små mengder energidrikker kan ha innvirkning på trivsel og helse. For dette formålet ble data fra National Student Health and Well-Being Study evaluert, som mer enn 50 000 studenter ga informasjon om søvnatferd og energidrikkforbruk.

Watson er nå på WhatsApp

Nå på Whatsapp og Instagram: din Watson-oppdatering! Vi vil ta vare på deg her på Whatsapp med Watsons høydepunkter fra dagen. Bare én gang om dagen – ingen spam, ingen skravling, bare syv lenker. Lovet! Foretrekker du å bli informert på Instagram? Her du finner vår kringkastingskanal.

Ifølge studien er det en direkte sammenheng mellom energidrikkforbruk og søvnproblemer. Dette var spesielt tydelig blant de som drakk minst én energidrikk per dag: de sov i gjennomsnitt en halvtime mindre. Det var ikke uvanlig at testpersoner til og med rapporterte at de sov mindre enn seks timer per natt og også hadde problemer med å falle og holde seg i søvn. Dette rapporterte «Fokus på nett«.

Mange av de spurte som drikker energidrikker daglig rapporterte at de opplevde søvnløshet: Dette problemet rammet 36 prosent av de spurte mennene og til og med halvparten av kvinnene.

Dette er grunnen til at energidrikker er verre for helsen enn kaffe

Du trenger imidlertid ikke engang å drikke en energidrikk hver dag for å se de negative konsekvensene: bare én boks per måned hadde en negativ effekt på søvnen til de spurte. Studieforfatterne forklarte:

«Sjeldent forbruk av energidrikker var også signifikant assosiert med økt risiko for dårlig søvn for de fleste søvnparametere.»

Men helseeffektene av energidrikker har sannsynligvis ingenting å gjøre med koffeininnhold alene: Doser på opptil 400 milligram koffein er trygge for friske voksne, ifølge European Food Safety Authority nemlig ufarlig.

Og denne grensen nås raskt med kaffe: 200 milliliter kaffe fra en helautomatisk maskin inneholder allerede 116 milligram koffein. Det er bare 80 milligram koffein i en 250 milliliters boks med energidrikk Forbrukerrådgivningssenter på deres nettside skriving.

Den store ulempen: I tillegg til koffein inneholder energidrikker ofte taurin, inosin, guarana og mye sukker – stoffer som øker effekten av koffein ytterligere. «Sukkerforbruk via sukkerholdige drikker har en kjent innvirkning på søvn,» skriver studieforfatterne. Kombinasjonen av sukker og koffein er sannsynligvis avgjørende for søvnforstyrrelser.

Alkohol og energidrikker bør ikke kombineres.

Alkohol og energidrikker bør ikke kombineres.bilde: pexels

Farlig kombinasjon: du bør unngå drinker av denne typen

Energidrikker blir imidlertid spesielt farlige når de kombineres med alkohol. Flying Hirsch, en blanding av Jägermeister og Red Bull, er en populær festdrikk. Problemet: Med denne kombinasjonen «maskerer» koffeinet i energidrikken effekten av alkoholen.

Studier viser at fyllefølelsen er sterkt redusert og tretthet og utmattelse ikke oppfattes riktig. Resultat: viljen til å ta risiko øker.

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *