Den føderale regjeringen er splittet om EUs forbud mot «permanente kjemikalier» – Euractiv DE

Føderal økonomiminister Robert Habeck har uttrykt forbehold om et generelt EU-omfattende forbud mot «permanente kjemikalier» (PFAS) – selv om hans partikollega Steffi Lemke støttet det tilsvarende forslaget fra Federal Environment Agency.

I januar foreslo miljømyndigheter i fem land – Tyskland, Sverige, Nederland, Danmark og Norge utenfor EU – et EU-omfattende forbud mot mer enn 10 000 per- og polyfluorkjemikalier (PFAS) som er farlige på grunn av langvarig bruk. bruk Nedbrytningsfasen har kallenavnet «for alltid kjemikalier».

På den tiden støttet også den føderale miljøministeren Steffi Lemke (De Grønne) forslaget fra det føderale miljøbyrået og andre nasjonale myndigheter.

Men Lemkes grønne kollega Habeck uttrykte sine bekymringer torsdag (3. august) og ba om «en følelse av proporsjoner» i reguleringen av PFAS.

Foran pressebyrået dpa Habeck ba om «bedre regulering der det er nødvendig for forbrukerbeskyttelse, men ikke overdreven regulering av økonomien der det hindrer vekst og teknologisk utvikling.»

På den ene siden betyr dette at PFAS bør forbys overalt hvor disse kjemikaliene ikke brukes trygt for mennesker og miljø og lett kan erstattes av andre stoffer, spesielt når de brukes nær forbrukere.

Er PFAS nødvendig for digitalisering og klimabeskyttelse?

På den annen side understreket Habeck at denne gruppen kjemikalier spiller en nøkkelrolle for «fremtidige teknologier» som halvledere, elektrolysatorer og elektriske motorer, som er nødvendige for klimabeskyttelse og digitalisering.

«PFAS kan ikke bare erstattes her, og vi må ikke forhindre teknologiutvikling gjennom overdreven regulering,» sa Habeck. Vi må derfor finne et juridisk rammeverk som tillater unntak for «viktige teknologier».

Flere bransjeforeninger uttrykte lignende bekymringer torsdag.

I Forklaring Foreninger fra bil-, maskin-, elektrisitets- og digitalindustrien har advart om at uten PFAS, «ville energi- og mobilovergangen stoppet opp».

Foreningene ba EU om å vedta en «differensiert» tilnærming i stedet for å implementere et generelt forbud mot PFAS. Det bør ikke være «uforholdsmessige forbud».

Stoffer «som det i dag ikke finnes noen erstatninger for og de som ikke utgjør noen risiko for mennesker eller miljø», bør fortsatt være tilgjengelig, ifølge foreningene.

De Grønne delte seg

Med sitt initiativ tar Habeck et oppgjør med miljøminister Lemke, som gjentatte ganger har argumentert for et fullstendig forbud.

«På grunn av deres kjemiske sammensetning brytes ikke PFAS ned i miljøet over veldig lange perioder,» understreket Lemke i januar da de fem landene presenterte sitt forslag. Dette betyr at kjemikaliene kan forårsake langsiktig skade på miljøet og menneskekroppen, inkludert kreft.

PFAS brukes i bil- og luftfartsindustrien, men kan også finnes i matvarer, tekstiler eller husholdningsprodukter. Disse kan være gasser, væsker eller faste polymerer med høy molekylvekt.

Det europeiske kjemikaliebyrået ECHA vurderer for tiden de fem landenes forslag om å fullstendig forby PFAS, som kan implementeres som en del av reformen av europeisk kjemikalielovgivning (REACH), som EU-kommisjonen må legge frem til høsten.

Kommisjonen forpliktet seg også til å fase ut bruken av disse kjemikaliene i EU i sin kjemikaliestrategi fra oktober 2020.

[Bearbeitet von Nathalie Weatherald]

roy

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *