Norge «forberedt på økonomisk oppgang»

Oljeprisen vil stige, Norge Krone vil gjenvinne styrke, arbeidsledigheten vil toppe seg og eiendomsprisene skyte ytterligere i været. Det er de samlede utsiktene for 2017 fra 30 ledende norske økonomer, som sier arbeidere og ansatte kan forvente et bedre år.

Norge prøver å omstille økonomien og frigjøre seg fra oljeavhengigheten, men oljeprisen vil fortsette å spille en avgjørende rolle i årene som kommer. Nå har de reist seg igjen, og det er alltid gode nyheter for norsk økonomi. Bildet her: Sleipner-plattformen utenfor Norge. FOTO: Statoil/Dag Myrestrand

Avis Dagens Næringsliv (DN) publiserte tirsdag resultater av en undersøkelse der økonomer stort sett er enige om at norsk økonomi allerede begynner å snu. Det verste sjokket av oljepriskollapsen i 2014 ser ut til å være over.

Selv ledere i noen av de hardest rammede olje- og offshoreselskapene ser tegn til bedring. – Vi tror at 2017 blir året vi når bunnen og det er det vi regner med, sier Mikael Johansen fra Westcon Yards Florø DN. Etter en knallhard høst vender den forsiktige optimismen tilbake blant mange selskaper sørvest i landet, hvor tallrike olje- og offshoreselskaper lenge har holdt til.

Dette er utviklingen i oljeprisen og den norske valutaen Krone, som fortsatt skaper mye usikkerhet, men en bedring ser ut til å være i gang. Etter å ha falt fra godt over 100 dollar fatet i 2014 til så lavt som 27 dollar denne gangen i fjor, steg prisen på et fat norsk nordsjøolje igjen denne uken til mer enn det dobbelte av nivåene (56,82 dollar tirsdag morgen). . Det arbeides med å omstille Norges økonomi for å gjøre den mindre sårbar for oljeprissvingninger, men verdien av landets største eksport er fortsatt avgjørende.

Ettersom olje- og offshoreselskaper har jobbet for å bedre samkjøre kostnadene med lavere oljepriser, forbedres fortjenesten deres. – Vi har tatt ut kapasiteten fra oppgangsårene 2013-2014, sa Tore Medhus fra SR Bank i Stavanger DN. Nå er gjennomsnittsprognosen til de 30 undersøkte økonomene DN forventer at næringsaktiviteten vil øke i 2017 sammenlignet med 2016. De forventer at økonomien vil vokse med gjennomsnittlig 1,5 prosent neste år, mer enn dobbelt så mye som den norske sentralbanken og det statlige statistikkkontoret SSB har anslått.

Ikke alle er like optimistiske. Knut Anton Mørk, som jobbet som sjeføkonom i Handelsbanken i mer enn 20 år før han ble professor ved NTNU i Trondheim, ventet at den laveste vekstraten skulle være bare 0,5 prosent, mot 2 prosent for noen av kollegene. «Vi må forvente mange overraskelser (i 2017), spesielt av politisk karakter,» sa Mørk DN, med henvisning til stortingsvalget i september. Han bemerker også at problemene i olje- og offshoresektoren ennå ikke er over, og at den globale økonomien kan stagnere.

Oslo Børs fikk imidlertid en frisk start på årets første handelsdag mandag. Mye av oppgangen på 1,12 prosent kom da Telenor-aksjen steg 2,7 prosent etter rapporter fra India om at det lenge urolige selskapet var nær ved å selge sin tapsbringende mobildivisjon til Bharti Airtel India, som også potensielt kan overta mer enn halvparten av Telenors aksjer og konsesjonsforpliktelser. De Økonomiske tider of India rapporterte at Bharti ville betale Airtel rundt 350 millioner dollar og kutte tap for Telenor, men ingen avtale er annonsert ennå. Det er imidlertid alltid positivt når aksjemarkedet tar seg opp den første dagen i et nytt år fordi det også kan tyde på investoroptimisme. Flere økonomer og markedsanalytikere har allerede spådd et godt år for Oslo Børs, som avsluttet 2016 nær sitt årlige høydepunkt.

Når det gjelder de 30 undersøkte økonomene DN ((som representerer de fleste norske banker, forsikringsselskaper, næringslivs- og arbeidsorganisasjoner og universiteter) spådde de oljepriser på 50 til 70 dollar per fat i 2017, økonomiske vekstrater på 0,5 til 2 prosent, og en arbeidsledighet på 4,5 til 5,5 prosent. Renter på 0 til 0,75 prosent, boligprisøkninger på opptil 10 prosent, lønnsøkninger på 2,25 til 3 prosent og kursen på norske kroner mot euro mellom 8,50 og 9,20 NOK. De fleste økonomer antar at rentene har nådd bunnen og vil stige fra sentralbankens rekordlave basisrente på 0,25 prosent til minst 0,5 prosent.

– Det er mange tegn på at det verste er over for norsk økonomi, sier Øystein Dørum, DNBs mangeårige sjeføkonom som nylig flyttet til NHO, til avisen. Dagsavisen på julaften. Dørum var også blant de 30 økonomene som svarte DNsin meningsmåling.

Alt dette kan være gode nyheter for gjenvalgskampanjen til statsminister Erna Solbergs minoritetsregjering, mens Ap vil fokusere på den fortsatt relativt høye arbeidsledigheten. Det var gode nyheter denne uken også, da Norges største selskap, Statoil, annonserte at kostnads- og bemanningskuttene nå var nesten fullført. Andre spår at den totale arbeidsledigheten først vil falle i 2020, uavhengig av hvilket parti som leder den norske regjeringen.

Alle økonomer antar også at investeringene i oljeindustrien vil fortsette å falle med 5 til 15 prosent. Men det ville glede miljøvernere og reflektere den såkalte «grønne overgangen» mot en økonomi som er mindre avhengig av fossilt brensel.

newsinenglish.no/Nina Berglund

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *