Historiens kuriositeter. Skienes utvikling – fra jakt og krig til OL | Sport

Moderne skisport oppsto i Skandinavia, men skihistorien går minst 5000 år tilbake i tid. Primitive steinaldertegninger på bergarter som viser jegere med ski har overlevd til vår tid. Arkeologiske funn avslører at forhistoriske jegere fulgte flokker med hjortedyr fra Altai-regionen i Sentral-Asia mot nordøst og nordvest. Den nederste delen av skiene var dekket med pels, slik at folk kunne reise raskt og klatre snødekte bakker.

Ski ble først nevnt i skriftlige kilder på 600-tallet. Den gotiske historikeren Jordan beskrev dem i 552. i Getica. 770 Den hellige diakonen Paulus beskrev i sin «Historia gentis langobardorum» i detalj hvordan de nordiske folkene brukte ski til vinterjakt. Den norske kongen Olaf Trygvason, nevnt i de skandinaviske sagaene, var kjent for sine gode skiferdigheter, og fra 960 måtte alle adelsmenn i det norske riket være gode skiløpere.

På grunn av det harde klimaet og lange vintrene i Skandinavia hadde alle ski i middelalderen – bønder, jegere og soldater, og fra 1700-tallet. denne vintersportsutstyret er blitt obligatorisk i den svenske hæren. Soldater trente på ski, og konkurranser fant sted mellom enhetene.

Konveksformede ski ble først produsert av mesterne i Telemark i 1850. Frem til 1800-tallet var mellomskiene rette, så maksimal belastning falt på deres midtre del. På grunn av disse manglene ble skiløperen lett sittende fast i dyp snø, og glidehastigheten var ganske lav. Det nye produktet var mer avansert, med en tynnere og lettere konstruksjon som fordelte skiløperens vekt bedre.

Militæret har sett fordelene med ski siden antikken. For 1200 år siden Under slaget ved Oslo ble norske speidere med ski sendt inn på fiendens territorium, fra 1400- til 1600-tallet. ski ble mye brukt i militærkampanjene i Finland, Norge, Russland, Polen og Sverige. i 1733 kompilerte kaptein Jens Emmahuzen den første skiguiden for norske soldater i 1767. Den første militære skikonkurransen med pengepremier ble arrangert. Soldatene var med på ski og skiveskyting.

1862-1863 Det ble holdt utstilling av ski og skiutstyr i Trondheim, og i 1877 ble skisportforbundet stiftet. Den første skisportklubben ble åpnet i Finland, senere dukket de opp i andre europeiske land, så vel som i USA og Asia.

I Skandinavia, som har lange tradisjoner, arrangeres det hvert år spesielle festivaler for ekstrem vintersport: Holmenkollen-lekene i Norge siden 1883, Lahti-lekene i Finland siden 1922. og Vasaloppet masseskimaraton i Sverige siden 1922.

1800-tallet på slutten av året ble det arrangert skisportturneringer i alle verdenshjørner. Spesialiseringen av ski varierte i forskjellige land. I Norge ble langrenn, hopp og duellering populært, i Sverige – langrenn, i Finland – maraton. Japanske idrettsutøvere ble ved hjelp av østerrikske trenere kjent som gode alpinløpere.

Tysk krigspatruljelag, OL i St. Moritz, 1928.

For noen hundre år siden var ikke skisporten så mangfoldig. 1910 Det ble holdt en internasjonal skikongress i Oslo, hvor ti land deltok. På grunnlag av dette ble den internasjonale skikommisjonen opprettet, som i 1924 omorganiserte seg til Det internasjonale skiforbundet.

Samtidig ble fjellski veldig populært, noe som har utviklet seg betydelig frem til i dag. De første olympiske vinterleker, holdt i 1924 I det franske feriestedet Chamonix, inneholdt programmet bare seks idretter, inkludert langrenn, hopp og langrenn. Militærpatruljeløpet ble presentert som en demonstrasjonssport – forløperen til det moderne skiskytingen.

Når det ikke var heiser

Når det ikke var heiser

Slalåm og rask utfor dukket opp etter utviklingen av alpint utstyr. Kantene på fjellskiene var dekket med metallfelger 4-5 mm brede, som beskyttet treverket mot slitasje. Over tid endret også bindingene seg – de festet foten godt. Disse forbedringene gjorde alpinski mer håndterbare, slik at skiløperen bedre kunne manøvrere rundt skarpe svinger.

1900-tallet på 1940-tallet ble slalåm kanskje den mest populære måten å tilbringe europeisk fritid på. I denne perioden ble heiser oppfunnet, noe som gjorde det enklere enn noen gang å erobre fjelltopper. Skiutstyrsindustrien utviklet seg raskt etter slutten av andre verdenskrig, da de første komfortable skistedene ble åpnet i Østerrike og Sveits.

Storslalåm krever to ting – løft og manøvrerbarhet, så denne sporten kunne ha debutert allerede i 1952. ved vinter-OL i Oslo. Det femte utforkjøringsarrangementet – storslalåmen ble introdusert i 1988. Calgary vinter-OL.

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *