Ansette norske politifolk i Sverige

Nyheter

Lena Nitz, president i Politiets Fellesforbund. Foto: Pernilla Tofte / Politiforbundet

Mens det i Sverige er vanskelig å fylle plassene på politiutdanningen og stadig flere politifolk slutter for tidlig, er situasjonen i vårt naboland annerledes.

– I Norge har de flere politifolk enn de planlegger å ansette. De er nyutdannede, utrolig motiverte og søker politiarbeid, sier Lena Nitz, president i Politiets Fellesforbund.

Ifølge Politiets Fellesforbund er det drøyt 250 utdannede politifolk som ikke har fått jobb i Politietaten. De har bestått opptaksprøvene for å få plass på kurset, som etter tre år resulterer i en bachelorgrad.

Politiforbundet ønsker derfor at regjeringen skal undersøke om norske politimenn kan ansettes som svenske politimenn etter kortere etterutdanning i Sverige.

– I kjølvannet av politimangelen må vi snu hver stein for å øke bemanningen, dette kan være en bit av puslespillet, sier Lena Nitz.

Innen 2024 skal antall ansatte ved Politiet ha økt med 10.000, ifølge den politiske ambisjonen. Cirka 7000 av disse skal være politifolk, resten sivilt personell. Men langt flere enn det, opptil 22.000 personer, må inn i rekrutteringsprosessen for å kompensere for ansatte som går av med pensjon eller slutter av andre årsaker, ifølge politiets egne beregninger.

Samtidig har antallet politifolk som sluttet, økt årlig. Antall politifolk per 100 000 innbyggere har gått ned. I desember 2017 var tallet 195, mot 208 på samme tid i 2012.

Lena Nitz mener politiet i Sverige i lang tid har vært underfinansiert og lavt prioritert av begge politiske blokker. Noe som kan gjøre det vanskelig å oppfylle de politiske målene.

– Vi vet at vi i prinsippet vil ha 7.000 flere politifolk i den svenske politistyrken i 2024, og det er en utfordring når vi ikke fyller opp opplæringsplassene og ikke gjør nok for å beholde de polititjenestemennene vi har i dag. Det vil ta lang tid før vi har politistyrken som kreves for å fullføre hele oppdraget vårt, sier hun.

Politietaten skriver i en kommentar til TT at de har et tett operativt samarbeid med sine norske kolleger og at de kontinuerlig jobber med å utvikle samarbeidet.

«De siste årene er det inngått flere avtaler som vil fortsette å utvikle dette samarbeidet. Politimyndigheten synes det er bra at det reises nye tanker om hvordan svensk politi kan øke sin operative kapasitet. Det er foreløpig ingen planer om å åpne for ansettelse av politifolk som er utdannet i andre land For å bli ansatt som politimann, må den ansatte i henhold til gjeldende lovgivning ha svensk statsborgerskap.

cristiano mbappe

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *