Stor norsk fosfatforekomst kan møte etterspørselen etter gjødsel, solenergi og elbilbatterier i 100 år

Hva skjedde ? Gode ​​nyheter for produsenter av gjødsel, solcellepaneler og batterier til elbiler: Det er oppdaget en enorm underjordisk forekomst av fosfat av høy kvalitet i Norge. Den inneholder nok mineraler til å møte den globale etterspørselen etter disse produktene de neste 100 årene.

Det norske gruveselskapet Norge Mining sa at de 70 milliarder tonnene med fosfat ble oppdaget i Sørvest-Norge, hvor de forekommer sammen med andre mineraler som titan og vanadium som brukes i gruve-, romfarts- og forsvarsindustrien.

Fosfatbergart brukes i produksjonen av fosfor, en essensiell komponent i gjødselindustrien – 90 % av verdens fosfatbergart brukes til jordbruk. Det brukes også til produksjon av litiumjernfosfatbatterier for elektriske kjøretøy, solcellepaneler og i små mengder i halvledere og brikker. Alle disse produktene har blitt klassifisert av EU-kommisjonen som «strategisk viktige» for produksjon av nøkkelteknologier for den grønne og digitale omstillingen.

Fosfatforekomsten på 70 milliarder tonn ligger like under de påviste globale reservene på 71 milliarder tonn, skriver Euractiv.

En uttalelse fra Haag Center for Strategic Studies sa at EU er nesten helt avhengig av fosfatimport fra andre land rundt om i verden og bør være bekymret for mangel.

En Nature-artikkel advarer om at Russlands invasjon av Ukraina og resulterende økonomiske sanksjoner kan forstyrre fosforforsyningen, noe som ytterligere fremhever viktigheten av denne nye oppdagelsen. Den globale økonomien forbruker opptil 50 millioner tonn fosfor per år, noe som vekker bekymring for mangel på dette viktige mineralet ettersom reservene sakte tømmes og holdes av bare fire eller fem store leverandører.

Nature-artikkelen sier også at fosforproduserende land som Kina og USA kan søke å beskytte sine innenlandske reserver gjennom eksportrestriksjoner, og at ytterligere forstyrrelser i tilgangen til fosfor sannsynligvis vil være av geopolitisk og økonomisk natur, langt foran reservene. av verden er utslitt.

Fosforraffinering er en karbonintensiv prosess, noe som forklarer hvorfor størstedelen av industrien er lokalisert i Kina, Vietnam og Kasakhstan. Norge vil imidlertid gjøre prosessen mer miljøvennlig med karbonfangst- og lagringsteknologier. Norges handels- og industriminister Jan Christian Vestre sa at landet er «forpliktet» til å utvikle «den mest bærekraftige mineralindustrien i verden».

Forekomsten strekker seg over 4500 meter ned i bakken. Fordi det er umulig å bore til slike dyp, har geologer undersøkt bare en tredjedel av volumet, til en dybde på 1500 meter under overflaten, hvor det finnes minst 70 milliarder tonn mineralisert fosfatbergart.

Oppdag månedens rapport (tekstet på fransk): Vil AI vinne mot verdensmesterne i spillet Go? :

YouTube-video

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *