Spektakulære filmsteder i Norge: «Det er her Tom Cruise kjørte av et fjell»

Landsbyen Sæbø, i Møre og Romsdal, har under fem hundre innbyggere. Så da Marvel-filmen Black Widow ble filmet her i mai 2019 og det plutselig var et filmteam på to hundre mennesker som gikk rundt, var det store nyheter.

Scarlett Johansson i det lokale supermarkedet

Mats Riise, eier av det lokale supermarkedet Joker, var også med på filmsettet, fordi det ble skutt i hans lille supermarked i nabolaget. Scenen der hovedrolleinnehaver Scarlett Johansson tar noe fra ham i billettluken, reddet ikke filmen, men det var likevel litt av en opplevelse.

«Jeg forstår nå hvorfor det er så dyrt å lage film», sier Riise om sirkuset som landet i landsbyen hans for én dag. To uker før opptak kom lysteknikere over fra England. «Å se på lysstoffrørene mine.»

Dagen etter opptakene så Mats en kvinne og hennes sønn ta bilder foran butikken. «De kjørte 500 miles for å ta et bilde av butikken min.» Han rekker det ikke helt selv, men fansen reiser noen ganger halve verden rundt for å se filmsteder.

Filmsteder som grunn for en vakker rute

Noen steder blir til og med overkjørt av besøkende. For eksempel kunne kroatiske Dubrovnik knapt takle folkemengdene etter Game of Thrones. Men det blir ikke så massivt i Sæbø, sier Anne van Oorschot Norges eventyr.

Turoperatøren tilbyr «kjør selv-turer» i denne enorme regionen, og Sæbø er et av stedene folk besøker under Black Widow-turen. «Vi ser på filmstedene hovedsakelig som en mulighet til å la besøkende ta en vakker rute gjennom denne regionen.»

For eksempel ligger Sæbø ved Hjørundfjorden, en spektakulær fjord hvor Norway Adventures også liker å dra på kajakkturene sine. — Nettopp fordi det er så mye mindre travelt her enn i den kjente Geirangerfjorden, hvor man går amok i høysesongen med alle båtene, cruiseskipene og fergene.

Skattefordeler for filmproduksjoner

Van Oorschot flyttet til Norge sammen med ektemannen Rogier i 2000. Friluftslivet lokket. Et sted hvor ro og rom bestemmer rekkefølgen på dagen. De valgte de norske fjordene på grunn av det spesielle landskapet. «Og det har ikke vært en dag vi har angret på den avgjørelsen.»

Filmskapere faller også for den norske naturskjønnheten. Skattefordelen som staten tilbyr dem overbeviser da store produksjoner: De får 25 prosent tilbake av kostnadene som påløper i Norge.

Denne ordningen betyr at det gjøres mer bruk av lokalbefolkningen og tjenester, noe som gagner økonomien. Sikkerhet, catering, logistikk, hoteller, men også lokale guider er satt inn.

Standby for å redde Tom Cruise

De siste årene har filmteam lagt igjen over 19 millioner euro i tynt befolkede Møre og Romsdal, som har knapt 266.000 innbyggere. For eksempel guide Helge Kvam Karbø FjordNature bidratt til actionfilmen Mission Impossible 7.

Han peker opp fra bygda Hellesylt. «Det var Tom Cruise som kjørte motorsykkelen sin nedover fjellet.» For den spesielle scenen – sett på slutten av tilhenger – Det ble bygget en enorm rampe, hvorfra skuespilleren lanserte seg selv.

Helge var med i redningsteamet som sto ved vannet i tilfelle Cruises fallskjermlanding ikke gikk etter planen. Det samme gjorde guide Erlend van Uteguiding.

Kajakkpadling på fjorden nær landsbyen Valldall viser han hvor Tom Cruise bodde i ukene som filmet i Norge. — Han bodde i et hus med utsikt over fjorden og reiste til de ulike opptaksstedene med helikopter.

En vanlig dødelig besøker disse stedene med bil, men det er alt annet enn en straff. Du kan reise fra Valldal i sommermånedene Nasjonal naturskjønn rute 63 Ta retning Trollstigen – Trollweg. En vakker rute som ender med elleve hårnålssvinger og er en del av Mission Impossible Tour.

Spesialområdet ligger også langs denne veien Juvet Landskapshotell, hvor filmen Ex Machina ble spilt inn. Dette avsidesliggende stedet, hvor moderne arkitektur og røff natur møtes, ble overtatt av filmteamet i en måned.

– Det var kabler overalt og folk som gikk, sier hotellsjef Chris Schønefeld og ler. Filmen ga ham ikke bare mye publisitet – alle som vil sove her må bestille minst seks måneder i forveien – men ga ham også en ny virksomhet.

Siden Ex Machina har mange videoklipp og reklamefilmer blitt filmet her. Fra Ferrari til Siemens. — Vi reserverer nå noen uker i året til filmproduksjoner, sier han.

Men hvordan vet filmskapere hvor de finner de vakre stedene? Dette er blant annet takket være Steve Røyset, som som filmlokasjonssjef og lokasjonsspeider satser på å selge Norge til Hollywood.

Konkurranse fra Island og New Zealand

– Denne regionen er ideell fordi du finner mange dramatiske landskap her, og Ålesund lufthavn sørger for at alle mennesker og forsyninger enkelt kan flys inn, forklarer han.

Det starter med etterspørselen fra et produksjonsselskap. – De angir hva de ser etter og lokasjonsspeidere begynner så å jobbe i ulike land. Så lager jeg en presentasjon av lokasjoner i Norge, men samtidig skjer dette på Island, Sveits og New Zealand, sier Røyset.

Han har sett antallet internasjonale produksjoner av både filmer og serier i Norge øke de siste årene. Det fremgår også av tall fra Norsk filminstitutt.

Visuelt spektakulært

Antall produksjoner øker med 20 prosent per år. Spesielt populariteten til denne provinsen overrasker faktisk ikke Røyset. «Denne delen av Norge er visuelt spektakulær.»

Van Oorschot er enig: «Vi har nå utforsket hele landet og fortsetter å tro at dette er den vakreste regionen.»

Redaktøren vår ble invitert til å skrive denne artikkelen Besøk Ålesund og Besøk North West til Møre og Romsdal. Innholdet i artikkelen bestemmes selvstendig redaksjonelt.

louis

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *