Oslo-ledere presser på for bredere søndagshandel

Det brygger opp en debatt i hjertet av Norge om hvorvidt mange flere Oslo-bedrifter kan åpne dørene på søndager. Her er hva som kan skje og hvorfor.

Høyre (Høyre) har drevet kampanje for liberalisering av åpningstidene i hovedstaden i flere tiår. De gjør nå en fornyet innsats for å gjøre byen travlere på søndager ved å tillate mer handel.

Karl Johans Gate i Oslo, Norge.  Foto: David Nikel.
Karl Johans Gate i Oslo, Norge. Foto: David Nikel.

Norges søndagshandelslover for butikker er strenge, med kun nærbutikker og små supermarkeder som har lov til å åpne. For å komme rundt dette har mange supermarkeder i Norge en mindre filial som kun er åpen på søndager.

Bortsett fra søndagene frem til desember hvor butikker er åpne enkelte steder, er de fleste butikker i Norge stengt på søndager. Imidlertid har barer, restauranter og gallerier lov til å holde åpent.

Anita Leirvik Nord, som representerer Høyre og fungerer som byens kultur- og økonomiansvarlige, var vokal om sin visjon for Oslo by.

– Vi ønsker å gjøre Oslo enda mer levende, forklarte hun til NRKmed fokus på å innlemme restauranter, kulturliv og varehandel i denne satsingen.

Forslaget gjelder imidlertid ikke hele Oslo, men retter seg spesifikt mot enkelte sentrale områder og har som mål å gjøre dem om til travle sentre også på søndager.

Oslo som turistmål

Kjernen i dette initiativet er et krav om å utpeke Oslo som et «typisk turistmål», en status som lovlig vil tillate mer søndagshandel. For tiden har én av tre norske kommuner denne betegnelsen, men Oslo mangler merkbart på listen.

Folkemengder samles ved Oslo vannkant.  Foto: David Nikel.Folkemengder samles ved Oslo vannkant.  Foto: David Nikel.
Folkemengder samles ved Oslo vannkant. Foto: David Nikel.

Til tross for byens ubestridelige appell til turister, spesielt tydelig under sommerbesøk på populære steder som Vigeland Park og Karl Johans Gate, har den ennå ikke oppfylt statsguvernørens (Statsforvalteren) offisielle kriterier.

Dette kriteriet fastsetter at et område kun kan anses som et «typisk turistmål» dersom det hovedsakelig selges til turister i de aktuelle periodene.

Tidligere forsøk fra Høyre på å sikre denne betegnelsen ble møtt med avslag under hennes periode i bystyret. Likevel lar de seg ikke avskrekke, og North er forbauset over motviljen til å anerkjenne Oslo som turistby.

Bystyret holder nå på å utarbeide et nytt forslag til delstatsguvernøren. Det pågår for tiden diskusjoner for å presist definere hvilke geografiske områder i Oslo sentrum som kan dispenseres.

Presset for søndagshandel går utover bare kommersielle interesser og berører det bredere konseptet turisme, som omfatter både lokale, regionale besøkende og internasjonale gjester.

North peker på økt bevissthet om lokal turisme og overnattingsmuligheter, spesielt i kjølvannet av pandemien, som begrunnelse for å revurdere søndagshandelsloven.

Motstand mot søndagshandel i Oslo

Forslaget fikk imidlertid blandede reaksjoner fra det lokale næringslivet.

Ifølge Bjørn Næss, administrerende direktør i Oslo Næringsforening (OHF), er meningene svært forskjellige blant medlemmene. Mens handelsmenn i de turisttunge områdene i Oslo sentrum i stor grad støtter seg, reiser andre bekymringer om den økonomiske gjennomførbarheten av å utvide åpningstidene uten tilsvarende økning i salget.

Initiativet møter motstand fra arbeidslivet, spesielt fagforeningen Handel og Kontor, som argumenterer for at søndagshandel kan påvirke balansen mellom arbeidsliv og privatliv for detaljarbeidere.

North fremhever likevel de potensielle fordelene for studenter i Oslo, en by kjent for sin store studentpopulasjon, og bemerker at søndagsåpnene kan gi dem verdifulle deltidsarbeidsmuligheter.

Hva skjer etterpå?

Ettersom debatten fortsetter, må Oslo bystyre først godkjenne enhver anmodning om søndagshandel for turister før den kan sendes til statens syssel for behandling.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *