Hvordan vil koronaviruset påvirke en av Norges største høytider – 17. mai?

I nesten hele Europa er store arrangementer og sportskamper avlyst frem til slutten av april. Det er forståelig at folk allerede tenker på hva som skal skje med feiringen av Norges nasjonaldag – 17. mai.

I forrige uke begynte den norske regjeringen å implementere de mest drastiske sosiale distanseringstiltakene som noen gang er gjennomført i fredstid. Alle kultur- og sportsarrangementer er avlyst, tusenvis av mennesker er i hjemmekarantene. De som har gått utenfor oppfordres til å holde avstand.

Målet med disse tiltakene er å begrense spredningen av koronaviruset. Foreløpig har sju personer dødd av det i Norge, og viruset er påvist hos mer enn to tusen mennesker. Selv om restriksjonene i utgangspunktet gjelder i 14 dager, sier statsminister Erna Solberg at tiltakene kan forlenges.

Den største samlingen i Norge

Nordmenn begynner å spekulere i sannsynligheten for at Syttende mai feiringer vil finne sted. Under Norges Grunnlovsdag samles mange mennesker, ser på og deltar i prosesjonene. Situasjonen og frykten gjenspeiles perfekt i dette bildet:

Det vil selvsagt ikke være mulig å holde avstanden i ferien. Vil dette bli årsaken til at hun kansellert? Så langt er det vanskelig å si hvor vellykkede tiltakene for å bekjempe spredningen av viruset vil være. Usikkerhet og usikkerhet om hvor lang tid disse tiltakene vil ta gjør at arrangementsarrangører ikke kan planlegge noe.

Ferien blir nok «annerledes»

Tydelig nok ble finalen i Eurovision Song Contest, som skulle finne sted bare en dag før Norges nasjonaldag, avlyst.

Organisasjonskomiteene for nasjonaldagsfeiringen i hele Norge venter fortsatt på regjeringens vedtak. Byledere i Stavanger og Oslo har allerede varslet at 17. mai-arrangementene blir avlyst eller i hvert fall kraftig innskrenket.

Sissel Trønsdal, leder av Trondheims 17. mai-komité, sa at årets feiring trolig blir annerledes enn planlagt.

Søndag forklarte statsminister E. Solberg at det ville være bedre om den festlige samlingen ikke fant sted – selv om viruset skulle være begrenset innen da, ville det spre seg igjen. Derfor oppfordrer statsministeren folk til å være kreative og finne andre måter å feire på.

«Vi bruker fantasien og prøver å finne andre måter å feire på i stedet for en prosesjon. 17. mai kommer uansett, og vi skal feire den på en eller annen måte, selv om situasjonen ikke normaliserer seg da», sa E. Solberg.

17 mai – august?

En idé om hva som kan gjøres med festlighetene er å flytte dem til midten av august. En slik idé sirkulerer også på Facebook.

Det er imidlertid ingen bekreftelser på å flytte datoen for ferien ennå. Oslo 17. mai-komiteen sier at enhver beslutning om å endre planer vil bli tatt av et kriseledelsesteam i samråd med nasjonale helsetjenester.

Alternative måter å feire nasjonaldagen på

Selv om de offisielle seremoniene blir avlyst, ser det ut til at det fortsatt blir en form for feiring. Bilder av italienere som synger og klapper på balkonger inspirerer ideer til en familiefeiring med nett- eller TV-innhold som holder ferieånden i live.

Rikskringkasteren NRK sendte allerede seremoniene direkte fra alle hjørner av landet (og til og med verden). Det er mulig at noen tilleggsarrangementer vil bli inkludert, for eksempel en generell sang av nasjonalsangen.

Derfor er nordmenn optimistiske og tror at de vil klare å markere høytiden på en eller annen måte.

Drevet av lifeinnorway.net, thelocal.no og .nrk.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Hvordan vil koronaviruset påvirke en av Norges største høytider – 17. mai?

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *