700 år gammelt middelaldersk forlis oppdaget i Norgessjøen

Skipsvrak
Illustrasjonsbilde – Nejat Semerci / Shutterstock.com

Mens de undersøkte dypet av Norges største innsjø for ammunisjon fra andre verdenskrig, oppdaget norske forskere et om lag 700 år gammelt skipsvrak.


Innsiktsfulle ekkoloddbilder

Mjøsa, som ligger rundt hundre kilometer nord for Oslo, har siden den gang vært en viktig handelsvei VikingerMellom 1940- og 1970-tallet fungerte det som en dumpingplass for overskuddsammunisjon. For å lokalisere dem brukte et norsk team nylig en autonom nedsenkbar utstyrt med ekkolodd etter å ha oppdaget tilstedeværelsen av ammunisjonenvrak et middelaldersk treskip 10 meter langt og mer enn 400 meter dypt.


» Den tydelige akterenden og baugen som vi kan se på bildene tyder på at skipet ble bygget en gang etter 1200-tallet » forklarer Øyvind Ødegård fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet. Tidligere fokuserte skipsbyggere først og fremst på å lage vikingskip, som begge ender var identiske. »


Sonarbildene tyder på at det ble brukt en nordisk teknikk der plankene som utgjør skroget ble lagt oppå hverandre for å gjøre båten lettere. Sistnevnte hadde tilsynelatende et sentralt ror (mens på vikingskip var dette vanligvis på høyre side av skroget) og en enkelt mast med firkantet seil.


Foreløpig har forskerne ikke kunnet bruke kameraer for å få bedre oversikt på grunn av dårlig vær og dårlig sikt. De håper å undersøke vraket nærmere neste år.


Nye funn er i vente

Selv om det allerede er identifisert rundt 20 skipsvrak i innsjøens farvann, understreker forskerteamet at dette er den første ekspedisjonen som utforsker dypere deler av dette «minihavet», utover de 20 til 30 meterne som er tilgjengelig for dykkere. Derfor forventer norske forskere å oppdage mange flere vrak og eldgamle gjenstander i løpet av de kommende månedene og årene.


Ifølge Ødegård er bare rundt tjue kvadratkilometer av innsjøen (dvs. 225 kvadratkilometer) kartlagt så langt.

» Ferskvannet bidro til å bevare båtens skrog. Metallet kan ruste og skipet kan miste strukturen, men treet forblir intakt. En båt som den vi oppdaget ville ikke ha overlevd mer enn noen tiår hvis den hadde sunket på kysten », forklarer forskeren. » Mjøsa er trolig stedet i Norge hvor vraket av et vikingskip er mest sannsynlig å finne. »

lyon

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *