KØBENHAVN, Danmark — En topp norsk myndighet kunngjorde tirsdag at den opphever et byråds vedtak om å ta imot kun ukrainske flyktninger og ikke andre, og sa at avgjørelsen var i strid med den norske grunnloven og lover om diskriminering i det skandinaviske landet.
Sysselmannsembetet i Oslo og Viken ba det høyreorienterte Drammens bystyre redegjøre for februarvedtaket om at det blir lettere å integrere ukrainere i samfunnet. Sysselmannen sa at det kommunale vedtaket «involverte direkte diskriminering basert på nasjonalitet.»
Rådet møtte omfattende kritikk i Norge etter at det 13. februar besluttet å kun ta imot ukrainske flyktninger. Inntil en tredjedel av Drammens befolkning består av innvandrere eller har innvandrerbakgrunn.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre, som leder en sentrum-venstre-regjering, sa at Norges 357 kommuner ikke kan bestemme selv hvilke flyktninger de tar imot, bare hvor mange de kan ta inn. Han fordømte det kommunale vedtaket og sa at det ikke var lovlig. «.
Drammen ledes av et flertall som består av konservative Hoeyre, Fremskrittspartiet, KrF og det lille Pensjonistpartiet.
Kristin Surlien, leder i Hoeyre, Norges femte største by, sier til lokalavisen Drammens Tidende at utspillet kom overraskende. – Vi tar avgjørelsen til etterretning og vil diskutere veien videre både i Høyre og mellom de fire partiene.
Tall fra Drammen tidligere tydet på at kommunen hadde rundt 103 000 innbyggere i 2023. Av disse er nesten en tredjedel – rundt 31 000 – enten innvandrere eller norske statsborgere født av innvandrerforeldre.
Ifølge norsk statistikk er dette i hovedsak polakker, litauere, irakere, pakistanere og somaliere. Dette skandinaviske landet med 5,5 millioner innbyggere har vært vertskap for 70 800 ukrainere siden 2022, ifølge Utlendingsdirektoratet.
I 2023 var det 877 227 migranter i Norge, hovedsakelig fra Polen, Litauen, Sverige, Somalia og Tyskland, ifølge offisiell statistikk.
Denne artikkelen ble generert fra en automatisert nyhetsbyråfeed uten endringer i teksten.