New Zealand sørger for en overraskelse hjemme mot Norge

VM for kvinner 2023 åpnet torsdag og hjemme overrasket New Zealand Norge (1-0) takket være kvelende pressing og et mål fra Hannah Wilkinson. Lagvenninnene til Ada Hegerberg er favoritter på papiret og må finne opp seg selv på nytt.

Publisert på:

4 minutter

En seier som vil trøste New Zealands hjerter. Fortsatt i sjokk etter skuddvekslingen som brøt ut bare timer før verdenscupstart, ga New Zealand-spillere alt for å vinne kampen mot Norge torsdag 20. juli. Hannah Wilkinson fant haken i den skandinaviske rustningen og ga landet sin første seier i verdenscupen (1-0).

VM begynte med et øyeblikk av alvor på grunn av den dødelige skytingen bare timer før åpningsseremonien : ett minutts stillhet til minne om ofrene.

også leseVM for kvinner 2023: Hvem er favorittlagene?

Tilskuere ved Aucklands Eden Park trenger ikke vente lenge for å se handlingen. Wilkinson rømmer og overtar Hansen og Harviken før han prøver å komme seg bak ham igjen. Det norske forsvaret presser seg tilbake. Det fortsetter med Norges Ballon d’Or, Ada Hegerberg, som krysser med tåa. Esson savner exit uten noen konsekvenser (6.).

Wilkinson uholdbar

VM 2023 starter derfor uten observasjonsrunde. New Zealand vil være på topp for nordmennene, som sliter med å få ballen rent ut. «Fotballbregnene» spiller modig lykken for å feire verdensmesterskapet på hjemmebane.

New Zealanderne hadde spesielt godt av farten til sin midtspiss Hannah Wilkinson, som var uutholdelig i første omgang. Melbourne City-spissen undergraver den norske forsvarsspilleren Harviken (13., 31.).

Til tross for at de er favoritter i gruppe A, sliter nordmennene med å utnytte sjansene sine. Graham Hansen angriper høyresiden og passerer to forsvarsspillere. Det representerer et tilbakeslag for Hegerberg, som ikke kan styrke restitusjonen. Stott griper inn foran henne og blokkerer ballen (36.).

Det er Adam Hansen som i ovnen og møllen opphever oppgangen til Football Ferns-kaptein Ali Riley og sender de to lagene inn i garderoben med samme poengsum (39.).

I andre omgang kommer kampen til live og New Zealand slår til fra start. Startet av Jacquie Hand på høyre side, passerer Hand Harviken før han slår fra 6 meter bak den uunngåelige Wilkinson. Sistnevnte må bare åpne foten for å sende ballen i nettet (1-0, 48.).

Fotballbregnene ser etter å kapitalisere og legge press igjen. De fikk til og med nesten en straff da VAR ble konsultert for første gang i historien til verdensmesterskapet for kvinner. Videostøtten forutsetter endelig at det ikke er noen hånd fra Harviken (53.).

Norge gir ikke opp. Hegerberg finner Haavi i 16-meteren, som setter ballen tilbake til Maanum ved første stolpe. Arsenal-midtbanespilleren vinner ballen tilbake og skuddet hans treffer stolpen (59′).

Men kampens slutt er til fordel for newzealænderne, som fullstendig kveler motstanderne. Mikalsen må skinne mot Indiah-Page Riley (63′), så skyter Percival, servert av Wilkinson, like utenfor mål (76′).

Norge klarte ikke å komme tilbake, men Hansens skudd traff tverrliggeren (81′). Nordmennene hadde ikke en bedre sjanse de siste ti lange minuttene av pausetid. Fougères på sin side får sjansen til å fullføre jobben takket være en straffe de fikk etter en håndball fra Hansen, som var uheldig å være i veien for et skudd fra Steinmetz. Men Percival prøver for hardt og treffer tverrliggeren (89′).

New Zealand beseiret til slutt det indiske laget sitt, og etterlot dem 15 kamper uten en gang seier i verdensmesterskapet. Og gir seg selv rett til å tro på historiske åttendedelskamper for Kiwi-landet.