Skuespiller Rani Mukherjees nye film, Mrs Chatterjee vs Norway, går på kino i dag, altså 17. mars. Skuespillerinnen har fått mye ros for rollen sin siden utgivelsen av filmens trailer. Mukherjee spiller hovedrollen som en innvandrermor som engasjerer seg i en langvarig juridisk kamp mot Norges fosterhjem for å få tilbake foreldreretten til barna sine.
Den norske ambassadøren i India, Hans Jacob Frydenlund, sa imidlertid at filmen Ms Chatterjee vs. Norge inneholdt faktiske unøyaktigheter og var fullstendig falsk. Han benektet heller ikke at de som hadde denne opplevelsen var traumatiske.
I en tweet støttet også den norske ambassaden i India hans standpunkt og tvitret. «Dette skildrer på feil måte Norges tro på familieliv og vår respekt for ulike kulturer.»
I en meningsartikkel skrevet for Indian Express la Frydenlund til at det var viktig for ham å presentere det norske synspunktet.
«Det er viktig for meg å presentere det offisielle norske synspunktet og å rette opp de faktiske unøyaktighetene som denne filmen dessverre skildrer», skrev han i lederartikkelen.
Han kalte kulturforskjeller en hovedfaktor i saken som falske. Han la til at i motsetning til det som vises i filmen, mater også norske foreldre barna sine med egne hender og leser dem godnatthistorier.
Han skrev: «Filmen presenterer kulturelle forskjeller som hovedfaktoren i affæren, som er fullstendig falsk. Uten å gå inn på detaljene i denne spesielle saken, avviser jeg kategorisk at fôring med hender og å sove i samme seng kan rettferdiggjøre plassering av barn i alternativ omsorg. Ikke i dette tilfellet og under ingen omstendigheter.»
Han siterte sitt eget eksempel og sa: «Som trebarnsfar har jeg gode minner fra da barna mine vokste opp, matet dem med hendene mine, leste godnatthistorier mens de koset seg og sov i samme seng med oss. ”
Videre legger til: «Ja, vi har forskjellige kulturelle praksiser. Ja, vi kan ha ulike foreldretradisjoner i Norge. Men våre menneskelige instinkter er ikke annerledes. En mors kjærlighet i Norge er ikke forskjellig fra en mors kjærlighet i India. »
«Det blir uforståelig for meg når jeg ser en gjentakelse av falske fortellinger,» skrev han i lederartikkelen.
Når han snakker om barnevernet i Norge, sa han at systemet bare kan gripe inn når omsorgssvikt, vold eller overgrep er bekreftet. Det grunnleggende prinsippet for barnevern i Norge er å ivareta barnets beste.
Snakker også om «Norge er et demokratisk og flerkulturelt samfunn. I Norge verdsetter og respekterer vi ulike familiesystemer og kulturelle praksiser, også når de er annerledes enn det vi er vant til. Men vi har nulltoleranse for vold i noen form. »
«Et og annet slag vil imidlertid ikke automatisk føre til at barnet fjernes fra familien. I slike tilfeller vil foreldre få tilbud om hjelp og råd fra barnevernet om annen oppdragelsespraksis som kommer barnet til gode. Barnevernloven gjelder for alle barn i kongeriket, uavhengig av deres etniske opprinnelse, nasjonalitet eller religiøse tro», skrev han.
Han la også til at det for tiden bor 20 000 indere i Norge og de utgjør også det største antallet arbeidsinnvandrere. «Jeg håper inderlig at denne filmen ikke fraråder indianere å komme til Norge. Jeg håper at denne filmen vil bli sett for hva den er, og jeg stoler på at seerne forstår at dette er en fiktiv representasjon. For de involverte kan det ikke nektes at opplevelsen var traumatisk.
Regissert av Ashima Chibber, er filmen basert på den sanne historien fra 2011 om NRI-paret Sagarika og Anurup Bhattacharya. På et salgsfremmende arrangement hadde Rani sagt: «Målet med denne filmen er større enn en billettkontorsuksess, da det er å skape bevissthet blant foreldre utenfor landet om historiene som skjer daglig.»
Filmen fremhever historien om Debika, en innvandrermor som kjemper mot alle odds for å få tilbake foreldreretten til barna sine. Sagarikas barn ble i mai 2011 tatt hånd om av Barnevarne, Norges barnevern, på grunn av «emosjonell frakobling» fra foreldre, og plassert i fosterfamilie i henhold til direktivet fra en lokal norsk domstol. Hun ble gjenforent med barna sine etter en to år lang juridisk kamp.
Traileren til filmen begynner med et opptak av Mrs. Chatterjee (Rani) som lykkelig tilbringer dagene i Norge i kjærlig selskap med ektemannen og to barn, Shubh og Shuchi. Imidlertid rammer familien snart en krise da tjenestemenn fra landets barnevernmyndighet en dag brast uventet inn i hjemmet deres og tar barna deres.
«Ms Chatterjee vs Norway», har Anirban Bhattacharya, Jim Sarbh og Neena Gupta i hovedrollene.
3,6 millioner indere besøkte oss på en enkelt dag, og valgte oss som Indias ubestridte plattform for valgresultatet. Sjekk ut de siste oppdateringene her!