Milano/Oslo – Italienske sykepleiere ser ut til å være etterspurt internasjonalt. Ikke bare Saudi-Arabia og Gulf-landene, men også flere europeiske land prøver å rekruttere italienske leger og sykepleiere med høye lønninger, skattelettelser og fullstendig uforsiktighet.
Særlig Norge fremmer bredt muligheten for å jobbe som sykepleier for det nordiske landets helsevesen, med fristende tilbud. Et spansk arbeidsformidlingsbyrå har fått spesialoppdrag fra norske helsemyndigheter for å tiltrekke flest mulig italienske sykepleiere til Nord-Europa. Denne aggressive krypskytingskampanjen er imidlertid ikke ønsket velkommen av italienske sykepleierforbund.
Som i andre europeiske land, opplever Italia en massiv mangel på helsepersonell. Ifølge et offisielt anslag mangler det italienske helsesystemet rundt 175 000 sykepleiere. Lav lønn, urimelig arbeidstid og turnus, manglende avansementmuligheter og magre lønnsøkninger, mangel på påskjønnelse og de dystre utsiktene til å måtte tilbringe hele sitt yrkesaktive liv på sykehus og sykehjem, nedslitte pensjoner sørger ikke bare for færre og færre unge. folk tar sykepleierkurs, men også at allerede arbeidende pleiepersonell i økende grad emigrerer til utlandet. De nordlige regionene i Italia er påvirket på to måter av denne utvandringsbølgen. Mens mange sykepleiere fra Sør-Italia som tidligere har jobbet i Nord-Italia vender tilbake til hjemregionen på grunn av de mye lavere levekostnadene, flytter annet pleiepersonell til utlandet, hvor de kan nyte godt av høye lønninger og andre fordeler.
Norge sluttet seg nylig til de landene som bokstavelig talt ruller ut den røde løperen for italienske sykepleiere. I tillegg til en nettolønn på 3.500 euro, pluss diverse godtgjørelser, tilbys italienske sykepleiere i de fleste tilfeller også å dekke leilighetsleien og alle tilleggskostnader. Den attraktive pakken inkluderer også en fast kontrakt, en arbeidsuke på 37,5 timer og betalte flyreiser til og fra Italia. I andre tilfeller tilbyr den norske arbeidsgiveren også en komplett pakke inkludert overnatting og gratis fritidsaktiviteter.
Tatt i betraktning at en sykepleier i Italia bare kan forvente en maksimal månedlig startlønn på 1500 euro og italienske sykepleiere først har utsikter til en fast ansettelseskontrakt etter mange års arbeid, er tilbudet fra det fjerne nord en drøm. Et spansk arbeidsbyrå med base i Alicante har fått i oppgave av norske helsemyndigheter å tiltrekke så mange italienske sykepleiere som mulig til Nord-Europa. På nettsiden til det spanske selskapet Globalt arbeid tilbudet er tilgjengelig for allmennheten.
I tillegg til en årslønn på 45.000 til 60.000 euro, supplert med en pensjonskasse, lover norske helsemyndigheter å innvilge sine italienske sykepleiere minst 30 dager ferie. Muligheten for å fortsette studiene og spesialisere seg i et spesialfelt fullfører tilbudet. Alt som kreves er en omfattende universitetsutdanning i sykepleie og vilje til integrering i det norske helsevesenet. Språkkunnskaper er heller ikke nødvendig. Gratis norskkurs tilbys sykepleiere som velger å jobbe i det norske helsevesenet.
Denne aggressive krypskytingskampanjen gleder ikke italienske sykepleierforbund. Presidenten i Nursing Up sykepleiernes fagforening, Antonio De Palma, slår alarm. – Norske helsemyndigheter henvendte seg spesifikt til et spansk internasjonalt rekrutteringsbyrå for å rekruttere italienske sykepleiere. Totalpakken som tilbys, som inkluderer høy lønn, gratis overnatting og mange ekstrautstyr, er ekstremt attraktiv. Dette jobbtilbudet og andre jobbtilbud fra utlandet er virkelig vanskelig å avslå, spesielt for våre unge sykepleierutdannede,” forklarer Antonio De Palma.
«Selv unge mennesker som fortsatt er i tredje året av sykepleierstudiet, får allerede tilbud om å delta i utvelgelsesprosesser. For å tiltrekke dem til landets sykehus, kan stater som Norge snart begynne å lete etter de beste studentene og støtte dem til slutten av studiene,» sa presidenten for sykepleiernes fagforening Nursing Up, et nedslående blikk fra en italiener. synspunkt mot fremtiden.
Faktisk har «flyging til utlandet» vært en realitet i lang tid. Ifølge tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) har rundt 20 000 italienske sykepleiere reist til utlandet de siste tre årene. Hvis flere og flere unge sykepleiere bestemmer seg for å jobbe i et utenlandsk helsesystem, kan problemet fort bli et mareritt. For å avslutte denne «stemmen med føttene» vil Italia ikke ha noe annet valg enn å tilby sykepleierne sine høyere lønn og bedre arbeidsforhold.
Fra: ka