«Hun endret krigens gang» står det på plakater for den norske TV-serien Atlantic crossing, med svensk premiere om en knapp uke.
Den handler om den norske kronprinsesse Märtha av Norge (født Märtha av Sverige), spilt av svenske Sofia Helin, som flykter til USA med barna sine under andre verdenskrig. Der blir hun venn med president Roosevelt, spilt av Kyle MacLachlan, og får en avgjørende innflytelse over hans handlinger.
Rasende historikere
«Serien er basert på virkelige hendelser», sier SVT Play, der den har premiere 1. februar. Men ikke ifølge alle.
Siden premieren på NRK i slutten av oktober 2020 har det vært en debatt om seriens historieskildring i norske medier.
«Det var ikke våre kongelige som gjorde at USA havnet på de alliertes side», skriver to forskere i Aftenposten og kaller serien «en usann historie om krigen».
«Forfatterne bak Atlantic crossing har plassert en helt ny, norsk hovedrolle i midtpunktet i en verdenshistorisk begivenhet», skriver spaltist i NRK, i en artikkel med tittelen Falsk historie, laget i Norge.
Kritikerne har mange innvendinger mot skildringen av historie som serien formidler, inkludert at kronprinsesse Märtha ville ha fått Roosevelt til å implementere Lend-Lease Act, der USA ga militær støtte til de allierte i 1941.
Uklar kommunikasjon
Atlantic crossing, som produseres av Cinenord for NRK, er tidenes mest påkostede norske tv-serie.
I et debattinnlegg i Kveldsposten skriver Ivar Køhn, dramadirektør i NRK, at det i forskningen serieforfatterne har gjort har virket sannsynlig at kronprinsesse Märtha hadde politiske samtaler med Roosevelt og at serieskaperne har laget fiksjon med det som utgangspunkt.
Han innrømmer samtidig at kommunikasjonen rundt innholdet i serien har vært for uklar.
Sofia Helin, Bron-skuespilleren som nylig dukket opp i et annet omdiskutert historisk drama – TV4-serien Drottningarna – kaller kritikken mot Atlantic Crossing historisk nøyaktighet kvinnefiendtlig. I en epost til Kulturnyheterna skriver hun at debatten «skammer en historie om en kvinnes politiske handling».