- Av Matt Murphy og Phelan Chatterjee
- BBC nyheter
En tidligere russisk paramilitær sjef som søkte asyl i Norge tidligere denne måneden er arrestert av politiet.
Andrey Medvedev er holdt under immigrasjonsloven, sier politiets talsmann Jon Andreas Johansen til BBC.
Hans advokat Brynjulf Risnes sier til BBC at 26-åringen er overført til et arrest i Oslo-området.
Medvedev, som ankom Norge fra det ytterste nord i Russland for to uker siden, antas å være det første medlemmet av Wagner-gruppen som hoppet av til Vesten.
Leiesoldatgruppen, som antas å ha nære bånd til Kreml, har blitt brukt i mange russiske operasjoner. Britiske tjenestemenn anslår at den representerer 10 % av Moskvas tropper i Ukraina.
Flyttingen kom etter at «politiet konkluderte med at situasjonen hans var veldig farlig,» sa Risnes til BBC. «Alle ønsket å unngå dette, men vi leter etter løsninger.»
Han hadde tidligere bodd i et trygt hus.
Medvedevs arrestasjon betyr at han er under økt sikkerhet, la advokaten til. Han understreket imidlertid at den tidligere leiesoldaten fortsatt vil bli behandlet som et vitne.
Medvedev hevder å ha vært vitne til en rekke krigsforbrytelser under kamphandlinger i Ukrainas østlige Donbass-region – inkludert henrettelsen av «desertører» av Wagner-gruppens interne sikkerhetstjeneste.
Vladimir Osechkin, grunnlegger av den eksilerte russiske menneskerettighetsgruppen Gulagu.net, sa at den tidligere sjefen bestemte seg for å forlate landet etter å ha blitt fortalt at kontrakten hans ville bli forlenget på ubestemt tid og var vitne til gruppens «terrormetoder».
Mr. Medvedev har indikert at han ville være villig til å vitne mot ledende personer i leiesoldatgruppen.
I en uttalelse som NRK har sett, sa en norsk spesialenhet fra politiet som intervjuet Medvedev at den var interessert i hans historie i gruppen som antas å være medvirkende til to av Ukrainas blodigste kamper nylig – i Soledar og Bakhmut.
Etter at nyheten om Mr. Medvedevs arrestasjon brøt ut mandag, skrev Gulagu.net på sosiale medier at den tidligere sjefen hadde fått beskjed om at han ville bli deportert fra landet.
Grunnleggeren av menneskerettighetsgruppen la til at han fryktet at han ville bli «brutalt myrdet» hvis han returnerte til Russland. Norske myndigheter har imidlertid ikke foreslått å deportere Medvedev.
Risnes sa til BBC at det er «absolutt ikke sant» at hans klient står overfor utvisning, men sa at det kan ha vært en misforståelse mellom Medvedev og norsk politi.
Osechkin svarte ikke umiddelbart på en BBC-forespørsel om kommentar, men henviste i stedet journalister til gruppens uttalelse på sosiale medier.
«Vi ønsker ikke å sukkerbelegge Medvedev. Han gjorde mange dårlige ting i livet sitt», skrev Mr. Osechkin på Facebook.
«Men han har sett lyset og er klar til å samarbeide med norske og internasjonale myndigheter om Wagner-gruppen og dens grunnlegger Yevgeny Prigozhin,» la han til.