Norges 1000 milliarder amerikanske statsfond selger olje- og gassaksjer | Den uavhengige
Posted On:
0Shares
For gratis varsler om siste nyheter i sanntid sendt rett til innboksen din, registrer deg for våre siste e-poster
Registrer deg for våre gratis e-poster med siste nyheter
Norges 1 billion dollar (760 milliarder pund) suverene formuesfond vil selge rundt 7,5 milliarder dollar i aksjer i olje- og gasselskaper for å redusere risikoen det står overfor fra et permanent globalt skifte bort fra fossilt brensel utsatt for fornybar energi.
Flyttingen inkluderer 134 selskaper fokusert på olje- og gassleting og produksjon, men skåner giganter som Royal Dutch Shell og Exxon Mobil.
Lete- og produksjonsselskaper – kalt «oppstrøms» i industrien – vil være de første som blir berørt av overgangen til fornybar energi fordi deres virksomhet er avhengig av å finne og utnytte nye olje- og gassfelt.
De fleste kjente reservene må forbli i bakken hvis verden skal unngå katastrofale og irreversible klimaendringer, advarer forskere.
Norges enorme statsformuefond eier rundt 1,3 prosent av alle børsnoterte selskapsaksjer målt i verdi, noe som gjør det til det største i verden. Den ble bygget nesten utelukkende gjennom olje- og gassproduksjon i Nordsjøen.
Opprør mot utryddelse av arter: Demonstranter i klimaendringer blokkerer London-broer
Vis alt 25
Det setter landet i fare dersom oljeetterspørselen faller kraftig.
Charlie Kronick, oljekampanje i Greenpeace UK, sa: «Dette delvise salget av olje og gass er velkomment, men er ikke nok til å dempe Norges eksponering for globale olje- og gasspriser og de bredere økonomiske konsekvensene av klimaendringer.»
«Men det er et klart signal om at selskaper som fokuserer på å utvide sine olje- og gassvirksomheter utgjør en uakseptabel risiko, ikke bare for klimaet, men også for investorer.»
«Selv om BP og Shell er ekskludert fra det nåværende avhendingsforslaget, må de nå erkjenne at hvis de fortsetter å bruke milliarder på å lete etter nye fossile brensler, er de dømt.»
Etter mer enn ett år med overveielser ekskluderte Norges finansdepartement fredag 134 olje- og gasselskaper, inkludert Anadarko, Chesapeake, Cnooc og Tullow, fra sitt suverene formuesfond.
– Målet er å redusere sårbarheten til våre felles eiendeler for en permanent nedgang i oljeprisen, sa finansminister Siv Jensen i en uttalelse.
«Derfor er det mer fornuftig å selge selskaper som leter og produserer olje og gass enn å selge en bredt diversifisert energisektor.»
Regjeringen har delvis iverksatt en plan lagt i 2017 for å trekke seg fullstendig ut av olje- og gassektoren. Norge har forsøkt å projisere et image som en ansvarlig miljøforkjemper mens de produserer millioner av fat olje og gass.
Catherine Howarth, administrerende direktør i ShareAction, sa at Norges kunngjøring viste at investorer ble stadig mer utålmodige med oljeleteselskaper.
«Institusjonelle investorer trekker kapital fra olje- og gasselskaper, og argumenterer for at raskere enn forventet vekst i ren energi og tilhørende regulering gjør olje- og gassforretningsmodeller ekstremt sårbare.»
«Denne kunngjøringen vil øke presset på investorer for å øke eksponeringen mot integrerte oljeselskaper i forkant av aksjonærmøtesesongen.»
Reliance Industries Ltd sa torsdag at de har fullført salget av REC Solar Norway AS til Oslo-noterte Elkem ASA for rundt 22 millioner dollar. REC Norge er et heleid datterselskap av REC Solar Holdings og er involvert i produksjon av
bildekilde, Elisabeth Oxfeldt Bildebeskrivelse, Elisabeth Oxfeldt sier landets skyldfølelse diskuteres i filmer, tv-serier og bøker Vareinformasjon Forfatter, Jörn Madslien Rolle, Næringsreporter, Oslo 51 minutter siden Mange nordmenn føler skyld, sier Elisabeth Oxfeldt. Professoren i skandinavisk litteratur ved Universitetet i Oslo
Av Adrienne Murray Bedriftsreporterteknologi 24. mars 2023 bildekilde, James Brooks Bildebeskrivelse, Containerskipet Yara Birkeland skal snart seile uten mannskap Yara Birkeland, som seiler stille gjennom Frierfjorden i Sør-Norge, ser ut som et vanlig lite skip. Antall besetningsmedlemmer om bord forventes
Royal Dutch Shell Plc er i samtaler om å selge sin norske naturgassleverandør Gasnor, ifølge folk som er kjent med saken, ettersom energigiganten fortsetter å selge eiendeler selektivt. Shell har kontaktet infrastrukturfond og private equity-selskaper om en avtale, sa folket,
Av Roger Harrabin BBCs miljøanalytiker 7. februar 2018 For å se dette innholdet må du aktivere JavaScript eller prøve en annen nettleser. video undertekster, Slik fungerer Norges flaskegjenvinningssystem Det forventes at Storbritannia vil ta i bruk et skandinavisk pantesystem for
BBC Lisa var en av 650 mennesker på øya Utoya da Breivik kom i land. Da Anders Breivik åpnet ild mot tenåringer som deltok på en sommerleir på den norske øya Utøya, utførte han en massakre som fortsatt regnes som