17. mai i Norge: barn, bunader, is og godt humør

Barneparader, musikk, bunader og is, mye is. Slik ser en unik norsk høytid ut – 17. mai, eller grunnlovsdag.

Brasilianere er kjent for sitt karneval, irerne feirer St. Patrick’s Day. Og her er nordmennene 17. mai (på norsk – syttende mai) minnes grunnlovsdagen, og det er en av de største, mest massive og fargerike høytidene i landet.

Mange land pleier å feire sine nasjonale høytider med militærparader, men i Norge er 17. mai en høytid for alle, spesielt for barn. Før de går ut i gatene for å feire, samles mange til en 17. mai-frokost, ofte sammen med venner eller naboer, og nyter ferskt brød, eggerøre, røkelaks og voksne drikker champagne, samt flaggheising.

Festlige prosesjoner finner sted over hele landet, med musikere som marsjerer foran og holder motet oppe. De største paradene tiltrekker seg titusenvis av mennesker: de vifter med flagg og roper «Hurra!». Marsjene som finner sted i Oslo blir ønsket velkommen av kongefamilien, som utrettelig vinker til folkemengden fra balkongen på palasset.

Den fredelige og gledelige atmosfæren og den store oppmerksomheten til barn skaper en spesiell stemning for denne ferien. Mat er selvfølgelig ikke det siste stedet: enorme mengder is og pølser blir konsumert under feiringer, lytter til taler eller leker på lokale skoler.

«I år den 17. mai forventer vi stort salg, spesielt siden det er ventet godt vær, noe som er spesielt viktig for salget,» sa iskremprodusenten. «Hennig-Olsen».

Dagen gir også mulighet for både menn og kvinner til å komme ut med sitt – norske bunader. Det finnes hundrevis av forskjellige varianter av dem, og de ulike fargene og stilene indikerer hvilken del av Norge eieren deres kommer fra. De som ikke bruker bunaden velger likevel mer elegante klær – du vil sjelden se jeans og T-skjorter denne dagen.

Festivalen er preget av mye mer beskjedne farger russisk dresser – de er vanligvis røde eller blå. Russ – Dette er unge mennesker som snart er ferdige med skolen, og feirer slutten av studiene. Mange av dem ser ganske slitne ut 17. mai, og denne trøttheten er vanligvis langt fra knyttet til intensiv forberedelse til eksamen mens de studerer om natten.

Foto Heiko Junge/NTB scanpix

Hvis du besøker eller bor i Norge i løpet av ferien, sørg for å bli med lokalbefolkningen og gå og feire. Siden mange butikker og kontorer er stengt denne dagen, bør du bestille bord på forhånd dersom du ønsker å spise lunsj eller middag.

Hvis du kjører, vær oppmerksom på at trafikken kan være begrenset i sentrum av mange byer og tettsteder under marsjen.

I år, sammenlignet med i fjor, er det betydelig færre barn og voksne som takker nei til å delta i markeringen, fordi de er redde for et mulig terrorangrep. Eirik Lunde, leder av 17. mai-komiteen i Oslo, sa at han ikke har mottatt meldinger fra skolene om bekymring for mulige terrorhandlinger.

– Jeg tror dette ble påvirket av både endringen i nyhetens karakter i år og den økte trygghetsfølelsen etter at tiltak ble iverksatt, sa E. Lunde.

Før ferien meldte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) at det ikke er noen konkrete trusler og risikoen er generelt lavere i år, men det vil fortsatt bli iverksatt ytterligere sikkerhetstiltak.

Produsert av visitnorway.com, lifeinnorway.net og Norway Today.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

17. mai i Norge: barn, bunader, is og godt humør

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *