En Tyndrum fish and chip shop-eier har tatt bølger i Norge, Storbritannias mangeårige leverandør av bærekraftig torsk og hyse, på en reise for livet.
The Real Food Cafe ble nylig avslørt som en av Storbritannias beste fish and chips-butikker på National Fish & Chip Awards 2023, med hovedtittelen Seafood fra Norwegian.
For ytterligere å markere suksessen etter å ha møtt hard konkurranse om å vinne den ettertraktede From Field to Frier-prisen, ble grunnlegger og medeier Sarah Heward invitert på en lærerik studietur for å besøke vestkysten av Norge.
Sammen med åtte andre kategorivinnere som representerte crème de la crème av britisk fish and chips, besøkte Sarah havnebyen Ålesund for å finne ut fakta rundt en av verdens største torskebestander. Som havnasjon er Norge en stolt leverandør av bærekraftig sjømat til britiske forbrukere, med et langvarig forhold som gir en overflod av torsk og hyse til nasjonalretten.
Sarah sa: «The National Fish and Chip Awards er veldig viktige for oss av en rekke grunner. For det første er det en veldig god disiplin å følge fordi belønningene er ganske strenge, noe som betyr at du som bedrift virkelig må få orden på huset ditt. Dette oppmuntrer oss til å holde oss på vakt.
«Å delta, bli shortlistet og vinne er en fantastisk moralsk boost for ansatte og bekrefter at det vi gjør er riktig. Det er mange priser, men disse prisene er de mest prestisjefylte prisene for å bli profilert som et fish and chip-selskap. Forbrukernes anerkjennelse av disse prisene i Storbritannia er svært høy, og med denne anerkjennelsen bekrefter det deres beslutning om at du er deres favoritt fish and chips-butikk.
«Da jeg søkte prisene, visste jeg ikke at en studietur til Norge var en del av prisen. Så denne opplevelsen var en ekte bonus for meg. Turen til Norge var over alt jeg hadde forestilt meg og var en av de beste opplevelsene jeg noen gang har hatt.
Vinnernes opphold i Ålesund ga verdifull innsikt i hvordan norsk torsk og hyse fanges på en ansvarlig måte, fryses på sjøen i løpet av timer og leveres til britiske frityrkokere. Ikke bare fikk vinnerne vite om den livsviktige forsyningskjeden for bærekraftig torsk og hyse fra Norge til Storbritannia, men de møtte også norsk fiskerinæring og studerte vitenskapen bak det ledende forvaltningsprogrammet for landets fiskerier.
I en tale om verdien av bærekraftig sjømat sa Frank Bakke-Jensen, norsk fiskeridirektør, til gruppen: «Kunnskap om hvordan man bærekraftig forvalter marine ressurser er et av våre største og største bidrag til en voksende verdensbefolkning. »
Den aktivitetsfylte studieturen inkluderte en tur ombord på et av Norges imponerende frosne-til-sjøen-fartøyer, Atlantic, hvor prismottakerne på førstehånd kunne oppleve de klasseledende bærekraftige fiske-, prosess- og fryseanleggene norsk flåte som produserer premium hvitfisk. for Storbritannias favorittrett.
Victoria Braathen, direktør for Norsk Sjømatråd i Storbritannia, sa: «Denne turen var en fantastisk mulighet for fiske- og chipsindustriens ledende ambassadører til selv å se hvorfor opprinnelse er viktig når det gjelder bærekraftig sjømat. Jeg håper Sarah kom tilbake bevæpnet med kunnskap om bærekraftig sjømat og liker å dele historier om sine norske eventyr med Real Food Cafe sine lojale kunder.
Vinnerne fikk også selskap av National Fish Friers Federation (NFFF), arrangør av National Fish & Chip Awards, og NFFF-president Andrew Crook.
National Fish and Chip Awards har feiret det beste i bransjen i over tretti år, og Field to Frier-kategorien anerkjenner selskaper for fremragende kunnskap, stell og forberedelse av chips. Dette året markerte The Real Food Cafés sjette seier, etter å ha blitt kåret til Fish Fryers Quality Award-mester i 2020 og beste uavhengige matserviceoperatør i 2013 og 2014.