«Oppstart?»tar imot en menneskelig enhjørning, utsmykket med et stort bling-bling-bling-kjede. «Ekstrem! », stiger i fjorden. Dette krigsropet er ledsaget av en kryssing av underarmene. Aktivitetene som tilbys til en ganske heterogen gruppe er også ekstreme: rafting, paragliding, paragliding… og til og med fjellturer (bybena husker det fortsatt nesten en uke senere). Om kvelden bruker datteren til en berømt hacker sangen og gitaren sin for å roe en gruppe som er entusiastiske over sporten og adrenalinet til pitching. Her deler vi køyesenger hytte – typisk norsk fjellhytte. Under en sol som aldri går ned – solen går sjelden ned i Norge denne tiden av året – beveger folk seg utenfor byen hytte Campister til daggry for å slå opp foran vennene sine to timer senere. Vi er ikke på et møte med desorienterte rugbyspillere i tider med store fotballnyheter hvis samlingsrop ville være en ode til oppstartsbedrifter, og heller ikke på et møte med byboere på jakt etter en digital detox – men på en gründerfestival i Norge. Velkommen til Startup Extreme !
Organisert av Angel Challenge Og Startup Norge (to foreninger som har som oppgave å støtte og fremme lokal gründervekst) og støttet av Innovasjon Norge (regjeringsarmen som fremmer norsk teknologiinnovasjon), vil Startup Extreme-arrangementet samle 200 investorer, gründere og startup-miljøaktører, de fleste fra Skandinavia, men fra nesten alle deler av verden, i tre dager fra 12. til 14. juni. Et svært vått inngrep ved åpningen av arrangementet: For å kompensere for avlysningen av et fallskjermshow, kastet varaordføreren med ansvar for økonomi og innovasjon i Bergen seg i sjøen. » Å jobbe med startups er som å hoppe i en innsjø hver dag », kommenterer en av medarrangørene. Atmosfæren.
På et sted som er mer vant til å sette opp show, altså Ole Bull scenePå denne første dagen vil det være paneler, keynotes og intervensjoner fra VCs, gründere og digitale tenkere (Ralph Echemendia, digital livvakt i underholdningsindustrien eller Sari Stenfors, en futurist som brenner for cyborgs). En seremoni for å premiere lovende selskaper avslutter denne første dagen. Mot Voss, en liten fjellbygd i hjertet av fjordregionen.
Dugnad, omtolket av gründere
Stedet er spesielt populært blant spenningssøkende reisende. » Det er Norges eventyrhovedstad «Naboen min hvisker til meg på bussen. Etter en to timers kjøretur og et stopp ved et supermarked – gruppen har veldig lyst til å hamstre på snacks og øl – når vi leiren. Små hytter (typiske hytter) med grønne tak langs fjellsiden her og der og tilbyr en utrolig utsikt over en innsjø. Startup Extreme-deltakere deler dette hytte for 4, 5, noen ganger 7 personer – og køyesenger. Den andre og tredje dagen er preget av Speedmeeting-sesjoner (muligheten til å bli kjent med mange mennesker på svært kort tid) og Demo Day (norske gründere presenterer sin oppstartsvirksomhet for et oppmerksomt og oppmerksomt publikum av likesinnede forhold, velvillige investorer og journalister), men også gjennom en formiddag dedikert til ekstremsport. Og for ekstreme aktiviteter står et sauehode, smallahove, en kulinarisk spesialitet, på menyen til den siste middagen.
» Vi vet fordelene med ekstreme aktiviteterforklarer Raja Skogland, lokaldirektør i Hub.no, en plattform for gründere fra Danske Bank, Å dele sterke følelser med andre styrker bånd. Naturen lar dem frigjøre seg selv, finne seg selv, men også dele «. Min «spenning» besto av en nesten 5-timers fjelltur, hvor intensiteten jeg stort sett undervurderte, og jeg kunne faktisk velge mellom to » Jeg orker ikke mer, jeg vil hjem », chat med rundt tjue personer og ta deg god tid under aktiviteten. For medarrangørene av Startup Extreme handler det om » dugnad ». DE dugnad er en norsk tradisjon som går ut på å bringe medlemmene av et fellesskap sammen til felles beste, få dem til å fungere, men også oppmuntre dem til å utveksle ideer.
Krise? Entreprenørskapets beste venn
Utveksling og deling var ikke de eneste stikkordene på denne tiden. Startup Extreme er fortsatt en begivenhet for gründere. Fra start-ups må vi ha som mål å bli en «scale-up». Den vanlige sjargongen er åpenbart aktiv der. Det er imidlertid ingen oppstartsnasjon her. Fordi det er vår Prooooojet «I å vokse sitt teknologiske gründermiljø har Norge dratt nytte av en nøkkelalliert: oljekrisen.
«Tusenvis av høyt kvalifiserte spesialister var arbeidsledige. Og alternativet for mange var entreprenørskap.»
» I 2010 var oppstartsscenen fortsatt i sin spede begynnelse. Noen få bokser dukket opp mellom 2010 og 2015. Oljekrisen satte fart i prosessen «, kommenterer Lars Johan Bjørkevoll, ScaleUpXQ. Landet har lenge vært avhengig av oljesalget. Husk at det er den åttende største produsenten i verden, noe som har latt det danne det største suverene formuesfondet i verden (1000 milliarder dollar) sammenlignet med nesten ti ganger mindre i Frankrike, for eksempel). Kollapsen i oljeprisen i 2014 resulterte i ødeleggelse av rundt 50 000 arbeidsplasser i oljesektoren.» Tusenvis av høyt kvalifiserte spesialister var arbeidsledige. Og alternativet for mange var entreprenørskap » minnes Raja Skogland. Samtidig begynte regjeringen å interessere seg for teknologientreprenørskapsscenen.
Og Maja Adriaensen, medgründer av Startup Norway (Organisasjonsstrukturen til Startup Extreme), legger til: » For fire år siden var det ingenting. Utviklingen startet i 2015 «. Statlig interesse, utvikling av scenen, oljekrise, planetene var i harmoni. Og endringen er synlig. I 2014 tiltrakk norske selskaper, som en stygg andunge, bare 3% av investeringene i den skandinaviske teknologiscenen. I fjor andelen er tredoblet. Landet opplever for tiden den sterkeste veksten i investeringer.» Det er lovende », sier Knut Wien, administrerende direktør i Angel Challenge.
Startups knyttet til deres kultur
Hvis norske bedrifter, som alle andre, gir etter for markedsbehov innen big data-teknologi, dataanalyse, kunstig intelligens og blockchain, er det interessant å se at mange utvikler virksomheten sin etter helt kulturelle ønsker. Oppstarten KiteMiller i ferd med å overgå Google – teknologisk – takket være sin greentech-teknologi. KiteMill er avhengig av vindenergi fra luften. » Siden konvensjonelle vindturbiner er plassert svært nær bakken, er de utsatt for ulike vindstyrker. Det blåser alltid på toppen », forklarer direktøren. Dragevindturbinene roterer i en høyde på over 300 m og overfører elektrisiteten som genereres via kabelen deres.
«Applikasjonen belønner studenter som vender seg bort fra mobiltelefoner»
Norge er misunnelig for kvaliteten på sitt (veldig egalitære) utdanningssystem og kan snart skille seg ut for kvaliteten på sine edtech-startups. E-læringsplattformen Kahoot er nå en hit og vises nå på skjermene til skoleelever og elever over hele verden. Kahoot kan snart være tidenes første norske enhjørning. En nykommer – på grensen til slutten av sivilisasjonen, men finner sitt publikum, startup hold. Prinsippet er enkelt: applikasjonen belønner studenter som vender seg bort fra mobiltelefoner. 20 minutter avholdenhet belønnes med ett poeng. Poeng som deretter kan byttes inn i produkter eller rabatter. Søknaden sies å ha tiltrukket seg 40 % av studentene i Norge og har også kommet seg inn i Storbritannia (et annet hjemland til EdTech) etter en innledende kampanje i nabolandene.
Andre sektorer som norske gründere ser ut til å satse på, er teknologier knyttet til sport, natur eller, rett og slett, maritim sektor.
Entreprenører, du vil ikke skryte
«Hvorfor vet vi ikke om det norske teknologiske økosystemet i Frankrike?» spurte jeg uskyldig en av arrangørene. » Vi er gode på teknologi, men vi er dårlige på kommunikasjon og markedsføring. Vi vet ikke hvordan vi skal fortelle hverandre det ». Senere forstår jeg at det går enda dypere. Den første dagen ble jeg imponert over uttalelsen til en tidligere norsk toppidrettsutøver med flere medaljer. » Jeg fikk for vane å trene med det tyske laget og delte alle mine teknikker og taktikker med dem. Da konkurrentene mine så at jeg delte, endte de opp med å gjøre det samme, og vi ble bedre «Enten er han veldig naiv, eller så er det helt hyklersk å forklare dette til et publikum av gründere som i hovedsak er selvsentrerte og ikke har noen interesse i å dele med andre, sa jeg til meg selv. Senere forteller jeg det til Raja, som er mine børster. til side skepsis med ett ord.» Janteloven «.
«The Law of Jante» er en adferdskodeks som er undervist av den dansk-norske forfatteren Aksel Sandemose og er dypt forankret i norsk kultur.
«You don’t skalst what you need – You skal ke tro, you have way too much of it – You skal ke tro you are en os – You skal ikke innbille dig at you are better en os», La Loi de Jante
I hovedsak bør du ikke forestille deg at du er bedre enn andre og skryte av det. Vi er et stykke unna gründerens helteskikkelse som er så feiret andre steder. » Det har sine fordeler og ulemper. Selv i startup-miljøet forteller du ikke konkurrenten din at du er bedre enn dem, du tenker på tall. På den andre siden er fordelen at nordmennene virkelig tenker som et lag «. Ok, skandinavene liker ikke å fortelle denne historien. Entreprenører, du kommer ikke til å skryte! En melding godt mottatt av de hundre ekstreme startupene i fjorden…
OM SAMME EMNE:
> Plantebasert biff, meierifri ost… I mattekniske inkubatorer i Silicon Valley
> Vi testet Ludylab, det første laboratoriet for liv på landet i Frankrike
> Hvem er disse etiske gründerne som utfordrer GAFAM?
Utvalgt bilde: Fredrik Steen