Unike attraksjoner i Norge: 17 ting du kanskje ikke visste om dette landet

Norge er et virkelig fantastisk land. Fra de utrolig vakre fjordene til det spektakulære nordlyset, listen over grunner til at så mange besøker Norge hvert år er veldig lang. Så la oss diskutere 17 spesifikke – men kanskje mindre kjente – grunner til å besøke dette landet.

Mange blir rett og slett forelsket i Norge ved første blikk. Og dette er ikke overraskende – tross alt er landet kjent for sin fantastiske natur og unike kulturarv.

Og hvis disse vanlige tingene – naturgjenstander, kultur, renslighet og sikkerhet – ikke er nok til å få deg til å bli forelsket i Norge – her er 17 flere ting du kanskje ikke visste om dette landet og som definitivt vil gjøre deg interessert og beundret den.

1. Pingviner i Norge kan slås til ridder og inneha militære stillinger

Begynnelsen på all denne historien til pingviner går tilbake til 1972, da Den Kongelige Norske Garde skjermet en pingvin fra Edinburgh Zoo i Skottland, hvor den ofte besøkte den berømte Edinburgh Royal Military Music Festival (Edinburgh Military Tattoo).

I 1972 valgte løytnant Nils Egelien en pingvin til å tjene som vaktens maskot. Pingvinen ble deretter gjort til æresmedlem av den kongelige garde og kalt Nils Olav, til ære for løytnanten selv og den daværende kongen av Norge, Olav V.

Etter døden til denne pingvinen gikk hans stilling, navn og rang til en annen pingvin. Denne tradisjonen har pågått en stund, med flere pingviner som har klart å inneha stillinger i militæret. Og her i 2008 ble pingvinen Nils Olav – på den tiden sjefsæresoberst – slått til ridder for sin tjeneste og eksemplariske oppførsel.

2. I Norge får mannlige og kvinnelige fotballspillere samme beregnede lønn

I 2018 begynte Norge å bruke det samme lønnssystemet for mannlige og kvinnelige fotballspillere som spiller på landslaget.

Beslutningen som Norges Fotballforbund (NFF) kunngjorde, ble tatt tilbake i 2017. Det ble da bevilget rundt 6,55 millioner kroner til lønnen til fotballaget for herrer, som var mer enn det dobbelte av beløpet som ble bevilget til damelaget. Derfor var beløpet tildelt begge lag i 2018 på cirka seks millioner kroner. En slik endring ble delvis støttet av herrelaget, som gikk med på å bevilge 550.000 fra egen lønn til kvinner. kroner.

3. Det er en aktiv vulkan i Norge

Hvis det faktum at Norge har en aktiv vulkan overrasket deg, les videre: landet har til og med ikke én, men to aktive vulkaner!

En av dem ligger på øya Jan Mayen og heter Beerenberg. Den andre, oppkalt etter Haakon Mosby, er mye vanskeligere å finne – denne vulkanen ligger på havbunnen.

Jan Mayen-øya ligger omtrent 1000 kilometer vest for fastlands-Norge og 550 kilometer nordøst for Island. Beerenberg-vulkanen hadde sist utbrudd i 1985. Som Norsk Polarinstitutt påpeker på sine nettsider, er Beerenberg en konstant trussel om nye utbrudd og jordskjelv.

Og Haakon Mosb-vulkanen er en unik vulkan i Barentshavet, som ble oppdaget i 1989 av forskere ved Universitetet i Bergen. Vulkanen er på 1300 meters dyp.

4. Norge har en forkjærlighet for troll

Norge er ikke lenger kjent for sin kjærlighet til mytiske skapninger troll i det første århundre.

Troll er generelt populært i all nordisk folklore, og selve begrepet refererer til ulike typer menneskelignende skapninger forankret i norrøn mytologi.

Du vil snart finne troll overalt i Norge, enten du ser på landets toppattraksjonsliste (fra topper til ikoniske fjellformasjoner som Trolltunga) eller leter etter en humoristisk nips i en suvenirbutikk.

Ifølge statlig etat Visit Norway regnes troll som en integrert del av Norges kulturarv, og nordmenn har alltid en plass for disse fabelskapningene i sine hjerter.

5. Et av de galeste landene i verden?

I følge en global undersøkelse utført i anledning Orgasmedagen 2017, ligger Norge på førsteplass når det gjelder antall opplevede orgasmer per dag. Det ser ut til at nordmenn, som er kjent for sin tilbakeholdenhet, tross alt kan nyte en stor seksuell appetitt.

Den nevnte undersøkelsen viste at 35 prosent nordmenn klarer å få orgasme minst én gang om dagen. I tillegg viste undersøkelsen også at nordmenn er nest høyest i senga.

Kanskje det er slik nordmenn takler vinterkulden og stillheten?

6. Hvilket dyr er nasjonalsymbolet for Norge?

Norge har flere nasjonale dyr. Imidlertid er det nasjonale kongelige dyret i landet, som er omtalt på det kongelige flagget og våpenskjoldet, løven.

Vel, hvorfor er det en løve i våpenskjoldet til norske kongelige hvis det ikke bor slike dyr i landet? For å finne svaret på dette spørsmålet, bør man fordype seg i landets kongelige historie. Norges våpenskjold har vært i offisiell bruk siden 1200-tallet, da løver var populære symboler i Nord-Europa. På den tiden symboliserte de stolthet, mot og styrke.

7. Et av de lykkeligste landene i verden

I løpet av det siste tiåret har nordmenn konsekvent rangert blant de lykkeligste menneskene på jorden – i hvert fall om man skal tro World Happiness Report.

Rapporten er publisert av United Nations Sustainable Development Solutions Network og inkluderer globale undersøkelsesdata fra mennesker i rundt 150 land. Norge er jevnt over topp 10 og på sjuende plass i den siste rapporten.

Kategoriene som er analysert inkluderer en sammenligning av hvor mye bedre livet er i et gitt land sammenlignet med de med dårligere levekår; oppfatning av korrupsjon i landet; gavmildhet; frihet til å ta livsbeslutninger; sunn forventet levealder; sosial støtte og BNP per innbygger.

8. Norge er verdensledende i antall elbiler per innbygger

Med en befolkning på 5,4 millioner har Norge det høyeste antallet elbiler per innbygger sammenlignet med resten av verden.

Ifølge Vegforbundet (OFV) ble det solgt 138.265 nye elbiler i 2022, som er 79,3 prosent. av alt personbilsalg.

På denne måten slo Norge sin tidligere rekord, oppnådd i 2021 – 64,5 prosent. Det mest populære merket i 2022 var Tesla med 12,2 prosent. markedsandel.

9. Det er flere bjørner enn mennesker på den norske øya Svalbard

Per 2012 bor det cirka 2 642 personer på Svalbard. Rundt tre tusen isbjørner lever i Svalbardskjærgården, noe som betyr at det er flere bjørner enn mennesker. Folk advares om å være forberedt på muligheten for å møte isbjørn hvor som helst gjennom året.

10. Norge er skisportens vugge

Det kommer nok ikke som noen overraskelse at Norge regnes som fødestedet til moderne ski. Det eldste beviset på skikjøring i landet, Rødøy-utskjæringen av en skiløper med stav, dateres tilbake til 5000 år siden. Ave. meg

Riktignok er det enda eldre funn i andre land som viser ski. Det nåværende begrepet ski er imidlertid tydelig knyttet til Norge og Skandinavia. I tillegg er det oppdaget flere eldgamle ski (hvorav en kan være rundt 6500 år gammel) i Skandinavia. Skikjøring er også beskrevet i de mindre pålitelige, men kulturelt viktige norrøne sagaene (sagos), som er mer enn 1000 år gamle.

11. Har Norge mistet ideen om å legge laks til sushi til Japan?

Klar for et virkelig morsomt faktum?

Selv om laks ofte forbindes med sushi i dag, var det ikke slik før nylig. Japan har en lang og stolt tradisjon for å spise rå fisk som går århundrer tilbake. Imidlertid ble laks en del av disse tradisjonene relativt nylig.

Det endret seg og laksen kom inn i japansk sushikultur takket være en stor norsk markedsføringskampanje fra fiske- og sjømateksportører.

Etter kampanjens suksess ble oppdrettslaks fra Norge en populær ingrediens i japansk sushi.

12. Norge er fødestedet til brunost

I Norge finner du mye interessant og deilig mat og retter. En ting vekker imidlertid spesielt oppmerksomhet – det er brunost (brunost).

Selv om det egentlig ikke er en ost, er den formet og brukt som en ost. Nordmenn liker å spise den på en sandwich eller toast, og karamellsmaken gjør den til et av favorittvalgene til frokost.

Brunost lages av geitemelkmyse ved å fordampe vann, og sukkeret karamelliseres under prosessen.

13. Norge har sin egen Frihetsgudinne

Sannsynligvis har alle hørt om Frihetsgudinnen i USA. Men få vet at den ble drevet av kobberutvinning i Visnes, en bygd i Norge.

Kobbergruven i Visnes, som ble satt i drift i 1865, var stor og avansert. Den nådde toppen av sin aktivitet på det siste 1800-tallet. tiår.

Den franske ingeniøren Charles Defrance spilte en nøkkelrolle i prosessen med å drive gruven. Han får ofte æren for å sikre forbindelsen mellom Norge og Frankrike som førte til en av Frankrikes mest kjente gaver til USA, Frihetsgudinnen.

I 1986, en studie av kobberet som Frihetsgudinnen ble laget av, resultatet viste at det sammenfaller med kobberet fra Visnes. For å markere dette ble det reist en liten statue – en kopi av Frihetsgudinnen – i Vinses på Karmøy.

14. Norge er et land med store kaffeelskere

Kaffe er en viktig del av livet i Norge. Selv om det høye forbruket av kaffe eller etableringen av det i kaffebarer ikke skal se ut til å være like populært (som i Sørøst-Europa) på grunn av prisene, tar nordmenn fortsatt kaffe veldig seriøst.

En Euromonitor-undersøkelse utført i 2013 viste at nordmenn inntar om lag 7,2 kilo kaffe per år per innbygger. Ifølge dette er landet det andre i verden – det overgås bare av Finland.

Andre nyere studier viser at nordmenn ser ut til å ha beholdt plassen på listen over de mest kaffedrikkere.

Historisk sett begynte kaffedrikkingen i landet å slå rot på 1800-tallet, da Norge begynte å handle med Amerika – fisk ble byttet mot kaffebønner.

15. Norge gir et juletre til Storbritannia hvert år

For å uttrykke takknemlighet for støtten mottatt under andre verdenskrig, har Norge i mange år overrakt Storbritannia et juletre, som tradisjonelt er pyntet på Trafalgar Square i høytiden.

Nordmenn gir Storbritannia en cirka 20 meter høy edelgran. Under turen fra Norge til Storbritannia blir det ofte skittent, selv om det gjenvinnes i utmerket stand. Av denne grunn blir juletreet målet for vitser og latterliggjøring – spesielt på sosiale nettverk.

Den årlige gavetradisjonen går mer enn syv tiår tilbake, og det aller første juletreet ble gitt til Storbritannia i 1942.

16. Nordmenn leser mer (per innbygger) enn resten av verden

Nordmenn koser seg gjerne med en god bok – spesielt på ferie. Som studier konsekvent viser, er nordmenn en nasjon av glupske lesere.

«Bokønskejsen 2010»-undersøkelsen, utført av de norske forleggerforeningene, viste at 90 prosent av alle norske menn og 97 prosent norske kvinner leser minst én eller flere bøker per år.

I Norge er det også tradisjon for å lese detektivhistorier og thrillere i påsken – dette bidrar også til landets kjærlighet for bøker.

17. Norge har verdens lengste veitunnel

Norge har Lærdalstunnelen, den lengste veitunnelen i verden. Veien strekker seg over 24,5 kilometer og forbinder Aurland og Lærdal, og gir en fergefri forbindelse mellom Norges to største byer, Oslo og Bergen.

Lærdalstunnelen ble åpnet i november 2000. Belysningen i tunnelen er virkelig flott – det er en utvidelse hver sjette kilometer og spesiell belysning i disse brede, steinete hulrommene gjør reisen gjennom tunnelen til en minneverdig opplevelse.

Drevet av thelocal.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Unike attraksjoner i Norge: 17 ting du kanskje ikke visste om dette landet

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *