Ekots utsendte har møtt 55 år gamle Rune Halseth, en av de feildømte:
– Det har vært en lang, lang prosess. Det tar utrolig mye på både kropp og sjel.
I 2016 ble Rune Halseth dømt til fem måneders fengsel for grovt bedrageri. Han ble sperret inne i et høysikkerhetsfengsel sammen med mordere og narkotikaforbrytere for å ha brutt den norske loven som sier at man i utgangspunktet må være innenfor landets grenser for å motta sykerelaterte ytelser.
Men i oktober 2019 slo nyhetsbomben ned. Ansvarlige myndigheter innrømmet at de hadde innsett at Rune og flere titalls andre ble dømt på uriktig grunnlag.
Grunnen er at det er en EU-forordning som gjør at du kan motta sykerelaterte ytelser selv når du er i et annet land innenfor det såkalte EØS-området. Det inkluderer også ikke-EU-medlemmet Norge, og i det aktuelle tilfellet går den europeiske lovgivningen foran den norske.
Rune Halseth føler seg feilaktig utpekt som en skurk.
– Det er et rent rettslig drap, sier han.
Nesten tre måneder til etter avsløringen er tilskuddsskandalen et dominerende tema i norsk samfunnsdebatt.
Den norske regjeringen har nedsatt en kommisjon som frem til i sommer skal vurdere hva og hvem som sto bak tilskuddsskandalen. Tilsvarende undersøkelse gjennomføres av internrevisjonen til ansvarlig myndighet NAV, som både er arbeidsformidling og forsikringskasse i Norge.
Elementer av den politiske opposisjonen i Stortinget ønsker å rette et mistillitsforslag mot ansvarlig statsråd Anniken Hauglie, men foreløpig sitter hun igjen, det samme gjør toppsjefen ved NAV.
Statsviter Per Lægreid, professor emeritus ved Universitetet i Bergen, sier til Ekot at affæren er pinlig for Norge og at den strider mot et slags norsk selvbilde.
– Det har spredt seg en forståelse for at vi er verdensmestere i god ledelse. Det kan være mye i det, men akkurat denne saken er ikke et eksempel som støtter en slik forestilling. Du kan vel si at det rokker det norske selvbildet på den måten, sier Per Lægreid.