Det sveitsiske helsevesenet rangerer på tredjeplass blant høyinntektsland, ifølge en ny rapport.
Health Benchmarking Report utgitt i august av Commonwealth Fund vurderte 11 høyinntektsland på sentrale helsesystemtiltak, inkludert rettferdighet, tilgang til omsorg, rimelighet, helseresultater helse og administrativ effektivitet. Ifølge rapporten er de best presterende helsesystemene i Norge, Nederland og Australia, mens Sveits (9. plass), Canada (10. plass) og USA (11. plass) er landene med dårligst helsesystemer.
Rangeringsresultater for Sveits
- Tilgang til helsetjenester inkluderer tiltak for rimelighet og aktualitet for helsetjenester. Nederland presterer best blant 11 land i dette prestasjonsområdet og er på eller nær toppen i begge områdene. Norge og Tyskland presterer også godt når det gjelder tilgang til helsetjenester, med Sveits på 10. plass.
- New Zealand, Sveits og Nederland presterer best i koordinert omsorg.
- Sveits, New Zealand, Australia, Norge og Frankrike presterer godt i kommunikasjonen mellom allmennleger og spesialister.
- Ingen land er preget av god kommunikasjon mellom primærhelsetjeneste og sykehus, legevakt og hjemmetjeneste, og heller ikke av god koordinering med lokale sosialtjenester.
- Likestillingsanalysen fokuserer på inntektsulikhet basert på standardiserte data fra de 11 landene. Australia, Tyskland og Sveits inntar de øverste plassene når det gjelder rettferdighet.
- Inntektsrelaterte resultatforskjeller er like små i Sveits og Australia som i Tyskland og Storbritannia.
- Kostnadsrelaterte tilgangsutfordringer for høyinntektsbeboere i Sveits og Australia er imidlertid lik de for lavinntektsbeboere i Nederland og Canada.
- Voksne med høy inntekt i USA, Sveits og Australia er like sannsynlig eller mer sannsynlig å rapportere kostnadsrelaterte tilgangsutfordringer enn voksne med lav inntekt i fem land.
konklusjon og perspektiver
I følge rapporten må landene for å forbedre sine egne helsesystemer sikre mer universell dekning for å fjerne økonomiske barrierer, utvide primæromsorgen til alle lokalsamfunn, redusere administrative byrder for å frigjøre ressurser og investere i sosiale tjenester – spesielt for barn og voksne som jobber i arbeid. alder. .
Selv om rapporten erkjenner at ingen helsesystemer er perfekte, anbefaler panelet at land undersøker hverandre for å se hva som har fungert og ikke. På denne måten kan land bevege seg mot idealet om et helsesystem som garanterer optimal helse for alle til en overkommelig pris.