Vi har alle hørt historien om Noahs ark, da hele verden falt, var det bare Noah og hans familie som ble reddet i arken, sammen med dyre- og planteartene. Vi er sannsynligvis ikke de eneste som tenker hva som ville skje med jorden, hvis en naturkatastrofe skulle ramme verden, hva ville skje med dyr og planter?
«Verdens ende» frøbank som ligger i Norge er et av virkemidlene for å beskytte jordens vegetasjonsarter. Her håper man å beskytte avlinger mot naturkatastrofer. Mandag ble det kjent at denne frøbanken, som feirer tiår, har samlet inn mer enn en million frø av ulike typer planter. Det globale depotet, kalt Noahs ark for matvekster, ligger dypt inne i fjellene på Svalbardskjærgården, en av Norges ishavsøyer. Lagringen kan inneholde opptil 4,5 milliarder forskjellige frø.
Svalbarddepotprosjektet ble lansert i 2008 og feiret tiåret med å motta en forsendelse på mer enn 76 000 frøprøver. Lageret har blitt fylt med frø fra hele verden, som svartøyde erter, bambara-peanøtter eller estiske løkpoteter.
Selv om frøene er lagret i Norge, tilhører de landene og institusjonene som donerer til depotet. disse institusjonene kan ta frøene når de trenger dem.
«Jeg er veldig glad for å kunngjøre at vi allerede har brakt en million frø gjennom disse dørene for å beskytte dem for alltid,» sa norsk landbruksminister Jon Georg Dale.
Dessverre er det for øyeblikket 967 216 arter som ikke er lagret for øyeblikket, med hele millionen frø ikke tilgjengelig. Dette er fordi noen representanter fra Syria som donerte frøene tok dem tilbake for å restaurere lokale varianter etter kampene på landsbygda i Aleppo.
I følge det uavhengige Global Fund for Crop Diversity er det 1700 genbanker over hele verden som beskytter matfrø, og de fleste av dem er sårbare for krig eller naturkatastrofer.
Svalbard-skjærgården, som er dobbelt så stor som Belgia og ligger 1000 kilometer fra Nordpolen, har en befolkning på 2300 og regnes som et ideelt sted for lagring på grunn av dens avstand fra sivilisasjonen.
Drevet av thelocal.no
sfgdfg