SL bør følge Norge osv. – tidligere senior lankesisk diplomat – The Island

Av Shamindra Ferdinando

Pensjonert utenriksminister HMGS Palihakkara sa at Sri Lanka ikke burde nøle med å formelt rekonstituere en palestinsk stat, ettersom Spania, Irland og Norge allerede har gjort det. Øyen spørsmål om hva Sri Lankas svar på konflikten som raser i Gaza bør være.

Da han ble bedt om å forklare utviklingen, sa Palihakkara at Sri Lankas posisjon angående palestinsk stat burde være klar fordi Sri Lanka anerkjente denne statusen for mer enn tre tiår siden. Norge og Spania har vært medlemmer av NATO-North Atlantic Treaty Organization siden henholdsvis 1949 og 1982.

«Sri Lanka var faktisk blant de første som svarte med å etablere diplomatiske forbindelser og en palestinsk ambassade i Colombo,» sa den tidligere faste representanten i FN.

I en kommentar til den siste utviklingen i og utenfor parlamentet etter Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober i fjor og sistnevntes svar, sa Palihakkara: «Det som skiller seg ut i dette spørsmålet nå, er snarere at det eksisterer en klar og nåværende mangfold. – partistøtte til den palestinske saken, som overskrider mange politiske splittelser i dette landet. Det fortsetter å være bred enighet i den lovgivende forsamlingen, noe som gjør det mulig for påfølgende srilankiske regjeringer med ulike ideologiske overbevisninger å konsekvent støtte statsskap, selvbestemmelse uten utenlandsk okkupasjon for det palestinske folket, på grunnlag av «tostatsløsningen» som har bred internasjonal støtte.

Den enestående handlingen til Spania, Irland og Norge kan utløse en ny dynamikk, kommenterte eksperten. Erkjenner at den koordinerte aksjonen noe har undergravd den konvensjonelle USA-ledede vestlige posisjonen til

fred i Midtøsten generelt og i den israelsk-palestinske konflikten spesielt, forklarte Palihakkara at den vanlige vestlige posisjonen var at to fredelige og sikre stater må oppstå på slutten av en prosess med forhandlinger mellom israelere og palestinere.

Palihakkara nevnte Norges innsats for en tid tilbake for å komme til enighet mellom Israel og Palestina.

Spørsmålet som oppstår er dette: vil denne holdningen nå møte en omstart som krever internasjonal anerkjennelse av to stater, som først fører til fred mellom de to nasjonene innenfor sikre grenser? «Israelsk uforsonlighet og ødeleggelse i Gaza kan provosere denne nye sekvenseringen, spesielt hvis flere europeiske land bryter fra den vanlige vestlige holdningen og slutter seg til Norge, Spania og Irland, samt rundt 140 andre land rundt om i verden. »

Palihakkara påpekte at Norges utenriksminister Espen Barth Eide sa på en nylig pressekonferanse at dersom dobbeltmoralen vedvarer, vil det undergrave den «regelbaserte internasjonale orden», en irettesettelse til deres NATO-partnere som, mens de forkynner menneskerettigheter for noen, beskytter straffrihet. av andre.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *