Kjøtt fra Polen
Salmonella i kebab – en død i Østerrike, Tyskland er også berørt
Onsdag 16. august 2023 | 17:01
I Østerrike ble 27 personer syke mellom februar og begynnelsen av juli, hvorav en døde, meldte Agency for Health and Food Safety (AGES) i Wien onsdag.
Sykdomstilfeller har også forekommet i Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike, Storbritannia, Irland, Danmark og Norge, som vist i en tidligere AGES-rapport fra begynnelsen av august.
Salmonella i kebab – også ti tilfeller i Tyskland
Robert Koch Institute (RKI) i Berlin meldte onsdag at det er registrert ti tilfeller av salmonella i Tyskland. «Det er for øyeblikket tre utbrudd som kan være knyttet til rapporter fra Østerrike,» heter det i uttalelsen.
Østerrikske myndigheter oppdaget opprinnelsen til infeksjonene etter at nesten alle de syke rapporterte å nylig ha spist kyllingkebab. Ytterligere undersøkelser viste at alle berørte restauranter brukte spyd fra Polen.
Polen rapporterte at kyllingspyd var forurenset med salmonella ni ganger
Mellom mars og august varslet Polen andre europeiske land ni ganger om tilstedeværelsen av kyllingspyd forurenset med salmonella, ifølge databasen European Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF).
Annonse
I følge det polske landbruksdepartementet er Polen fra slutten av mars den største produsenten av fjørfekjøtt i EU, den nest største eksportøren av dette kjøttet i det internasjonale samfunnet og den fjerde i verden. Estimater anslår produksjonen i 2022 til mer enn tre millioner tonn, en økning på 8,2 % fra året før. Mer enn halvparten av produksjonen eksporteres.