Rare regler i Norge som nykommere bør kjenne til

Det er ganske mange rare regler i Norge som det ville være greit for expats å kjenne til, fra å ikke få dø i enkelte deler av landet til å vite hvilke bær man kan plukke eller når man kan kjøpe alkohol. Her er noen slike regler.

Allmennhetens høstingsrett – allmennrett til høsting

Noe av det beste med Norge er definitivt at du aldri er for langt unna naturen. Om sommeren er Norge fullt av deilige bær. Plukke bær på sommerkvelder i Norge, når det er lyst lenge eller nesten aldri blir mørkt, og så hjem å lage syltetøy av de bærene og spise dem med sveler (norske pannekaker, ofte servert med syltetøy, rømme eller brun) ost) er noe av det mest avslappende.

Heldigvis slår friluftsloven fast at det er helt lovlig å samle og spise ville bær, nøtter, sopp, urter eller andre planter.

Det er imidlertid litt annerledes med vanlige tisper. Multebær er et svært viktig bær i Norge. I enkelte deler av landet har hele familier egne innsamlingssteder, disse stedene er en tett bevoktet hemmelighet. Dette er fordi disse bærene ikke kan dyrkes kommersielt, sesongen er veldig kort og de er dyre.

Derfor gjenspeiles respekten for vanlige kvinner også i lovene. Ved innsamling av brosme nord i landet må du passe på å ikke gjøre det på privat eiendom, da det er i strid med lovene i Nordland og Troms og Finnmark.

Vinterdekk

Kjøreregler er strenge i Skandinavia, og Norge er intet unntak. Gitt det rådende været er dette ikke overraskende. Forståelig nok følges derfor reglene for sommer- og vinterdekk. Standard eller pigg vinterdekk er tilgjengelig i Norge. I det meste av landet er piggdekk tilgjengelig fra 1. november til første mandag etter påskedag. Dersom en person blir tatt for å kjøre med piggdekk ulovlig, risikerer de en bot på 1000 kroner. Dette inkluderer kjøring med piggdekk i lavsesongen eller tilfeller der dekkmønsteret ikke er egnet – dybden er mindre enn 3 mm.

Innkjøp av alkohol på søndager

Alkohol i Norge er ikke bare dyrt – salget er regulert av staten. Enhver drink sterkere enn 4,7 kan bare selges i statlige monopolvinmonopolbutikker, som stenger kl. 18.00 på hverdager og er stengt på søndager.

Svakere alkoholholdige drikker, for eksempel øl eller cider, kan kjøpes i supermarkeder frem til kl 20 på hverdager og til kl 18 på lørdager. Salg av alkohol i butikk er forbudt på søndager.

Innkjøp av alkohol på lørdager etter kl

Vinmonopol stenger klokken 15 på lørdager, noe som betyr at du må vente til mandag hvis du vil kjøpe noe sterkere enn øl. Lørdager rundt 14.30 er det køer ved alkoholbutikker – prøver å hamstre alkohol før de stenger.

I Norge er det en setning Jeg må rekke polet – «Jeg må klare meg til polet» (polet er en forkortelse av navnet på Vinmonopolet vinmonopol). Så i Norge er det en rimelig unnskyldning å ville klare seg på vinmonopolen.

Allemannsretten – universell lov

Universell lov tillater alle å reise eller campe i Norge, uavhengig av hvem som eier grunnen.

Loven gir ubegrenset bevegelsesrett til fots eller, som er spesielt typisk for nordmenn, på ski. Det er en allemannsrett basert på landets kulturarv. Det er sant at camping kun er mulig lenger enn 150 meter fra et bolighus eller sommerhus. Unntaket fra denne regelen er dyrket mark. Og hvis du har tenkt å campe på samme sted mer enn én natt, trenger du tillatelse fra grunneieren.

Kastrering og sterilisering av hunder

I dag er kastrering og sterilisering av hunder ganske vanlig. Det antas at dette kan forbedre oppførselen til dyr eller forlenge levetiden deres.

I Norge er det ulovlig å utføre kirurgiske inngrep på dyr med mindre det er nødvendig for deres helse. Dette forbudet er nedfelt i den norske dyrevelferdsloven. Derfor kan en hund kastreres eller steriliseres dersom den vil forbedre helsen, for eksempel hvis tispa er utsatt for urinveisinfeksjoner.

Dersom man møter atferdsproblemer, anbefaler norske veterinærer at hundene i stedet trenes riktig. Riktignok er det mulig å sterilisere katter eller kastrere katter.

Bål

Nordmenn elsker å grille pølser (pølser), pinnebrød (brød på pinne) og andre delikatesser utendørs. Videre er bålbrenning en allemannsrett som omfattes av Allemannsretten.

Men fra 15. april til 15. september er bålbrenning forbudt, noe som betyr at de som ønsker å gjøre opp bål først må innhente tillatelse fra lokale myndigheter. Unntak fra denne regelen inkluderer områder der en brann «åpenbart» ikke ville oppstå. Selvfølgelig kan lokale regler avvike igjen.

Svalbard

Svalbard er en øygruppe som ligger omtrent mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Det er et yndet sted for turister. Mange kommer hit for å beundre midnattssolen om sommeren, nordlyset om vinteren eller isbreene i skjærgården og det arktiske dyrelivet.

Den administrative hovedstaden på Svalbard, Longyearbyen, som ligger på øya Spitsbergen, er den nordligste byen i verden. Noen av reglene i den er de merkeligste ikke bare i Norge, men i hele verden generelt.

For det første kan ingen begraves på denne øya. På grunn av den permanente frysingen ville kropper begravet på Svalbard ikke gjennomgå nedbrytningsprosessen. På 1990-tallet oppdaget forskere liket av en person som døde under den spanske influensaepidemien. Den hadde fortsatt viruset i seg. Så mennesker som døde i Longyearbyen blir fraktet til fastlandet eller kremert. I tillegg må også personer som føler at helsen har blitt alvorlig svekket og kanskje nærmer seg slutten av livet flytte til fastlandet.

For det andre er katter ikke tillatt på øya for å beskytte sjeldne arktiske fugler.

I tillegg er Norges strenge alkoholsalgsregler enda strengere her – alkoholsalget er rasjonert. Svalbards månedlige kvote for innbyggere på øygruppen inkluderer inntil to flasker sterk brennevin (eller fire flasker sterkvin), en halv flaske hetvin (eller en flaske annenhver måned) og 24 bokser øl, samt en liten flaske. mengde svak vin.

Endelig kan du ikke forlate byen uten en pistol eller noen som har en pistol. Dette er fordi isbjørn er rikelig i hele skjærgården.

Meldinger på telefoner

Å sjekke andres meldinger på telefonen din er definitivt ikke hyggelig. Men i Norge kan det til og med føre til fengselsstraff, fordi det å lese andres meldinger anses som et brudd på retten til privat kommunikasjon.

Alt dette gjelder hemmelig opptak av samtaler, åpning av brev beregnet på en annen person, samt forstyrrelse, endring, forvrengning eller ødeleggelse av overføring av informasjon beregnet på andre. Brudd på denne retten straffes med bot eller fengsel i to år.

Trøbbel på veiene

Bilproblemer er stressende hvor som helst i verden. Og her i Norge er det nødvendig med refleksvest i bilen. Du trenger det hvis du bryter sammen på veien og må ut av bilen. En refleksvest er nødvendig fordi mange veier i Norge er ubelyste, bortsett fra motorveier, hovedveier og urbane veier.

I tillegg, hvis du går ut av en havarert bil, bør den merkes med en rød reflekterende trekant slik at andre sjåfører kan se bilen din.

Drevet av thelocal.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Rare regler i Norge som nykommere bør kjenne til

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *