Når det ikke er torsk igjen i Østersjøen, kommer de største mengdene noen ganger direkte fra Murmansk, Russland, og noen ganger via Holland til fiskeforedlingsbedrifter i de baltiske landene, inkludert Litauen.
Ulovlig lastet fisk
I Norge er det avslørt en ordning for hvordan torsk fanget i Nordsjøen leveres til EUs fiskeforedlingsselskaper.
En potensielt ulovlig fiskevei knyttet til en forlatt fjord i Norges Svalbardskjærgård er avdekket. Det er to lovlige fiskelandingshavner i denne øygruppen, men av en eller annen grunn svinger russiske skip inn i den øde fjorden.
En svalbardjeger hevdet at det stadig kommer skip til den øde fjorden.
– Isen brytes hele tiden i fjorden, motorer går, metall skrangler, folks fremmedspråk høres. Det bekymrer meg, akkurat som et skip på størrelse med en fotballbane hele tiden kjøres inn i fjorden, sa en jeger. fra Norges Svalbardskjærgård.
Ifølge historien hans ble det fastslått fra satellitten at russiske skip stadig seiler inn i den øde fjorden ved Belsund. De blir ofte ledsaget av en isbryter som rydder veien.
Det ble etter hvert klart at i Svalbard-øygruppen, som ligger nært spesielt gode fiskeplasser, overføres fisk fra russiske fiskebåter til et stort lasteskip.
Etter å ha vurdert informasjonen fra satellittene og sporing av navigasjonsdataene til skipene, viste det seg at lasteskip fra den forlatte Svalbardfjorden ved Belsund stadig seiler til og fra Murmansk, samt til den nederlandske havnen Eemshaven.
Denne havnen i Nederland fanger frossen fisk som blir lastet på lastebiler for å frakte den til ulike fiskeforedlingsanlegg i EU.
Et ulovlig fiskeomlastningssted på Svalbards skjærgård antas å ha vært i drift i årevis. Fiskefartøy eskortert av isbrytere ble registrert utenfor Svalbard allerede i 2023. om vinteren
Transport: Russiske transportfartøy med mulig ulovlig fisk fanget av satellitter mellom Murmansk, Svalbard og Nederland. / «Nrk.no»-bilde
Oppfattet som et russisk «rot»
For over 50 år siden signerte Norge og Russland, nærmere bestemt Sovjetunionen, en avtale om fiske i Nord-Norge. Noen fiskere fra Klaipėda, som jobbet i fisketrålerselskaper under Sovjet-Litauen, husker også de vanskelige fiskeforholdene med fantastisk store fangster i de nordlige farvannene i Norge.
I Rimantas Ragaišis sin bok «We returned after defeating the storms» husket Vladas Šimbelis, en båtsmann fra Klaipėda, hvordan han pleide å fange sild i Nord-Norge. Sammen med dem ble det også fanget store torsker, haier og annen fiskebifangst i trålene.
Ifølge ham tillot nordmennene sovjeterne å fiske kun på åpent hav, og de tok selv fisk nærmere kysten, hvor fangstene var enda bedre. De største fiskematerne var i kystområdene.
Russland overtok avtalen mellom Sovjetunionen og Norge om fiske i deres farvann. I utgangspunktet fortsatte de samme tidligere sovjetiske fiskerne å fiske i norske farvann, med unntak av enkelte land som fikk tilbake sin uavhengighet, som Litauen.
Russiske fiskere fulgte mer eller mindre avtalen da norske myndigheter forsøkte å kontrollere fisket deres. Det var også et slikt tilfelle da norske fiskeinspektører gikk om bord og skipet satte fart inn i russisk farvann sammen med dem. Deretter ble inspektørene fra Russland returnert til Norge.
Det er tydelig at det var ulovlig fiske i Nord-Norge. I Norge trodde man at der det er Russland, er det også «rot». Fiskeressursene i Nordsjøen var store, så hver titalls tonn skjult fisk spilte ikke en kritisk rolle. Det antas at opptil 100 000 kan fanges ulovlig per år. tonn fisk.
Det er mulig at den russiske virksomheten delte en andel av inntektene fra ulovlig fiske med norske fiskerikontrollører.
Russerne erkjenner ikke straffskyld
Nå som Russland fører en krig i Ukraina, har det ulovlige fisket i økende grad ført til harme også i Norge.
I media dukker det opp påstander om at norske tjenestemenn har for svak kontroll over fisket til russiske selskaper i landets farvann. Det er antatt at store mengder fisk fanget av russiske selskaper blir ulovlig eksportert fra Norge. Det er anslått at tapene kan komme opp i milliarder av norske kroner.
Norge er stadig mer mistroende til Russland på grunn av mulig ulovlig fiske på de nordlige breddegrader.
Visse spor etter mulig og ulovlig fiske fører til Russlands største gruppe av fiskeribedrifter, Norebo, med base i Murmansk. Den har fått rundt en tredjedel av Norges fiskekvoter i Nord-Atlanteren. Fartøyene frakter omtrent halvparten av all fisk fra Nord-Norge.
Sjefen for Norebo, Sergej Senikov, vitnet om at de ikke lastet fisk fra fisketrålere inn i lasteskip i den øde Svalbardfjorden ved Belsund. Det forblir taus om hvem som lastet den ulovlig fangede fisken på skipene. En innrømmelse av ulovlig virksomhet vil bety at Russlands største fiskeribedrift blir fratatt fiskekortet i Norge.
Det er ingen tvil om at ulovlig fiske etter torsk og annen fisk blomstrer i Nord-Norge. Norske fiskeriforskere er bekymret for at torsken raskt forsvinner på nordlige breddegrader. Forskere har flere ganger bedt norske og russiske fiskere redusere torskefisket i nord.
Dersom lovlig torskefiske offisielt reduseres flere ganger, betyr ikke dette at ressursene vil komme seg. Dette understrekes av enkelte norske medier, som forsikrer at omfanget av russernes ulovlige torskefiske kan være enda større enn lovlig fiske.
«Nrk.no»-bilde.