Stormen Hans har skapt mye bry i Norge. Mer enn en måneds regn falt på tre dager. Dette førte til brudd på demningen i Glommaelva, som er en del av et vannkraftverk. Lokale innbyggere er evakuert.
«Reservoaret har fylt seg med vann, og på et visst tidspunkt bør demningen åpne,» forklarer Cor Zwanenburg, damspesialist ved Deltares, til Editie NL. «På grunn av det enorme regnet ble innsjøen fyldigere enn beregnet. Det førte til at demningen ble belastet mer enn den klarte.»
Det vil ikke skje her akkurat som det gjør i Norge, sier Cor Zwanenburg, damspesialist i Deltares. «Vi har ingen demninger for å generere strøm. Du trenger fjell for det, og i Nederland har vi på det meste.»
Likevel skjedde en lignende situasjon i Sør-Limburg i fjor, sier meteorolog Maurice Middendorp. «Når vann renner fra åsene og havner i dalen, samler det seg og forårsaker flom.»
Kraftigere byger
Nederland lider av toppregn oftere enn før, sier Middendorp. «Global oppvarming kan gjøre utendørsaktiviteter stadig vanskeligere.»
Dette kan også føre til problemer for oss – avhengig av hvor du er. Det kan forårsake plager i Limburg, men også i elveområdet. Vannet må dreneres til utlandet via de store elvene. Hvis det regner for hardt og det ikke er nok plass, kan de renne over bredden.
Poldere
Polderne i Nederland har størst risiko for flom, sier damspesialist Zwanenburg. «Der renner ikke vannet automatisk til havet. Vannet som faller der blir pumpet opp og havner i kanaler og atria. Det er godt mulig at de pumpene ikke fungerer på et bestemt tidspunkt. Da risikerer du at lokale oversvømmelser. Spesielt nord i landet, hvor de dypeste polderne ligger.»
Det ville imidlertid bare gå galt i ekstremvær, sier Zwanenburg. «Vi har hatt det oftere i det siste, så det gjør det farligere. Men vi er veldig flinke med vann i Nederland. Vi kan pumpe bort regnvann veldig bra.»
Middendorp er enig. «Selv når det regnet så hardt i Limburg og Tyskland, holdt Meuse og Rhinen vannet innenfor dikene. Vi er godt forberedt på dette, men vi må forberede oss på kraftigere byger som blir værende lenger. En situasjon som i We won» Vi får ikke Norge hit, men vi kan se lokale flom i fremtiden.»