Nordmenn har 16 gullpriser. tyskere – 12.
Nordmennene, som tok hele 37 medaljer, kom til kort på sin egen rekord på 39 i PyeongChang 2018, men lå trygt bak russerne (32 medaljer, innbyggertall 143 millioner) og de nevnte tyskerne (27 medaljer, innbyggertall 83 millioner). ).
Mer enn en tredjedel av medaljene deres – 14 – ble samlet inn av nordmennene i skiskytterkonkurransen, som de har dominert i flere år, men de vant også priser i andre arrangementer – skihopp, langrenn, hurtigløp, ski og akrobatisk ski.
Reuters/Scanpix foto/Biathleten Johannes Thingnes Boe, som vant 4 gull og 1 bronsemedalje, kysser skiene etter målgang.
— Vi har et sterkt lag, sa olympisk alpintmester Kjetil Jansrud. — Det har vi alltid gjort.
Mer enn sterk. Norges suksess har blitt et fyrtårn for vintersport for andre land. Amerikanske skiløpere – både alpint og langrenn – trener sammen med nordmenn på de samme fjellene og isbreene. 150 av de mest talentfulle skiløperne reiser til leiren hvert år for å lære teknikker og trene med de beste spesialistene i denne sporten.
Nordmennene samarbeider også med britene – de forbedrer og deler skivoksens hemmeligheter i nordduellen.
De siste fire årene har ikke bare disse, men også flere land sendt sine idrettsledere til Norge for å lære vinnende arbeidsmetoder, som, som du skal lese senere, nordmennene deler oppriktig.
«Etter at jeg så hva de oppnådde i PyeongChang, sa jeg til teamet mitt at vi skal reise til Norge og finne ut hva i helvete som skjer der og hva de gjør der,» sa US Ski- og Snowboard-sjef Luke Bodensteiner . sportssjef i idrettsforbundet.
Så den våren, for fire år siden, reiste Bodensteiner og andre amerikanske sportsledere for å besøke sine rivaler.