Norges superrike vil flykte til Sveits for å unngå utreiseskatten, hevder lobbyister

I mars i fjor kunngjorde den norske regjeringen sitt siste trekk for å lukke skattehull for velstående utlendinger ved å sette en frist for å betale en exit-skatt på urealiserte endringer i verdien av deres eiendeler eller deres overføring. Denne planen følger økninger i formues- og utbytteskatter siden 2022 som har fått dusinvis av landets rikeste til å flytte, for det meste til Sveits.

Ifølge en undersøkelse fra den nystiftede Norwegian Startup and Technology Alliance vurderer et flertall på rundt 150 unge gründere å forlate Norge under den siste skatteplanen, sa administrerende direktør Anders Mjaset i et intervju.

De fleste respondentene ser også at de nye reglene gjør det «mye vanskeligere» å tiltrekke seg internasjonalt talent og skaffe risikokapital, sa han.

«Så lenge vi utvinner olje, spiller det ingen rolle for denne generasjonen»

Mens økningen i formuesskatten de siste to årene bare ville påvirke de høyest verdsatte selskapene i tidlig fase, sa gruppen at sektorens største bekymring er beskatning av urealisert fortjeneste.

Endringene i exit-skatten er ikke rettet mot nystartede gründere, og utlendinger som bidrar til norske oppstartsbedrifter trenger ikke nødvendigvis å ta skatteopphold i Norge, sa Oslos finansminister i går, og kritiserte det for å motsi hans oppfatning om at det er desinformasjon som skremmer bort utenlandske gründere.

Et norsk oljefelt er opplyst av nordlyset. Foto: Getty

Den endrede exitskatten, som fortsatt må vedtas av parlamentet, må betales tolv år etter exit, mens en ytterligere utsettelse for øyeblikket er mulig.

Norge, Vest-Europas største olje- og gassprodusent, må finne nye kilder til økonomisk vekst og sørge for at dette ikke setter ny virksomhet i fare, sa Alexander Woxen, tidligere administrerende direktør i Oslo-baserte Startuplab.

– Så lenge vi produserer olje, betyr det ikke så mye for denne generasjonen – men hvis vi virkelig ønsker å ha en mer mangfoldig industrisammensetning i Norge på lang sikt, må vi sørge for det også. Woxen. «Vi forventer at dette vil være kontraproduktivt, mens den nåværende regjeringen … ikke er villig til å diskutere det.

«Problemet er at når det først er avansert nok, er det vanskeligere å spole tilbake fordi de har skapt oppfatningen om at disse tungvinte skattesystemene kommer og går og reduserer norske startups evne til å skaffe penger.»

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *