Kongeriket Norge, det nordligste landet i Europa, er kjent for sine fjell og spektakulære kystlinje av fjorder, samt sin historie med maritim kraft.
Den nyter også en av de høyeste levestandardene i verden, mye takket være oppdagelsen på slutten av 1960-tallet av offshore olje og gass.
Det er en stor oljeeksportør og har motstått fristelsen til å betale ut, og har i stedet valgt å parkere overflødig formue i oljefondet sitt, nå verdens største suverene formuefond.
Hva man skal gjøre med disse pengene er et brennende politisk spørsmål: om man skal bruke mer av dem til å forbedre infrastrukturen eller spare dem til regnværsdager og fremtidige generasjoner.
Norge spiller en aktiv internasjonal rolle. Hun fungerte som mekler mellom Israel og palestinerne samt i Sri Lanka-konflikten og deltok i militære aksjoner i Afghanistan og Libya. Tidligere statsminister Jens Stoltenberg er generalsekretær i NATO.
Den trosser det globale forbudet mot kommersiell hvalfangst, etter eksemplet fra Japan og Island.
KONGERIKET NORGE: FAKTA
- Hovedstad: Oslo
- Område: 385 207 km²
- Befolkning: 5,4 millioner
- SPRÅK: Norsk, samisk pluss kvensk, romani, Scandoromani
- Forventet levealder: 81 år (menn) 84 år (kvinner)
LEDERE
Kronprins Harald ble konge ved faren Olav Vs død i 1991. Født i 1937 flyktet han sammen med sin mor og søsken til USA etter den tyske invasjonen i 1940, mens faren og bestefaren, daværende kong Haakon VII. sluttet seg til regjeringen i eksil i London.
Kong Harald er en ivrig idrettsmann og representerte Norge med utmerkelse som yachtseiler ved OL i Tokyo, Mexico og München. Han forårsaket en del kontrovers ved å gifte seg med en vanlige i stedet for en kongelig prinsesse.
Kongen har klart definerte konstitusjonelle plikter. I tillegg til å være leder for Forsvaret og Den norske kirke, leder han Statsrådet en gang i uken. Han utnevner regjeringen i henhold til partiet som har flest seter i parlamentet, eller etter råd fra parlamentssjefen og statsministeren.
Kong Harald videreførte kongefamiliens tradisjon for uhøytidelig offentlig tjeneste og er et symbol på landets sterke følelse av nasjonal identitet.
Statsminister: Jonas Gahr Store
Jonas Gahr Stores sentrum-venstre Arbeiderparti vant det største antallet seter i stortingsvalget i september 2021, men ikke nok til å danne en flertallsregjering.
I allianse med Agrart Senterparti leder det en koalisjonsregjering i mindretall, vanlig i Norden.
Erna Solberg, statsminister siden 2013, gikk av etter at hennes konservative parti ble nummer to når det gjelder antall mandater.
Store er i likhet med sine politiske mentorer Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg knyttet til den næringsvennlige høyrefløyen i Arbeiderpartiet.
Allmennkringkasteren NRK driver sammen med store private TV- og radionettverk
Mediene er frie og journalister er ikke utsatt for sensur eller politisk press, sier Reportere uten grenser.
KRONOLOGI
Noen nøkkeldatoer i norsk historie:
Rundt 800-1050 – Vikingtiden, hvor skandinaver dro på plyndringsekspedisjoner til utlandet. Noen nordmenn slår seg ned på destinasjonene, særlig i Skottland og Grønland.
1030 – Kristendommen vedtatt.
1536 – Norge blir en avhengighet av Danmark.
1814-1905 – Union med Sverige.
1905 – Det norske parlamentet, Stortinget, erklærer Sveriges uavhengighet. Prins Carl av Danmark blir konge.
1913 – Innføring av allmenn stemmerett for kvinner.
1940 – Tyske styrker invaderer Norge i april og angriper viktige havner. kampene varte i to måneder.
Kongefamilien og regjeringen flyktet til Storbritannia i juni. En eksilregjering opprettes i London. Vidkun Quisling utroper seg selv til sjef for den norske regjeringen.
1941 – Quisling innfører krigsrett på grunn av utbredt motstand og sabotasjehandlinger fra det norske folk.
[1945[1945– Tyske styrker i Norge kapitulerer i mai. Kongen kommer tilbake til Norge i juni. Quisling blir dømt og henrettet for forræderi. Norge blir et grunnleggende medlem av FN.
1949 – Norge slutter seg til Den nordatlantiske traktatorganisasjonen (NATO).
1959 – Norge blir et grunnleggende medlem av European Free Trade Association (EFTA).
Sent på 1960-tallet – Olje- og gassforekomster oppdaget i norsk del av Nordsjøen. På begynnelsen av 1980-tallet sto de for nesten en tredjedel av Norges årlige eksportinntekter.
1970-tallet – Start av utnyttelse av olje- og gassforekomster. På begynnelsen av 1980-tallet sto de for nesten en tredjedel av Norges årlige eksportinntekter.
1972 – Norske velgere avviser Ap-regjeringens anbefaling om EEC-medlemskap.
1973 – Norge signerer en frihandelsavtale med EEC.
1994 – Nordmenn avviser medlemskap i EU for andre gang i en folkeavstemning, med en margin på rundt 5 %.
2011 – Høyre høyre Anders Behring Breivik begår bombing og masseskyting, og dreper mer enn 70 mennesker i den verste massakren i moderne norsk historie.
2016 – Den lutherske kirke – som tre fjerdedeler av nordmenn tilhører – vedtar en ny liturgi som lar homoseksuelle par gifte seg i religiøse vielser.