Norges eksport av kongekrabbe opplevde en betydelig nedgang i første halvår. I følge Norges sjømatråd eksporterte landet 648 tonn kongekrabber til en verdi av 347 millioner kroner (29,9 millioner euro), noe som representerer et verditap på 27 % og en nedgang på 29 % i volum sammenlignet med samme periode i fjor. .
Hovedmarkedene for kongekrabbe i løpet av denne tiden var USA, Canada og Vietnam.
Marte Sofie Danielsen, sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, tilskriver nedgangen flere faktorer, blant annet reduserte kvoter, ugunstige værforhold ved inngangen til året og utvidet stengetid i mars og april. – Første halvår var preget av lavere tilgang på kongekrabbe, på grunn av reduserte kvoter, dårlig vær ved inngangen til året og utvidelse av fredningssesongen til mars og april, forklarte Danielsen.
Til tross for disse utfordringene forble USA det største markedet målt i verdi og volum, og økte sin markedsandel med 11 prosentpoeng til 44 %. Verdien av eksporten til USA økte også litt med 2 %, og nådde 176 millioner kroner (15,2 millioner euro, 13 millioner pund).
Rekordpriser på levende kongekrabber
Verdens begrensede tilgang på røde kongekrabber førte til stor etterspørsel etter norske kongekrabber, og drev prisen på levende kongekrabber til rekordhøye 596 NOK (51,4 €, 44,2 pund) per kg, 39 kroner (3,4 €, 2,9 pund) mer enn den tidligere rekorden i første halvår 2022. I tillegg økte eksportandelen av frossen kongekrabbe fra 30 % til 43 %, hovedsakelig på grunn av økte forsendelser til USA, hvor lagrene av russisk krabbe før sanksjoner er oppbrukt.
Eksporttall for kongekrabbe i juni
Bare i juni eksporterte Norge 110 tonn kongekrabbe til en verdi av 51 millioner kroner (4,4 millioner euro, 3,8 millioner pund), et verdifall på 58 prosent og et volumfall på 52 prosent sammenlignet med juni i fjor.
Sterk ytelse i eksport av snøkrabbe og reker
I motsetning til tallene for kongekrabbe, gikk Norges snøkrabbe- og rekeeksport usedvanlig godt i første halvår. Eksporten av snøkrabbe nådde rekordhøye 6 302 tonn til en verdi av 711 millioner kroner (61,3 millioner euro, 52,8 millioner pund), noe som representerer en verdiøkning på 48 % og en volumøkning på 33 % sammenlignet med året før. USA, Danmark og Nederland var hovedmarkedene for snøkrabber.
Rekesektoren fikk også sitt sterkeste halvårsresultat på 24 år. 15 178 tonn til en verdi av 754 millioner kroner (65 millioner euro, 56 millioner pund) ble eksportert. Dette tilsvarer en verdiøkning på 17 % og en volumøkning på 52 % sammenlignet med første halvår året før. Sverige, Storbritannia og Danmark var de største markedene for reker, med betydelig vekst drevet av gode fiskeresultater i Barentshavet og økt etterspørsel fra Island og Canada.
Marte Sofie Danielsen merket seg de positive markedsforholdene for snøkrabbe og reker, og understreket at økte kvoter og en forbedret markedssituasjon har vært hovedårsaken til veksten. «Rekordverdien skyldes økt tilgang på snøkrabber og en forbedret markedssituasjon sammenlignet med i fjor,» forklarte hun.
Mens starten på året var vanskelig for eksporten av kongekrabbe totalt sett, var det positive nyheter for norsk sjømateksportnæring fra snøkrabbe- og rekesektoren.