Det er vanskelig å forestille seg at Santanders Ana Botín, en pioner innen global finans, vurderte å bli journalist eller spion før hun ble bankmann. Eller at UBSs boomerang-sjef Sergio Ermotti en gang var en talentfull fotballspiller, mens Ryanairs Michael O’Leary hatet regnskap.
Dette er bare noen av de åpenhjertige innsiktene verdens viktigste ledere røper i sine intervjuer med sjefen for Norges suverene formuesfond, Nicolai Tangen, på sin podcast: I godt selskap.
Gjestelisten for kjendiser inkluderer administrerende direktører for selskaper som det suverene formuesfondet på 1,6 billioner dollar eier eller investerer i. Norges Bank Investment Management, som den offisielt heter, forvalter Norges enorme olje- og gassinntekter. I 2023 ga fondet 213 milliarder dollar i overskudd.
Tentaklene når noen av verdens største selskaper, fra Apple til LVMH og Nestlé, totalt nesten 9000 bedrifter global. Med denne innflytelsen kommer direkte tilgang til å engasjere seg med verdens toppledere.
Tangens mål med sine kjendisgjester er å få dem til å servere «litt av deres hemmelige saus» til lytterne, sa han i en introduksjonsvideo for podcasten.
«Vi har som mål å være det mest transparente fondet i verden,» sa Tangen Wall Street Journal i et intervju. «Jeg trodde, du vet, vi eier alle disse selskapene, vi har store eierandeler, vi har faktisk tilgang til disse administrerende direktørene.»
Faktisk inkluderer gjestelisten berømte ledere fra ulike sektorer, inkludert noen som sjelden tilbyr offentlige intervjuer, enn si engangspodcast-episoder.
Ta denne ukens gjest, Elon Musk, administrerende direktør i Tesla og SpaceX. Musk diskuterte det raske tempoet for gjennombrudd innen kunstig intelligens, hindringene som ble møtt med å bygge xAI og utsiktene til å kolonisere Mars i en samtale med Tangen.
Norges Bank-sjefen lanserte podcasten i 2022, med tidligere BP-sjef Bernard Looney som sin første gjest.
Ved starten av hver episode begynner Tangen med en linje om eierandelen – ofte verdt milliarder av dollar – som det suverene formuesfondet har i selskapet hvis administrerende direktør han intervjuer.
Når han prater med de ulike kokkene, stiller Tangen en blanding av hardtslående og innsiktsfulle spørsmål.
I en av de første episodene spurte Tangen Goldman Sachs» David Solomon om det å være DJ hjalp ham til å bli en bedre leder. Kort tid etter spurte han også Solomon om han syntes det å være administrerende direktør og styreleder i banken var riktig struktur.
I en annen episode spurte Tangen Ryanairs Michael O’Leary, som han beskrev som «en av de morsomste menneskene» han noen gang hadde møtt, om det å tilby superlave priser var bra for ham.
Selv om oljefondspodcasten har kjente (og noen ganger kontroversielle) ledere på gjestelisten, er den fortsatt langt fra kjent navn. Den har rundt 3 millioner nedlastinger totalt, fortalte det norske fondet Avis.
Podcasten er likevel en viktig innsats for Norges Bank, med et team (noen ganger inkludert porteføljeforvaltere) som er ansvarlig for å forberede intervjuene. Og kanskje er det en seier i seg selv å hente inn giganter i privat sektor for å svare på ærlige spørsmål.