Den norske regjeringen planlegger et forslag om å tvinge bedrifter i Norge til å akseptere kontantbetalinger. Her er det du trenger å vite om forslaget og hvorfor det kan implementeres.
Alle som bor i Norge eller nylig har vært på besøk vet at landet er på randen av å bli et kontantløst samfunn. Mange anser kontanter som ubrukelige, og noen selskaper nekter å godta det.
Det kan imidlertid snart endre seg. Justisdepartementet har fremmet et forslag på høring som vil tvinge alle norske bedrifter til å ta imot kontanter.
Et nesten kontantløst samfunn
De fleste lokale i Norge betaler for alt med kredittkort eller digitale betalingsløsninger som Apple Pay. Norsk app Vipps har vist seg ekstremt populær for å betale for småting og dele kostnadene mellom venner.
Noen mindre butikker har sluttet å ta imot kontanter helt. Jeg forstår hvorfor. Å håndtere norsk valuta som kontanter øker kompleksiteten i en virksomhet, øker den administrative byrden og selvfølgelig risikoen for et ran.
Selv noen nåværende nasjonale innsamlingsinitiativer godtar ikke lenger kontanter. Men det er også ulemper. Ikke alle er kjent med digitale løsninger.
De siste årene har det vært problemer med betalingssystemsvikt. Og selvfølgelig er det også problemer for turister som ikke har tilgang til alle digitale betalingssystemer.
Mens regjeringen har sett landet bevege seg mot digitalisering, ønsker den nå å sette på bremsen.
Under ledelse av justisminister Emilie Enger Mehl (Senterpartiet) foreslo justisministeren dette Styrking av forbrukerrettigheter Betal med kontanter i Norge.
Regjeringen mener at gjeldende lov om at næringsdrivende skal ta imot kontanter er vag når det gjelder hvilke betalingssituasjoner forbrukeren har rett til å betale kontant.
Avdelingens forslag vil styrke forbrukernes rett til å betale med kontanter «på ethvert bemannet forretningssted der varer eller tjenester selges».
Viktig for nasjonal forberedelse
Justisministeren pekte på mulige problemer med funksjonsfeil i elektroniske systemer. Dette skjedde dagen før Norges grunnlovsdag tidligere i år.
Noen steder ble forbrukere som prøvde å hamstre champagne, øl og dagligvarer til den store dagen tvunget til å bruke kontanter eller gi avkall på det. Mehl sa at opplevelsen «viste oss at muligheten til å betale med kontanter må bevares.»
Ordene hennes støttes av Kim Hamre fra organisasjonen Ja, jeg kontakter deg (Ja til kontanter). Han sa at bedrifter som ikke aksepterer kontanter, diskriminerer eldre mennesker og andre som kan ha problemer med å bruke digitale løsninger.
«Kontanter er også viktig i tilfelle et nettangrep, naturkatastrofer eller andre hendelser som kan lamme digitale bank- og betalingssystemer,» sa Hamre.
En hjelp for turister
Å sikre retten til å betale kontant vil også være en stor gevinst for ankommende turister. Selv om mange turister er avhengige av debet- og kredittkort, er det ikke alltid nok.
Enkelte bortgjemte attraksjoner som er mer populære blant nordmenn aksepterer kun betaling via Vipps. For eksempel kiosker som selger kaffe på arrangementer eller ubesatte parkeringsplasser i nærheten av populære turstier.
Så nyttig som Vipps er for nordmenn, er det ikke tilgjengelig for besøkende fordi en Vipps-konto må være knyttet til en norsk bankkonto.
Hva skjer etterpå?
Høringsprosessen om forslaget varer til 19. desember. Timingen hans øker absolutt sjansene for adopsjon.
Gitt situasjonen i Ukraina og politisk usikkerhet angående Russland, er landet for tiden på et økt nasjonalt beredskapsnivå. I denne forbindelse oppfordret tjenestemenn nylig alle i Norge til å ha med seg penger i nødstilfeller.