Det norske laget er nummer 1 i langrenn. Nadine Fähndrich, den sveitsiske nummer 1, har to nye referanser for vintersportens sterkeste nasjon. Fra fredag ønsker 28-åringen å være helt i front igjen i verdenscupen.
Nadine Fähndrichs tre verdenscupseire sist vinter fikk til og med det norske laget, suksessvant, til å reise seg og legge merke til. Lotta Weng tok kontakt med luzern-innfødte i mars i fjor og spurte om hun kunne tenke seg å være med på nordmennenes trening i sommer.
Disse undersøkelsene gjelder selvsagt ikke «industrispionasje». Det legges i stedet vekt på kameratskapsaspektet mellom kvinnelige idrettsutøvere. Det er imidlertid ikke alle som er invitert: Nadine Fähndrich var den eneste fra det sveitsiske laget som mottok invitasjonen.
Luzern-beboeren utnyttet de ti dagene på slutten av sommeren på Passo di Lavazè og Livigno. Hun følte seg ikke presset, fellestreningsøktene var ikke en skjult styrkeprøve. Alle gjennomførte de intensive enhetene individuelt for å holde seg nøyaktig innenfor den angitte sonen.
Trener fra Norge
Treningsleiren i Italia var det andre nye kontaktpunktet med Norge. Karoline Moen Guidon har jobbet på performancesenteret i Davos siden sommeren. Datteren til tidligere Engadin verdenscuputøver Giachem Guidon og tidligere norske langrennsløper Anita Moen er oppvokst i Norge og representerer også norsk treningsteori. “Mye rekkevidde!” Og spesielt for kvinner er det lagt vekt på styrke i overkroppen», er hvordan den 32 år gamle dobbeltborgeren, som representerte Sveits på maraton ved friidretts-EM i Berlin sommeren 2018, beskriver filosofien.
Karoline Moen Guidon trener de sveitsiske skiløperne sammen med Ivan Hudac, slovakeren som hovedsakelig tar seg av idrettsutøverne på høyt nivå. Dario Colognas tidligere trener ga også Nadine Fähndrich større spillerom. Vektleggingen av kjerneutholdenhet er nødvendig på grunn av fluorforbudet. Skiene vil ikke lenger skli like raskt. Dette må kompenseres med enda mer kondisjon og styrke.
«Det er nå 920 til 940 timer trening per år. «Det er ti prosent mer enn før,» sier Fähndrich på spørsmål om den økte arbeidsmengden. Eigenthals kone, som nå bor i Knutwil, snakker om å gå på stramtråd. Det er en risiko for at du blir tregere i sprint om du løper lengre distanser med enda mer utholdenhetstrening.
«Men jeg tror jeg ikke har mistet noe av farten,» sier den mest suksessrike sveitsiske langrennsløperen gjennom tidene. Det som ikke gjør vondt er bra. «Jeg restituerer meg litt bedre mellom sprintrenn nå, og jeg tror jeg kan konvertere styrken min til eksplosivitet enda bedre.»
Hudac snakker også om fremgang. Han plasserer forbedringen i det tekniske feltet. «Nadines løpestil på stigningene har forbedret seg ytterligere, spesielt i dyp snø.» På spørsmål om fluorforbudet sa han: «Kraften vil bli viktigere, og absolutt ikke en ulempe for Nadine».
Nok en kamp om den lille krystallkulen
Gitt disse positive tegnene og forberedelsen uten sykdom eller skade, kan Fähndrich sette høye mål. Sesongen begynner fredag morgen i polarsirkelen i Kuusamo, Finland. «Tre seire til ville vært fint», sier hun, men hun setter sine krav med andre ord: «Nå finalen i hver sprint, så kjempe om pallen og seieren.» Lykkes hun, vil 28-åringen igjen være med i kampen om sprintdisiplinens lille krystallkule.
Forrige sesong ble jeg nummer 5 sammenlagt i verdenscupen. «Hvis jeg denne gangen lykkes jevnlig i Tour de Ski og ender blant topp 10, vil jeg ikke være langt fra pallen,» sier hun.
Fähndrichs flaggskip sprintdisiplin tilbys et dusin ganger om vinteren uten verdensmesterskap. Hvert fjerde år handler ikke langrenn om medaljer. Hjemmearrangementene i Davos – som en del av Tour de Ski – og i Goms er enda mer i forgrunnen.