Norge ønsker å fjerne toll på nesten 98 prosent av importen fra India

NEW DELHI: Kort tid etter at New Delhi signerte en frihandelsavtale på 100 milliarder dollar med en fire-medlems europeisk blokk, sa Norge søndag at de ville fjerne toll på nesten 98 prosent av importen fra India under avtalen.

Den ambisiøse handelsavtalen som er signert mellom India og European Free Trade Association (EFTA), som omfatter Norge, Sveits, Island og Liechtenstein, har som mål å utvide handelen på en rekke områder, inkludert legemidler, produksjon, ny teknologi og maskineri.

Etter EØS-avtalen (European Economic Area) kan dette bli en av de viktigste handelsavtalene Norge noen gang har inngått, sa Norges statsminister Jonas Gahr Stoere.

På en mediebriefing beskrev næringsminister Jan Christian Vestre Trade and Economic Partnership Agreement (TEPA) som en viktig resultatorientert milepæl som ikke bare vil øke toveishandelen, men også fremme et regelbasert handelssystem.

– Norske selskaper som eksporterer til India møter i dag høye tollbarrierer på opptil 40 prosent på enkelte varer. Med denne nye avtalen har vi sikret at nesten all norsk eksport til India ikke lenger vil være pålagt toll, sa han.

– Dette er et gjennombrudd som kan bety mye for arbeidsplasser over hele Norge, sa han.

Vestre sa India er et «økonomisk og politisk kraftsenter» med eksepsjonell økonomisk vekst som vil fortsette i årene som kommer og vil gi norske bedrifter mange muligheter i landet.

«Vi vil fjerne alle tollsatser på nesten 98 prosent av importen fra India, inkludert alle essensielle varer og tjenester. Dette vil være en stor mulighet for indiske selskaper,» sa han.

Pakten vil tre i kraft etter at underskriverne har fullført ratifikasjonsprosessen.

«For våre selskaper som eksporterer til India, varierer tollsatsene i dag fra 5 til 40 prosent, og om 10 år vil 93 prosent av disse tollsatsene være under null prosent,» sa han.

På spørsmål om de fire EFTA-landenes planlagte investering på 100 milliarder dollar i India de neste 15 årene, sa Vestre at det var opp til private selskaper å nå dette målet.

«Det er en forpliktende forpliktelse for å oppmuntre til investeringer, og målet er 100 milliarder dollar og én million arbeidsplasser. Det er opp til private selskaper og selskaper, sa han.

«Etter 15 år vil vi sette oss ned og finne måter å sikre at dette skjer», svarte han på spørsmål om hva EFTA ville gjort hvis målet ikke ble nådd.

Vestre sa at EFTA-blokken ville opprette et kontor i India for å koordinere gjennomføringen av megahandelsavtalen.

«Alle fire EFTA-landene vil kollektivt mobilisere private investeringer og målet er å sikre 100 milliarder dollar i investeringer i løpet av de neste to tiårene, i tillegg til en investering som vil støtte en million arbeidsplasser,» sa han.

Det er i dag rundt 130 norske selskaper som opererer i ulike sektorer i India, inkludert infrastruktur, bygg, fornybar energi og teknologi.

En norsk uttalelse slår fast at TEPA også inneholder en henvisning til menneskerettigheter.

Menneskerettigheter er en sentral del av norsk utenrikspolitikk. Det var derfor viktig for Norge å inkludere menneskerettigheter og internasjonale miljøkonvensjoner i avtalen, sa statsminister Gahr Stoere.

Vestre viste i sine bemerkninger også til geopolitiske spenninger og paktens klimaambisjoner.

I en turbulent verden med geopolitiske spenninger er det viktig å styrke båndene mellom India og Vesten, sa han.

Avtalen øker også klimaambisjonene og vil sikre rettighetene til arbeidere og kvinner, la Vestre til.

«EFTA-landene er forpliktet til å fremme investeringer og skape flere arbeidsplasser i India. Det vil bli opprettet et eget kontor i India for å støtte norske selskaper i deres virksomhet på det indiske markedet, heter det i uttalelsen.

Den sa at India vil gjennomgå en stor grønn og digital transformasjon og i denne sammenheng har norske bedrifter mye å tilby, fra fornybar energi og helseteknologi til grønn mobilitet og sjømat.

Avtalen gir store muligheter for handel og investeringer i et raskt voksende marked.

Ved å investere i India kan norske bedrifter bidra til en bærekraftig utvikling, sa Vestre.

tim

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *