Koronaviruspandemien har vist hvor viktig koordinering mellom europeiske land er for å beskytte helsen. I fremtiden ønsker EU å være forberedt og ryddig til å håndtere mer enn bare helsekriser, og for dette formål oppretter det en union for å forebygge og håndtere fremtidige pandemier.
Det er i denne ånden den norske helseminister Ingvild Kjerkol reiste til Brussel tirsdag for å nå et mål: å bli med i EUs nye helseunion med Norge, som rapportert av NTB.
– Norsk deltakelse i europeisk helsesamarbeid er svært viktig for å redusere vår sårbarhet, både under og utenfor kriser. Dette er det viktigste skrittet vi kan ta for å sikre en robust og forutsigbar norsk respons på krisen og beskytte den norske befolkningen, sier Kjerkol til NTB.
I den europeiske hovedstaden skal hun møte EU-kommissæren for helse, Stella Kyriakides. Kjerkols budskap er:
«Vi ønsker en avtale med EU som garanterer vår langsiktige forpliktelse til europeisk samarbeid om helse og tilgang til medisinske mottiltak under og utenfor kriser. Vi ønsker å jobbe så rettferdig som mulig med EUs medlemsland, sa Kjerkol.
Helsekommissær sier fagforening i helsesektoren er helt nødvendig
I sin tale i går satte EU-kommissær for helse, Stella Kyriakides, fingeren på såret av internasjonalt helsesamarbeid ved å fremheve de to store utfordringene EU står overfor:
Med dette mener hun at «når innovative medisiner kommer på det europeiske markedet, er 90 % av dem i de vestlige og største medlemslandene».
I de østlige og mindre medlemslandene er dette tallet bare 10 %, fortsatte kommissæren.
Ventetidene varierer også betydelig: I noen medlemsstater tar det år før innbyggerne får tilgang til medisinene de trenger.
Et av målene til European Health Union er at alle skal ha rask og lik tilgang til rimelige medisiner. Norge ønsker å delta i Unionen for å bli ansett som sist på lang sikt når det gjelder levering av legemidler.
Målene for European Health Union er detaljert beskrevet på EU-kommisjonens nettsted forklare.
Les også: Hvorfor er ikke Norge med i EU?