Salget følger etter FNs publisering i februar 2020 av en liste over 112 selskaper hvis aktiviteter er knyttet til israelske bosetninger.
Norges største pensjonsfond sa at de har solgt eiendeler til 16 selskaper på grunn av deres koblinger til israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden, inkludert telekommunikasjonsutstyrsgiganten Motorola.
– Etter KLPs vurdering er det en uakseptabel risiko for at de ekskluderte selskapene gjennom sine bånd til israelske bosetninger på den okkuperte Vestbredden bidrar til brudd på menneskerettighetene i krigs- og konfliktsituasjoner, sier KLP, som forvalter rundt 95 milliarder dollar av eiendeler, heter det i en uttalelse mandag.
Selskapene, som kommer fra telekommunikasjon, bank, energi og bygg, bidrar alle til å lette Israels tilstedeværelse og risikerer derfor å bli medskyldige i brudd på internasjonal lov og KLPs etiske retningslinjer, het det.
Å skille Motorola Solutions var «en veldig enkel beslutning angående selskapets overvåkingsrolle i de okkuperte områdene,» sa KLP.
«Motorola og andre selskaper risikerer medvirkning til brudd på folkeretten i det okkuperte Palestina,» la KLP til, og hevdet at selskapet leverer programvare for grenseovervåking.
Salget følger etter at FN i februar 2020 publiserte en liste over 112 selskaper med aktiviteter knyttet til israelske bosetninger som anses som ulovlige i henhold til internasjonal lov.
Den israelske regjeringen fordømte offentliggjøringen av listen – som inkluderte selskaper som Airbnb, Expedia og Tripadvisor – som en «avskyelig innsats».
KLP brøt også båndene med telekommunikasjonsoperatører som tilbyr tjenester på den okkuperte Vestbredden da de bidro til å «gjøre bosetningene attraktive boligområder».
Disse inkluderte Altice Europe, Bezeq, Cellcom Israel og Partner Communications.
Inkludert er også fem banker som la til rette for eller finansierte bygging av boliger og infrastruktur i okkuperte territorier, samt ingeniør- og konstruksjonsgrupper, inkludert franske multinasjonale Alstom.
Ashtrom og Electra var ansvarlige for å bygge infrastrukturen, mens Paz Oil hjalp til med å drive den.
I mai i fjor ekskluderte også et annet norsk fond, Sovereign Wealth Fund – det største i verden – flere selskaper innen bygg- og eiendomssektoren på grunn av deres bånd til israelske bosetninger.
I slutten av juni annonserte KLP salget av det indiske havne- og logistikkgruppen Adani Ports på grunn av dets bånd til Myanmars militære regjering.
FN anser okkupasjon av palestinske områder som ulovlig.
Mer enn 600 000 israelske bosettere bor i de okkuperte områdene på Vestbredden og Øst-Jerusalem.