Norge, Irland og Spania anerkjenner palestinsk stat | Nyheter om den israelsk-palestinske konflikten

Lederne for Norge, Irland og Spania sa at landene deres formelt ville anerkjenne Palestina som en stat neste uke i navnet «Fred i Midtøsten», noe som fikk Israel til å umiddelbart tilbakekalle sine utsendinger.

Norges statsminister Jonas Gahr Store sa onsdag at en tostatsløsning er i Israels beste interesse og at anerkjennelse av den palestinske staten vil komme fra 28. mai.

– Det kan ikke bli fred i Midtøsten hvis det ikke er anerkjennelse, sa han i Oslo.

Den irske statsministeren Simon Harris kom med en lignende kunngjøring i Dublin, det samme gjorde den spanske statsministeren Pedro Sanchez i Madrid, til applaus i parlamentet.

«Midt i en krig, med titusenvis av døde og sårede [in Gaza]»Vi må holde liv i det eneste alternativet som tilbyr en politisk løsning for både israelere og palestinere: to stater som lever side om side, i fred og sikkerhet,» sa Gahr Store.

«Anerkjennelse av Palestina er en måte å støtte moderate styrker som taper terreng i denne langvarige og brutale konflikten,» sa han.

Harris sa på en pressekonferanse: «Jeg er sikker på at andre land vil slutte seg til oss for å ta dette viktige skrittet i de kommende ukene. »

Den irske utenriksministeren Michael Martin sa den X at anerkjennelsen ville finne sted 28. mai.

Sanchez, mens han kunngjorde at det spanske kabinettet også ville anerkjenne en uavhengig palestinsk stat 28. mai, anklaget sin israelske motpart Benjamin Netanyahu for å sette tostatsløsningen i «fare» med sin politikk med «smerte og ødeleggelse» til Gaza.

«Vi håper at vår anerkjennelse og våre grunner vil bidra til at andre vestlige land følger denne veien, for jo flere vi er, jo mer kraft vil vi ha for å innføre en våpenhvile,» sa Sanchez.

Harris sa også at Irland utvetydig anerkjente Israels rett til å eksistere «i sikkerhet og fred med sine naboer», og ba om umiddelbar retur av alle Gaza-fangene.

«Men la meg være klar: Hamas er ikke det palestinske folket … en tostatsløsning er den eneste veien ut av generasjonssykluser av vold, gjengjeldelse og harme,» la han til.

Minst 35.709 mennesker er drept og 79.990 skadet i israelske angrep på Gaza siden 7. oktober. Dødstallet i Israel etter Hamas-angrepet 7. oktober er på 1139, med dusinvis fortsatt varetektsfengslet.

Al Jazeeras Imran Khan, som rapporterer fra Amman, Jordan, på grunn av den israelske regjeringens forbud mot Al Jazeera, sa at Malta og Slovenia også burde komme med lignende kunngjøringer.

«Dette er en betydningsfull begivenhet for palestinerne,» sa han.

«Det er kanskje ikke overraskende at Norge har tatt ledelsen på dette området, for det sto bak Oslo-avtalen – 1993-avtalen som egentlig gjorde to ting: den anerkjente Palestinas frigjøringsorganisasjon, PLO, som den legitime representanten for palestinerne. mennesker,» la Khan til.

Denne avgjørelsen kommer mot et bakteppe av økt internasjonalt press på Israel. Denne uken kunngjorde den internasjonale straffedomstolens (ICC) aktor Kharim Khan at han søkte en arrestordre for blant annet Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og Den internasjonale domstolen (ICJ) vurderer Sør-Afrikas anmodning om en avgjørelse om å avslutte saken. Israelsk offensiv i Rafah, sør i Gaza.


Saudi-Arabia, Jordan og Tyrkia ønsket de tre ledernes beslutning velkommen. Frankrike mente at øyeblikket ikke var passende, men at anerkjennelse ikke var et «tabu». Det hvite hus erkjente at hvert land kan ta sin egen beslutning om å anerkjenne en palestinsk stat, men understreket at USAs president Joe Biden mener direkte forhandlinger mellom partene er den beste tilnærmingen.

Rapporter fra Ramallah på den okkuperte Vestbredden, sa Al Jazeeras Nida Ibrahim at det var et stort skritt fremover, på papiret, «som blir veldig godt mottatt på gata».

«Men store diplomatiske initiativ vil ikke endre virkeligheten for palestinere på bakken,» sa Ibrahim midt i intensiverte israelske angrep.

«Hvis vi tar eksemplet med Jenin, nord på den okkuperte Vestbredden, lider den av følgene av en annen dag med israelsk raid. »

Israelsk advarsel

Israel kunngjorde umiddelbart at de kaller tilbake sine utsendinger til Irland og Norge for «hastekonsultasjoner».

«I dag sender jeg en klar melding til Irland og Norge: Israel vil ikke tie om denne saken,» sa utenriksminister Israel Katz i en uttalelse, og la til at han planla det samme med den spanske ambassadøren.

Israels utenriksdepartement postet tidligere en videomelding til Irland den X, der de advarte om at «å anerkjenne en palestinsk stat risikerer å gjøre deg til en brikke i hendene på Iran og Hamas,» og la til at grepet «bare ville gi næring til ekstremisme og ustabilitet.»

Israel sa at planene for palestinsk anerkjennelse var en «belønning for terrorisme» som ville redusere sjansene for en forhandlet løsning på Gaza-krigen, som begynte 7. oktober da Hamas-krigere stormet sør i Israel.

Hussein al-Sheikh, generalsekretær for eksekutivkomiteen til Palestine Liberation Organization (PLO), skrev på X: «Historiske øyeblikk der den frie verden triumferer for sannhet og rettferdighet etter lange tiår med kamp palestinsk nasjonalitet, lidelse, smerte, okkupasjon , rasisme, drap, undertrykkelse, overgrep og ødeleggelse som det palestinske folket har vært utsatt for. »

Hamas kalte de tre landenes beslutning et «viktig skritt».

Den palestinske politikeren Mustafa Barghouti sa at det var et «mektig og symbolsk betydningsfullt politisk skritt» som bringer det palestinske folket nærmere å oppnå «frihet og rettferdighet».

«Det er også et slag for Netanyahu og hans ekstremistiske regjering, så vel som fascistene i hans regjering… Det betyr at fascistiske og ekstremistiske handlinger i den israelske regjeringen ikke lenger har en fremtid,» sa han til Al Jazeera.


smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *