Norge er det beste stedet å bo i verden, ifølge FN | Den uavhengige

Norge er kåret til det beste landet i verden å bo i – for 12. år på rad.

DE Human Development Index (HDI) er et mål på grunnleggende menneskelig utvikling i 188 land, publisert av FN i sin årlige Human Development Report.

Den bruker tre kategorier av menneskelig utvikling – klassifisert som en lang og sunn livsstil, tilgang til kunnskap og en anstendig levestandard – for å vurdere nasjoners langsiktige fremgang.

Norge ligger på førsteplass, etterfulgt av Australia og Sveits, med verdier på henholdsvis 9,44, 0,935 og 0,930, noe som gjør dem til de beste landene å leve i når det gjelder helse, forventet levealder, utdanning og høy inntekt.

Norge ble også kåret til det mest velstående landet i verden, for syvende år på rad. Friluftslivet, som utnytter fjellene og fjordene mest mulig, spiller utvilsomt en nøkkelrolle for landets helse, og store attraksjoner som nordlyset drar nytte av en populær reiselivsnæring.

Komponentene i indeksen ser på en persons forventede levealder fra fødselen, antall år de forventes å ha i skole og bruttonasjonalinntekt.

Beste arbeidssted i Storbritannia 2016

Storbritannia er på 14. plass, opp en plass fra året før.

Men forventet levealder i Storbritannia er 80,7 år, like bak forventet levealder til topprangerte Norge på 81,6 år.

Storbritannia har et gjennomsnitt på 13,1 år på skolen, høyere enn noe land over listen.

Australia har det høyeste antallet forventede skoleår på 20.2. Mens Luxembourg og Qatar, begge i gruppen med svært høy menneskelig utvikling, forventer bare 13,9 og 13,8 års utdanning, samme varighet som mange land i kategorien middels menneskelig utvikling.

Japan tapte én plass sammenlignet med i fjor, og gikk fra 19. til 20. plass. Men landene som opplevde størst nedgang er Libya (-27 plasser) og Syria (-15 plasser).

India rykket imidlertid opp fem plasser fra i fjor og ligger nå på 130. plass i indeksen.

De 49 beste landene er klassifisert som å ha en svært høy menneskelig utviklingsindeks. Andre land som er inkludert i denne første delen er Israel på 18. plass, Hellas på 29. plass, Brunei på 31. og Montenegro på 49. plass.

Land med høy menneskelig utvikling rangerer mellom 50. og 105. og inkluderer Samoa, Jordan, Serbia og Malaysia.

Den neste kategorien er middels menneskelige utviklingsland, som starter fra 106. plass med Botswana, til 143. plass med Sao Tome og Principe, en afrikansk øy utenfor vestkysten.

På 145. plass, der kategorien land med lav menneskelig utvikling begynner, er Kenya.

De fem landene nederst på listen, i kategorien lav menneskelig utvikling, fra 183. til 188. plass, er Burkina Faso, Burundi, Tsjad, Eritrea, Den sentralafrikanske republikk og Niger.

Niger har 5,4 års forventet skolegang, mens forventet levealder i Den sentralafrikanske republikk er 50,7 år.

Rapportens hovedforfatter, Selim Jahan, sa: «Den menneskelige prosessen vil akselerere når alle som ønsker å jobbe har muligheten til å gjøre det under anstendige omstendigheter.

«I mange land blir folk ofte ekskludert fra lønnet arbeid eller får mindre betalt enn andre for arbeid av samme verdi. »

Årets rapport viser at to milliarder mennesker har dukket opp fra lave nivåer av menneskelig utvikling de siste 25 årene.

Men 830 millioner mennesker er fortsatt klassifisert som «arbeidende fattige», og tjener mindre enn 2 dollar om dagen (1,30 pund).

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *