Norge gjennomfører betydelige endringer i statsborgerskapsreglene, inkludert økte krav til språkkunnskaper og endringer i ventetiden for å søke om statsborgerskap.
Norge gjør noen store endringer i statsborgerskapsreglene, som kan gjøre det vanskeligere å få statsborgerskap.
Fra og med neste år vil Norge skjerpe språkkravene for de som ønsker å bli statsborgere i landet – språkkunnskapsgrensen heves for de som tar prøven. I tillegg vil botiden som kreves for å søke om statsborgerskap øke eller reduseres avhengig av søkerens inntekt.
En stolpe for språkkunnskapskrav vises
Fra 1. januar 2022 heves det påkrevde språknivået fra A2 til B1, basert på Common European Framework of Reference for Languages.
A2 representerer startnivået i norsk, mens B1 regnes som flytende eller semi-flytende.
Kravet om obligatoriske norsk- og samfunnsfagstimer oppheves.
Et unntak fra de nye språkkravene gjelder i tilfeller der en person på grunn av visse personlige forhold eller helseproblemer ikke har mulighet til å nå B1-nivå i muntlig norsk.
Dersom det søkes om statsborgerskap før januar 2022, vil ikke de nye kravene gjelde ennå.
Lær mer om endringer i språkkunnskaper på UDI-siden.
Endringer i den levde perioden
Fra januar 2022 vil antall år med botid i Norge som kreves for å søke om norsk statsborgerskap øke eller redusere avhengig av inntekt.
Potensielle fremtidige norske statsborgere som tjener mer enn 319.997 kroner i året (eller det regjeringen kaller «tilstrekkelig inntekt»), vil kunne søke om statsborgerskap raskere: Den påkrevde botiden reduseres fra syv til seks år fra de ti foregående.
Men for personer som ikke får «tilstrekkelig inntekt», forlenges denne perioden.
Etter de nye reglene vil potensielle borgere som ikke tjener tilstrekkelig inntekt, måtte ha vært bosatt i Norge i åtte av de siste 11 årene (opp fra syv av ti).
Endringer vil ikke bli brukt med tilbakevirkende kraft – dersom du søker om statsborgerskap før endringene trer i kraft, vil de ikke påvirke søknaden din.
Du kan finne ut mer om endringer i den levde perioden på UDI-siden.
Drevet av thelocal.no.
sfgdfg