trykk
Ifølge en studie utført med mer enn 500 000 deltakere har visse matvarer stor innflytelse på risikoen for kreft.
Frankfurt – Ifølge vitenskapen spiller ernæring en drivende rolle i mange kreftformer. Foruten tobakk og alkoholforbruk, overvekt, mangel på mosjon og andre faktorer, spiller det kroppen inntar daglig en viktig rolle. Antallet kreftdiagnoser øker i Tyskland og rundt om i verden. I følge dette Tysk kreftforskningssenter Eksperter spår mer enn 510 000 nye tilfeller av kreft for 2022.
En aktuell studie som bruker data fra ti europeiske land har bestemt hvilket kosthold som kan redusere risikoen for visse typer kreft. spansk Forskere evaluerte resultater fra totalt 110 studier, som jobbet med data fra kohortstudien European EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). Fokuset var på en mulig sammenheng mellom kosthold og forekomst eller dødelighet av de fire vanligste kreftformene: tykktarm, bryst, lunge og prostata.
brystkjertel (30 prosent) | Prostata (24,6 prosent) |
Tarm (11,5 prosent) | Lungene (13,3 prosent) |
Lungene (9,4 prosent) | Tarm (12,8 prosent) |
Malignt melanom i huden (4,7 prosent) | Urinblæren (5,1 prosent) |
Kilde: Robert Koch Institute / RKI (Kreft i Tyskland for 2017/2018) |
Kreft og god ernæring: en studie etablerer koblinger
Kostholdet til mer enn 519 000 deltakere i kohorten ble registrert ved hjelp av spørreskjemaer de siste tolv månedene. Testpersonenes vekt, livsstil og sykehistorie ble også registrert. I tillegg til Tyskland var også deltakere fra Frankrike, Danmark, Italia, Hellas, Nederland, Spania, Norge, Sverige og Storbritannia til stede.
Totalt ble 110 «høykvalitets»-studier som analyserte data fra denne prøven valgt ut og reevaluert av de spanske forskerne.
Tykktarmskreft og kosthold: disse matvarene øker risikoen for kreft
«Alkohol og inntak av rødt og bearbeidet kjøtt var assosiert med en betydelig økning i risikoen for tykktarmskreft,» forklarer forskerne i sin forskning. I tillegg ser en inflammatorisk diett ut til å øke risikoen for tykktarmskreft hos menn.
Et mer middelhavskosthold og matvarer som fisk, fiber, frukt og grønnsaker, nøtter/frø, kalsium i kosten, melk, yoghurt, vitamin D-konsentrasjon i blodet reduserer derimot risikoen for tykktarmskreft og kan betydelig redusere risikoen.
Kosthold: Disse matvarene kan øke risikoen for brystkreft
Dietter med lavere ernæringsmessig kvalitet har vært assosiert med høyere risiko for brystkreft etter overgangsalderen. Risikoen ble også økt dersom kostholdet bestod av mye mettede fettsyrer og matvarer med høy glykemisk belastning. På den annen side reduserer visse matvarer risikoen for brystkreft.
«Grønnsaker, frukt og totalt fiber, fiber fra grønnsaker og fet fisk beskytter mot brystkreft,» sier forskerne.
Kobling mellom kosthold og kreft? Visse matvarer øker risikoen for lunge- og prostatakreft
Bare elleve av de 110 utvalgte studiene fokuserte på lungekreft, rapporterer forskerne. Også her har et kosthold med lite næringsstoffer vist seg å øke risikoen. På den annen side garanterer grønnsaker og frukt på menyen en reduksjon i risikoen for kreft.
Prostatakreftstudier har gitt «kontroversielle» resultater, sier forskere. «En studie viste at fruktforbruk kan ha en beskyttende effekt på prostatakreft. Mens en annen studie ikke fant noen sammenheng med frukt- eller grønnsakskonsum.» Høyt totalt kalsium, yoghurtforbruk og kalsium og protein fra meieriprodukter var assosiert med en «moderat» økning i prostatakreftrisiko. Det er imidlertid ingen bevis for en sammenheng mellom forbruk av meieriprodukter og prostatakreft.
«Resultatene av EPIC-studien kan undervurdere rollen som kosthold kan spille i utviklingen av prostatakreft. Forskning på årsakene til prostatakreft er fortsatt stort sett ukjent, og det er økende bevis for at ernæringsfaktorer spiller en viktig rolle i sykdommen, forklarer forskerne. (sakte)