Nacre-skyer ødelegger ozon over Norge

Det har dannet seg et uvanlig stort hull i ozonlaget over Arktis og beveger seg mot Norge. De såkalte perlemorskyene bidro også til utseendet. Dette er skyer som dannes i store høyder, og sollyset som brytes i krystallene gir dem en uvanlig perlemorsfarge.

Vanligvis dannes det enorme ozonhull over Antarktis. Men nå har uvanlig kald luft over Nordpolen skapt et stort hull i ozonlaget.

I løpet av de neste par dagene skal hullet gå over Nord-Skandinavia. Den vil da trolig bevege seg mot Vestlandet og dekke det meste av landet. Derfor, hvis nordmenn må være ute i nær fremtid, bør det brukes solkrem.

– Dette ozonhullet over Arktis vedvarer i flere uker. Dette er sannsynligvis det største hullet til nå, sier Tove Svendby, seniorforsker ved Norsk Luftforskningsinstitutt.

Det blå området viser hullet i ozonlaget over Arktis 27. mars (NASA-bilde)

Dannelsen av et så stort hull i ozonlaget er assosiert med lave temperaturer i stratosfæren, 15-30 km over jorden. Når det er veldig kaldt – temperaturen faller under 80 grader Celsius – dannes det skyer i høye høyder her. Opplyst av sollys nedenfra tar de på seg perleskimrende fargetoner, men denne skjønnheten har en pris. Kjemikalier fra kjølemedier og andre industrielle kilder, og ikke brytes ned i atmosfæren på flere tiår, på overflaten av disse skyene stimulerer kjemiske reaksjoner som ødelegger ozonlaget. Dette lager hull i den. En slik prosess foregår nå i Nord.

Derfor bør, ifølge T. Svendby, de som måtte være ute i nær fremtid og spesielt i påsketiden, være forsiktige og bruke solkrem.

Ifølge forskeren, når temperaturen stiger om våren, bør ozonhullet lukkes raskt nok – dette kan skje om noen uker. Norske forskere sporer posisjonen til ozonhullet hver dag.

Utarbeidet i henhold til nrk.no.

Likte du det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Nacre-skyer ødelegger ozon over Norge

sfgdfg

john

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *