Et konsortium av Cobuilder, Tecnalia og Une vil gjennomføre en mulighetsstudie for en europeisk database definert i den fremtidige byggevareforskriften. Målet er å definere et digitalt produktpasssystem som tar hensyn til behovet for digital informasjon fra regulatorer, produsenter og andre aktører i byggeverdikjeden.
Et anbud vunnet av et spansk-norsk konsortium og støttet av en stor gruppe industriaktører har som mål å gi EU-kommisjonen en teknisk vurdering av ulike energiløsninger.en europeisk database eller system for byggevarer. Dette systemet er lagt til grunn i revisjonen av byggevareforordningen (BauPVO) som er under utvikling.
Denne gjennomgangen forventes å føre til visse endringer som vil ha både praktiske og juridiske implikasjoner for byggesektoren. For eksempel kan digitale byggevarepass og detaljert dokumentasjon av miljødata implementeres.
» Den reviderte HLR har som mål å sikre at byggesektoren bidrar til den digitale og grønne omstillingen og fremmer effektivitet i verdikjeden sier Aitor Aragón, ansvarlig for bærekraftig konstruksjon og BIM i den spanske standardiseringsforeningen (Une), et av medlemmene i konsortiet sammen med Cobuilder og Tecnalia.
Det første trinnet vil være å bestemme fremtidig datainfrastruktur for å støtte de nødvendige endringene. Opprettelsen av en europeisk database for byggevarer er derfor av full betydning for det europeiske markedet og medlemslandene. Målet er det Sørg for at alle bransjeaktører i ulike regioner deler byggevaredata på en felles og standardisert måte.
» Vi må forstå og bestemme hvordan produktdata skal struktureres, deles og administreres på tvers av bransjer. Grunnen til at vi ikke kom dit før er fragmenteringen og kompleksiteten i byggesektoren. Fremdriften og følelsen av at det haster som nå kommer med den europeiske grønne avtalen og behovet for digitalisering vil definitivt ta oss til neste nivå sa Lars Christian Fredenlund, administrerende direktør i det norske teknologiselskapet Cobuilder.
Et digitalt pass og register for byggevarer i sikte
Hovedmålet med prosjektet er å gjennomføre en mulighetsstudie på fem ulike alternativer for å etablere en database eller system på EU-nivå for å lagre produktdesigninformasjon.
» Studien evaluerer kombinasjoner av sentraliserte og desentraliserte løsninger og analyserer fordeler og ulemper fra et teknologisk perspektiv og fra perspektivet til ulike interessenter som EU-kommisjonen, produsenter, markedsovervåkingsmyndigheter og informasjonsforbrukere sier Amaia Castelruiz Aguirre, hovedforsker ved Tecnalia.
I tillegg til konsortiets tre kontraktspartnere, støttes tilbudet av en bred gruppe industriaktører over hele Europa, som: B. Construction Products Europe, FIEC, Construction PME Europe, GS1, BuildingSMART International etc. .
Arbeidet med studien har allerede startet og et oppstartsmøte med EU-kommisjonen fant sted 5. oktober.
Jeremy Leduc
Foto av en: Cobuilder