» Da dette initiativet ble lansert, telte vi 28 land, i dag er det 70 undertegnende land » erklærte ministeren for økologisk overgang Christophe Béchu på slutten av World Construction and Climate Forum, dedikert til å dempe CO2-utslipp i byggesektoren og tilpasse seg effektene av klimaendringer.
Spesielt har signaturlandene forpliktet seg til å prioritere renovering fremfor nybygg for å minimere bruken av ikke-fornybare ressurser og maksimere energieffektiviteten. Chaillot-erklæringen inneholder også avsnitt om å spare vann og energi og redusere klimaanlegget så mye som mulig ved å fremme luftsirkulasjonen i bygninger.
Å styrke makten til landene som har sluttet seg til dette veikartet er derfor ikke et tallfestet mål for de forpliktelsene som er gjort. » Til tross for kontroversen om nytten av disse store internasjonale møtene, er det ubestridelig at denne tiden med samling og refleksjon er avgjørende for å gi troverdighet til disse forpliktelsene. » sa Christophe Béchu.
» Det er et første skritt, første gang vi har mer enn bare løfter » betrodde representanten for Samoa-Niuava-øyene Eti Malolo på slutten av morgenplenumsmøtet.
Utover Chaillots forklaring
I tillegg til denne erklæringen, som ble signert av mer enn 70 land, inkludert USA og Saudi-Arabia – men ikke Kina – har flere representanter for byggesektoren annonsert internasjonale forpliktelser.
Régina Gonthier, president for International Union of Architects (UIA), presenterte den felles uttalelsen som ble utarbeidet med Council of Architects of Europe (CAE) og National Council of the Order of French Architects: «For bærekraftig arkitektur: å transformere vår praksis . «I dag for å forme morgendagens verden. » En tekst som forplikter arkitekter til å:
Prioritere fornuftig renovering av eksisterende bygg før bygging av nybygg : Transformere bruken av bygninger, mobilisere tomme kontorer og gjennomføre ressursstudier for alle prosjekter med tanke på gjenbruk av materialer før renoveringsarbeider.
Avkarbonisere konstruksjon ved å utvikle nye materialsektorer. Overgang fra karbon- og energiintensive materialer til karbonnøytrale og fornybare materialer. Utvikle øko-materialer. Bygge en kortslutningsarkitektur gjennom lokal utvikling av byggevareproduksjonssektorer basert på lokale ressurser.
Prioriter ansvarlig arealbruk og hindre byspredning. Fremme mer balansert territoriell utvikling. Begrense vilkårene for å åpne ledige arealer for urbanisering i byplandokumenter ved å oppmuntre byer til ikke å bygge ut nye områder uten å demonstrere at ombygging/fortetting av eksisterende område ikke er mulig.
Styrke motstandskraften og tilpasse byer og territorier til ekstreme fenomener som er i ferd med å bli den nye normalen. Design bygninger som reagerer på nye klimatiske begrensninger og tar risikospørsmål i betraktning for å foreslå tilpasningsløsninger. Stopp urbanisering i områder utsatt for store risikoer (kysterosjon, flom, jordskred, branner osv.).
Beskytte og fremme biologisk mangfold. Verne landbruksområder og naturområder. Bevar eksisterende skog og gjenplant massivt tilpassede arter, kilder til biologisk mangfold.
Finansier deretter. Gi offentlige tilskudd for å dekke eventuelle tilleggskostnader knyttet til nye bærekraftige arkitektoniske byggeteknikker i «oppstartsperioden». Sikre at alle skattemessige og offentlige støttetiltak er betinget av overholdelse av kvalitets- og miljøstandarder støttet av dyptgående designstudier. Moduler momssatsen for materialer i henhold til deres karbonindeks. Støtte akademisk forskning innen økodesign og innovative bærekraftige løsninger.
FIDIC (International Federation of Consulting Engineers) uttrykte også sitt engasjement på tre punkter gjennom stemmen til Robert Spencer:
– Innføring av en netto null-klausul i FIDIC-kontrakter
– Støtte livssyklusvurdering av strukturer for alle signatarland
– Integrering av løsninger basert på naturlige fremfor tekniske ressurser.
– FIDIC, en forening som inkluderer Syntec Engineering og Cinov.
Til slutt, gjennom stemmen til Saint-Gobains daglige direktør, Benoît Bazin, erklærte en internasjonal gruppe byggefirmaer at de er forpliktet til å støtte den økologiske overgangen. I dag finnes det mange løsninger for å redusere energiforbruket til bygninger og CO2-utslipp betydelig. Utfordringen er å distribuere dem i stor skala. Dessverre er dette ikke tilfelle for øyeblikket. For å oppnå dette må myndighetene våre være mer ambisiøse og produsentene er klare til å støtte dem. »