Massemorder Breivik saksøker Norge for å prøve å få slutt på isolasjon

Anders Behring Breivik, høyreekstreme fanatikeren som drepte 77 mennesker i en bombing og skyting i Norge i 2011, møtte mandag for en domstol som ble opprettet i fengselet hans for å starte et lovlig forsøk på å få slutt på hans år med isolasjon.

Kledd i svart dress, hvit skjorte og brunt slips sa Breivik ingenting og gjorde ingen bevegelser da han entret publikum, satt opp i gymsalen til høysikkerhetsfengselet 70 km nordvest for Oslo.

44-åringen forble passiv da advokaten hans skisserte argumentet hans om at fengselsforholdene hans krenket menneskerettighetene hans.

– Han har vært isolert i rundt 12 år… Han lever i en fullstendig innestengt verden, sa advokat Oeystein Storrvik til høringen, og spesifiserte at Breivik kun er i kontakt med fagfolk som har som plikt å holde avstand.

«Han er i en dyp depresjon. Han vil ikke være i live lenger,» sa Storrvik.

På slutten av den første pausen i saksbehandlingen, henvendte Breivik seg til en vakt, vendt mot media, og sa at fengselsdirektøren hadde bedt ham om å ikke snakke med journalister.

«Det er ikke fordi jeg ikke vil, det er fordi jeg ikke kan,» sa han.

Breivik, som sendte kopier av et manifest som skisserte teoriene hans før angrepene på e-post, saksøker staten og ber også retten om å oppheve restriksjonene på hans korrespondanse med omverdenen.

Han drepte åtte personer med en bilbombe i Oslo, og skjøt deretter ned 69 andre, de fleste av dem tenåringer, på en Arbeiderpartis ungdomsleir, i Norges verste grusomhet i fredstid.

Saken hans utgjør en hard prøvelse for et land som fortsatt er dypt rystet over forferdelsen over handlingene hans, men som også lenge har vært stolte av arbeidet med å rehabilitere rettssystemet.

Breivik tilbringer tiden sin i en dedikert del av Ringerike fengsel, det tredje fengselet hvor han sitter fengslet. Dens separate seksjon inkluderer treningsrom, kjøkken, TV-rom og bad, viste bilder fra et besøk forrige måned av nyhetsbyrået NTB.

Han får beholde tre undulater som kjæledyr som flyr fritt i området, meldte NTB.

Sikkerhetstrusler

Advokater som representerer justisdepartementet sier at Breivik bør holdes atskilt fra resten av fengselsbefolkningen på grunn av den pågående sikkerhetstrusselen han utgjør.

De sa i retten at isolasjonen hans var «relativ» gitt at han har kontakt med vakter, en prest, medisinsk fagpersonell og inntil nylig en ekstern frivillig som Breivik ikke lenger ønsker å se.

Han ser også to innsatte en time annenhver uke, sa advokater.

Å kontrollere Breiviks kontakter med omverdenen er begrunnet med risikoen for at han oppfordrer andre til å begå voldshandlinger, sier advokater.

«Dette gjelder spesifikt kontakter med høyreekstreme miljøer, inkludert personer som ønsker å etablere kontakt med Breivik etter terrorhandlingene 22. juli 2011,» sa de i arkivet.

Breivik har blitt sitert som en inspirasjon av Brenton Tarrant, som drepte 51 mennesker ved to moskeer i Christchurch, New Zealand, i 2019.

Breivik soner en fengselsstraff på 21 år – den lengste en norsk domstol kan idømme – som kan forlenges så lenge han anses som en trussel mot samfunnet.

Fengselet hans ligger ved bredden av Tyrifjorden, der øya Utoeya, stedet for Breiviks skyting, ligger.

Breivik saksøkte også staten i 2016 og hevdet at den brøt den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, inkludert artikler som fastsetter at ingen skal utsettes for «tortur eller umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

Han vant først saken, men den ble omgjort etter anke et år senere, før restriksjonene ble opphevet.

I den nye saken vil dommerens dom – det er ingen jury – avsi de kommende ukene.

smith

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *