Norge er det lykkeligste stedet på jorden, ifølge en rapport fra FNs byrå, som slår nabolandet Danmark fra førsteplassen.
World Happiness Report måler «subjektivt velvære»: hvor glade mennesker er og hvorfor.
Danmark, Island, Sveits og Finland fullfører topp fem, mens Den sentralafrikanske republikk kommer sist.
Vest-Europa og Nord-Amerika dominerer toppen av rangeringen, med USA og Storbritannia på henholdsvis 14. og 19. plass.
Land i Afrika sør for Sahara og de som er berørt av konflikt scorer forutsigbart lavt. Syria er på 152. plass av 155 land, mens Yemen og Sør-Sudan, som står overfor truende hungersnød, er på 146. og 147. plass.
World Happiness Report ble utgitt for å markere FNs internasjonale dag for lykke, 20. mars.
Det innebærer hovedsakelig å stille et enkelt, subjektivt spørsmål til over 1000 mennesker hvert år i over 150 land.
«Se for deg en stige med trinn nummerert fra 0 nederst til 10 øverst,» spør spørsmålet.
«Toppen av stigen representerer det best mulige livet for deg og bunnen av stigen representerer det verst mulige livet for deg. Hvilket trinn på stigen vil du si at du personlig føler i det øyeblikket?»
Gjennomsnittsresultatet tilsvarer landets poengsum, fra 7,54 for Norge til 2,69 for Den sentralafrikanske republikk. Men rapporten forsøker også å analysere statistikk for å forklare hvorfor ett land er lykkeligere enn et annet.
Den undersøker faktorer som økonomisk styrke (målt i BNP per innbygger), sosial støtte, forventet levealder, valgfrihet, raushet og opplevd korrupsjon.
«Den amerikanske krisen»
Årets rapport inneholder også et kapittel med tittelen «Restoring American Happiness», som undersøker hvorfor lykkenivåene i USA synker, til tross for stadig økende økonomisk forbedring.
«USA kan og må øke lykke ved å ta tak i USAs mangefasetterte sosiale krise – økende ulikhet, korrupsjon, isolasjon og mistillit – i stedet for å fokusere utelukkende, eller til og med primært, på økonomisk vekst,» fastslår forfatterne.
«Kort sagt, den amerikanske krisen er en sosial krise, ikke en økonomisk krise.»
Jeffrey Sachs, direktør for Sustainable Development Solutions Network, som la ut rapporten, sa at president Donald Trumps politikk risikerer å gjøre situasjonen verre.
«Alle disse tiltakene er rettet mot å øke ulikheten – skattekutt på toppen, kutte helsearbeidsplasser, eliminere Meals on Wheels for å øke militærutgiftene. Jeg tror alt som har foreslått går i feil retning,» sa han til Reuters. .
Rapporten antyder også at «white-collar» profesjonelle jobber er forbundet med bedre lykke sammenlignet med «blåsnipp»-roller – men at det å ha en jobb er en av de viktigste faktorene.
Og selv om «de i godt betalte jobber er lykkeligere og mer fornøyd med livet sitt», har denne effekten avtagende avkastning: «En ekstra $100 i lønn er verdt mye mer for noen i den nedre enden av inntektsskalaen enn for noen som tjener allerede mye penger. mer.»
Du kommer kanskje også til å like:
Rapporten ble publisert i løpet av de siste fem årene, hvor de nordiske landene konsekvent har dominert toppen.